Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Doctor Strange 2 pod lupou aneb Profesor X je jen špičkou ledovce


ikona
KarelR
avengersbenedict cumberbatchdoctor strangemarvelx-men
Pokud jste si u trailerů Doctora Strange dovolili mrkat, mohla vám utéct spousta důležitých věcí... 

Třetí Spider-Man se naplno vrhnul do mnohovesmírového kouzlení a díky bohu to celé klaplo. Marvel tak na velkém plátně úspěšně otestoval koncept alternativních realit, kolem něhož tancovaly už seriály WandaVision, Loki a What If…?, hlavní chod se ale teprve blíží. V podstatě jím bude celá marvelácká Fáze 4, v níž se přeživší členové původních Avengers a Young Avengers (America Chavez, Kate Bishop, Patriot, Speed, Wiccan atd.) zřejmě utkají s mnoha verzemi Kanga Dobyvatele. Než však dojde na ty největší bitvy ve filmech, které zatím ani nebyly oznámeny, dostaneme velké proškolení v Doctoru Strangeovi 2.

Květnový návrat marveláckého čaroděje má za sebou pár upoutávek a… wow. Nová éra Marvelu, v níž je potřeba tasit jeden twist a cameo za druhým, se roztáčí na plné obrátky! Co přesně se ve filmu bude dít? Kdo se v něm objeví? A kdo se v něm… možná objeví? Do premiéry sice zbývá dva a půl měsíce, Kevin Feige už ale vyložil na stůl spoustu karet (a generátory zákulisních drbů přihodily nespočet dalších), tak si to celé pojďme obšírně rozebrat.

Začneme samozřejmě na pravděpodobném začátku. V jedné z prvních scén filmu se nám představí America Chavez a Defender Strange, varianta Doctora Strange, která by mohla vést superhrdinský tým Illuminati. Hrdinný ochránce mnohovesmíru ale rychle zemře a vás určitě zajímá… kdo je America Chavez, odkud se vzali Illuminati, jak to souvisí s naším Strangem a o čem to proboha mluvím?

Ano, tenhle skalpel bude trochu fuška, takže musíme hned zkraje přibrzdit. Hlavní zápletka Doctora Strange 2 se točí kolem nebezpečného propojování alternativních realit, za něž může jednak konec seriálového Lokiho a jednak celý třetí Spider-Man, v němž Strange reality propojil a následně zase odtrhnul. V rámci spider-manovského hitu s podtitulem Bez domova všechno dopadlo dobře. V rámci celého MCU se však vykročilo k mnohovesmírové válce, o níž se mluvilo v Lokim, takže přebíhání mezi realitami ani zdaleka neskončilo.

Právě z tohoto důvodu je velmi důležitá America Chavez (Xochitl Gomez), nová superhrdinka s přezdívkou Miss America, která se představila v komiksech v roce 2011. Tahle slečna má řadu různorodých schopností a dost pohnutou historii (než jí zemřeli rodiče, žila v dokonalém utopickém ráji), pro nás je však důležitá její primární superschopnost – cestování mezi dimenzemi a realitami skrz vlastní portály. America má kvůli tomu na zádech velký terč, jenž k ní přivede zmíněného Defendera Strange. Ten ale, jak už padlo výše, z jejího zachraňování nevyvázne živý (alespoň že dostane sochu!), načež se America vydá za jiným Strangem – za tím naším.

V tuhle chvíli můžeme konečně přeběhnout k hlavnímu hrdinovi, jenž se po probuzení z noční můry, v níž vidí smrt Defendera Strange, vydá na svatbu své lásky Christine Palmer (Rachel McAdams).

Vzhledem k tomu, jak jejich vztah vylíčil seriál What If…?, to pro Strange určitě nebude moc hezká podívaná.

„Naštěstí“ ale obřad brzy přeruší America pronásledovaná monstrem zvaným Gargantus, které po Strangeovi bez okolků hodí autobus.

Jak kromě trailerů prozradilo i Lego, na scénu záhy dorazí Wong (Benedict Wong), jenž Garganta pomůže zpacifikovat. America pak oběma čarodějům vylíčí, proč a před čím je na útěku, což nakopne hlavní zápletku a připraví půdu pro stěžejní antihrdinské duo – Scarlet Witch (Elizabeth Olsen) a Barona Morda (Chiwetel Ejiofor).

Jaké role tihle dva sehrají? Tady už to začíná být velmi zapeklité, jelikož se vydáváme do alternativních realit. Jak nám vysvětlil seriálový Loki, každá postava má v mnohovesmíru nekonečně verzí aka variant. A Mordo s dredy by měl pocházet z jiné reality, kterou (tamní) Stephen Strange nemilosrdně zlikvidoval.

Pokud jste viděli nejlepší díl seriálu What If…?, nejspíš si myslíte, že jde o tzv. Strange Supreme, jehož tragický příběh patří mezi to nejlepší, co kdy Marvel natočil. Jenže chyba lávky, údajně jde o tzv. Sinister Strange, jehož jsme poprvé spatřili na konci teaseru, tedy… ehm… o čtvrtou verzi Doctora Strange, kterou Marvel vyloží na stůl.

Mordo zařídí setkání našeho Strange a Sinister Strange, aby zdůraznil svůj zdvižený ukazováček a připomenul, že jeho bývalý kolega pohřbívá jednu realitu za druhou. Má tak jít o jasné varování, aby se Strange nepouštěl do žádných výletů s Americou Chavez, jenže znáte to. Jak jsme zjistili v prvním díle téhle série, chudáka Morda nikdo neposlouchá, takže Strange udělá pravý opak toho, co by měl – zaběhne si pro další velmi nebezpečnou posilu.

Správně, řeč je o Scarlet Witch, která se v seriálu WandaVision důkladně upgradeovala. Zabrušování do detailů výjimečně přeskočíme (jen si tu sitcomovo-kouzelnickou radost pusťte) a půjdeme rovnou k dohadům o tom, na které straně bude Scarlet Witch tentokrát stát.

Ze scény v sadu to vypadá, že se Wanda Maximoff lehce uklidnila, její meditace však naznačuje něco jiného. Pravda je přitom jako obvykle někde mezi, Scarlet Witch totiž začne jako hodná Strangeova pomocnice, jen aby se časem zaměřila na svoji pravou misi – hledání Billyho a Tommyho (aka Wiccana a Speeda), což jsou její dva synové, kteří se na konci WandaVision zřejmě ztratili v jiné realitě.

Už tohle je dost záludný koncept, ve skutečnosti to však celé bude ještě složitější. Spekuluje se totiž o tom, že se Scarlet Witch promění v nefalšovanou záporačku, anebo (a to je ta zajímavější verze) bude záporačkou Scarlet Witch z jiné reality, proti níž bude stát naše Scarlet Witch.

Přijde vám to málo zamotané? OK, v tom případě ještě můžu zmínit, že se na plakátě ukrývá Chthon, démon spojený s knihou Darkhold, s níž Scarlet Witch hledá své syny. Jedna z nejsilnějších hrdinek MCU to tak možná přestřelí s temnou magií, což povede k velké bitvě se superhrdinským týmem Illuminati.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace