Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Rok 2021 v českých kinech: Největší hity, překvapení a propadáky


ikona
Thomas
česká kinadunakarelkinomaniaknení čas zemřítPrvok, Šampón, Tečka a Karelspider-mantržbyzátopek
Jak vypadal rok 2021 v tuzemských kinech? 

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A píše vám o nich pravidelně i na MovieZone.

Tentokrát vám však nenabídne tradiční týdenní přehled nejnavštěvovanějších titulů v našich kinech, ale podíváme se s ním detailněji na výsledky celého loňského roku. Jaké filmy lákaly do kin diváky nejvíc a kdo naopak totálně pohořel? To vše se dozvíte v následném zevrubném přehledu, kde dojde i na aktuální trendy a srovnání návštěvnosti s nehezkým roce 2020. A nutno říct, že loni bylo v kinech už přeci jen veseleji.

 

Největší hity

1. Prvok, Šampón, Tečka a Karel – Stejnojmenná knižní předloha patří ke stálicím českých čtenářů, a proto se nelze divit masivnímu úspěchu čtveřice Prvok, Šampón, Tečka a Karel. 600 tisíc diváků je nejlepší výsledek za poslední dva divné roky a nejlepší český výsledek od Žen v běhu. Překonal by Prvok milión, kdyby nebyla pandemie? Možná, ale i tak ho mohlo těšit, že během letní sezóny na něj čeští kinaři nedali dopustit a hrál se od Aše až Ostravu ve všech typech kin. Film, který symbolizuje návrat do českých kin.

2. Spider-Man: Bez domova – Pouhé dva týdny potřeboval třetí Spider-Man na loňskou stříbrnou příčku. Nejlepší loňský otvírák (171 tisíc za první čtyři dny) se proměnil v rychlou čtyřstovku za dva týdny, k dnešnímu dni už má Spider-Man dokonce více než 521 tisíc diváků a rozhodně se nekončí. Jeho kalendářní pozici už to však nezmění a může si podobně jako ve zbytku světa gratulovat, že dostal lidi do kina i v době, kdy se zvedala poslední mohutná vlna pandemie. Záda mu na šesté loňské příčce jistí kolega Venom 2 (317 tisíc).

3. Zátopek – Čerstvý favorit českých lvů byl i velmi solidní hitovkou letní sezóny a s Prvokem tvořili vhodné kombo do víkendových promítání. Téměř 400 tisíc diváků je pro Zátopka zasloužených a pracně vybojovaných, na svoje sportovní legendy totiž Češi nejsou automaticky tak naladěni (Zlatý podraz by mohl vyprávět). Předloni Šarlatán a loni Zátopek pootáčí zavedené klišé, že Češi chtějí v kinech jen přisprostlé komedie.

4. Karel – To jde ostatně říci také o bramborové pozici, po kterou si bez problému dokráčel dokument Karel. 390 tisíc sice není nejvyšší číslo pro dokument (tam vede stále klasická verze V síti), ale i tak dýchalo za Gotta v kině víc diváků, než by se vzhledem k pandemii čekalo a roční odklad premiéry byl nakonec dobrý nápad. A na Karla se chodilo i v době, kdy už dokument běžel na Netflixu či v telce, což jen svědčí, že Češi chtějí svůj národní poklad ocenit vždy a všude.

5. Není čas zemřít – Bondovky u nás mají dobrou tradici a ty s Danielem Craigem obzvláště. Po několika odkladech jsme se na konci září konečně dočkali a dle očekávání ovládlo Není čas zemřít říjnové žebříčky. 362 tisíc diváků sice není nej Bond historie (Spectre i Skyfall mají oba přes 400 tisíc), ale i tak James Bond dokázal vrátit do kina i diváky lačnící po klasickém Hollywoodu. Zasloužená labutí píseň a mimochodem loňská trojka v přepočtu na tržby.

Největší překvapení

1. Duna – Ambiciózní sci-fi, které má daleko do klasického komerčního žánrového prototypu, ovládlo na podzim kina po celém světě a ty naše nebyly výjimkou. Necelých 270 tisíc diváků sice nestačilo na nejnavštěvovanější pětku, ale v první desítce se Duna udržela bez problémů a ještě nyní, tři měsíce po premiéře, je stále ve víkendové TOP 20. Druhý díl za dva roky má cestu k opravdovému trháku otevřenou.

2. Nevypočitatelné animáky – O dobré animované filmy byla loni nouze a ani osvědčené značky nenaplnily očekávání svých předchůdců (Mimi šéf 2, Addamsova rodina 2, Zpívej 2 nepřelezly 100 tisíc diváků) či vlastníků (disneyovky Luca, Encanto, Duše či Raya výjimečně šly nad 50 tisíc). Čest tak zachraňovaly dva nečekaní zachránci – vytrvalost prokázal česky animák Myši patří do nebe (107 tisíc) a dětským vítězem roku je všem televizním rodičům známá Tlapková patrola ve filmu (167 tisíc).

3. Free Guy – Podobně jako ve zbytku světa se loni slušně rozjel Free Guy, u nás zakotvil těsně pod první desítkou s cifrou 148 tisíc diváků. To je jen o fous méně než mnohem slavnější Rychle a zběsile 9 a více než marvelovky Shang-Chi nebo Eternals. Ryan Reynolds si také povodil další mnohem více nabité oddechovky loňského roku (Expedice: Džungle nedala ani 70 tisíc, Sebevražedný oddíl ani ne 60 tisíc) a kdyby nebylo podobně laděného Venoma, možná by mířil ještě výše.

Žebříček nejnavštěvovanějších filmů najdete zde.

Zklamání roku

Godzilla vs Kong – Není to úplně fér, ale jestli na jarní pauzu v kinech doplatily některé velké bijáky, je dvojice legendárních monster ukázkovým příkladem. Na opožděnou červnovou premiéru bylo zvědavo jen něco lehce přes 9 tisíc diváků (celosvětově přes 400 miliónů dolarů), předešlé díly pokukovaly po 100 tisících. Podobně prošuměly českými kiny i další relativně velké hollywoodské filmy jako Snake Eyes (jen tisíc diváků), Tom a Jerry (9 tisíc) a vzhledem k očekáváním také Cruella (jen 20 tisíc) či Raya a drak (24 tisíc).

2. Kurz manželské touhy – Loňský rok bojovalo v TOP 20 o přízeň více než 30 velkých českých filmů a logicky ne každý mohl uspět. Přestaly tak automaticky fungovat jednoduché romantické komedie a nevýrazné dramedy. Typickém příkladem je Kurz manželské touhy od hitmakera Radka Bajgara (Teorie tygra, Teroristka), který vidělo s bídou 40 tisíc diváků. Na výrazně větší hodnoty byl zvyklý i Petr Kolečko, který si loni nezopakoval svůj skoro půlmiliónový debut Přes prsty (Zbožňovaný velmi průměrných 70 tisíc), smutný musí být i Tomáš Vorel (Cesta domů ani ne 10 tisíc).

3. Nezájem o ambiciózní snímky – O tom, že z kin mizí diváci ambiciózních filmů, se nahlas mluví mezi distributory už poslední rok a tohle je důkaz místo slibů: Zelený rytíř (1714 diváků), Rytíři spravedlnosti (1797), Smolný pich (1812), Země nomádů (3821), Quo Vadis, Aida? (4436), West Side Story (7818), Chyby (8280), Poslední noc v Soho (9340) či Poslední souboj (11862). Nikdo od nich nečekal statisícové návštěvy, ale dobrý standard byl 10 tisíc diváků a u větších jmen typu Ridley Scott alespoň dvojnásobek. Nezadařilo se a další roky budou ještě těžší.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace