Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Rok 2021 v českých kinech: Největší hity, překvapení a propadáky


ikona
Thomas
česká kinadunakarelkinomaniaknení čas zemřítPrvok, Šampón, Tečka a Karelspider-mantržbyzátopek
Jak vypadal rok 2021 v tuzemských kinech? 

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A píše vám o nich pravidelně i na MovieZone.

Tentokrát vám však nenabídne tradiční týdenní přehled nejnavštěvovanějších titulů v našich kinech, ale podíváme se s ním detailněji na výsledky celého loňského roku. Jaké filmy lákaly do kin diváky nejvíc a kdo naopak totálně pohořel? To vše se dozvíte v následném zevrubném přehledu, kde dojde i na aktuální trendy a srovnání návštěvnosti s nehezkým roce 2020. A nutno říct, že loni bylo v kinech už přeci jen veseleji.

 

Filmový rok 2021 byl nakonec v českých kinech odrazem ode dna, kterého dosáhl v prvním pandemickém roce 2020. Kina sice byla zavřená do 23.5. 2021 a během závěru roku prosince bojovala s další vlnou pandemie či novými protiopatřeními, nakonec se však podařilo rok 2020 překonat. V tržbách hned o 20 %, na částku 1,088 miliardy korun, v prodaných vstupenkách byl nárůst jen 12 %, na zhruba 7,1 miliónu. Což znamená zdražení zhruba o 7 %, jeden z největších skoků za poslední dobu, průměrná cena vstupenky poprvé v historii prorazila hranici 150 Kč.

Oproti rekordnímu roku 2019 se stále jedná o výrazný pokles, ve vstupenkách i tržbách zhruba o 58 % - Avengers či Ženy v běhu přilákali před třemi lety více než 18,3 miliónu diváků, kteří v pokladnách nechali více než 2,6 miliardy korun. S číslovkou 7,1 miliónu se vrátil kinotrh zhruba o dvacet let zpět, v nejkrizovějším roce 1999 dorazilo do českých kin jen 8,37 miliónů diváků. Od té doby návštěvnost i tržby stoupaly víceméně neustále, vše bylo korunováno rekordním rokem 2019, jenž i z hlediska tržeb posunulo Česko ze třetí do druhé ligy filmových trhů dle velikosti trhu (100 miliónu euro a více).

Ale zpět k roku 2021, který byl na rozdíl od 2020 přeci jen o něco typičtější. Zatímco normálně činí podíl českých filmů na návštěvnosti zhruba čtvrtinu, v roce 2020 české filmy zachraňovaly česká kina a staly se dokonce nejsilnějším hráčem dle podílů zemí na návštěvnosti (52 %). Loni se věci začaly vracet do normálu, ale i tak mají stále české filmy silný podíl na návštěvnosti (39 %), ačkoliv dodávají zhruba jen čtvrtinu snímků. V pohledu na světovou kinematografii patříme mezi trhy, kde má domácí kinematografie výrazný podíl a v kontextu naší velikosti (10,5 miliónů obyvatel) jsme tím pádem hodně speciální výjimka. Na rozdíl od takového Maďarska nestojí a nepadá návštěvnost našich kin s Hollywoodem, každopádně kousky z USA se vrátily u nás na první pozici mezi nejpopulárnějšími zeměmi (52 %), třetí je díky Bondovi Británie (6 %)

Poměry se začaly vracet do normálu i u českých distributorů, na zlatou pozici se díky Spider-Manovi a disneyovkám vrátil Falcon (36 %), který předloni musel přenechat vedoucí pozici CinemArtu. Ten se loni musel spokojit až s bronzem (16 %), zásoba amerických (Rychle a zběsile 9) a českých (Deníček moderního fotra) hitů nebyla až tak zásadní. Stříbrnou pozici si pro sebe loni urval Bontonfilm (22 %) především díky silné české sestavě (Prvok, Matky, Karel).

Ze žánrů loni dominovala opět komedie (25 %), ale oproti roku 2020 si mírně pohoršila. Dotíral na ni žánr komiksovek, který především díky Spider-Manovi, Venomovi či Black Widow dosáhl u nás na své historické maximum (21 %). Třetím nejoblíbenějším žánrem u nás jsou animované filmy (13 %), ale je to velký ústup ze slávy, protože v normálních letech zabíraly animáky podíl 20 až 25 %. Dařilo se loni i klasickým sci-fi a akčním filmům (dohromady více než 16 %), Zátopek a Klan Gucci pomohl životopisným dramatům také k sympatickému nárůstu (8 %). Velmi špatný rok zažily horory (sotva 3 %) a prakticky vymizely fajnšmekři u náročnějších filmů jako jsou dramata (2 %).

Detailní grafy návštěvnosti loňského roku naleznete zde.

V následující kapitole se dozvíte, na jaké filmy se loni nejvíce chodilo a kdo naopak bolestivě neuspěl.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace