Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

10 nejočekávanějších filmů roku 2022


ikona
Mr. Hlad
avatarbatmanbrad pittdoctor strangegareth evnasmartin scorsesemission: impossiblenejočekávanější filmynorthmantom cruise
Deset pecek, na které se letos nejvíc těšíme 

Covid nám i kinařům vloni solidně zavařil, takže se v našem žebříčku nejočekávanějších filmů roku některé potenciální pecky objevují už poněkolikáté. Ale o to víc se na ně těšíme!

Letos budeme s nadšením vyhlížet Toma Cruise a Brada Pitta, návrat Jamese Camerona, ale třeba i nový akčňák od tvůrce Zásahu, drsnou vikingskou ságu nebo jednu velice ambiciózní marvelovku od režiséra, který pomohl superhrdinům pořádně proniknout do Hollywoodu. Bude toho dost. A to nám pod čarou zůstala tuna dalších lákavých projektů...

5. Top Gun: Maverick
Na návrat Toma Cruise k roli, která z něj v půlce osmdesátých let udělala hereckou hvězdu, čekáme už dva roky. Top Gun: Maverick je ale bohužel jedním z těch filmů, které se kvůli covidu musí pravidelně odkládat. Na druhou stranu na tohle si rádi počkáme, protože Cruise a stíhačky budou v IMAXu vypadat bez debat lépe než v sebelepším domácím kině. A Cruise jako dost možná poslední opravdová herecká superhvězda si zaslouží to nejlepší. Vrací se tu jako Maverick, pilot námořního letectva, jenž si rád dělá věci po svém a rozkazy si občas vykládá dost volně. I díky tomu se na něj povýšení moc nelepí, i když jeho kolegové a nadřízení vědí, že je ve svém oboru možná nejlepší. Teď má předat své zkušenosti nové generaci pilotů, mezi nimiž je však i syn jeho bývalého parťáka, který tragicky zahynul. A Maverick si dodnes jeho smrt vyčítá. Druhý Top Gun plánoval Cruise už s Tonym Scottem, režisérem jedničky, ale po jeho smrti ho nahradil Joseph Kosinski, s nimž Cruise natočil sci-fi Nevědomí. Podle toho, co jsme zatím viděli v upoutávkách, jde ale o dostatečně kvalitní náhradu. 

4. Killers of the Flower Moon
Martin Scorsese je režisérská legenda, ale naštěstí to nevypadá, že by mu v s blížící se letošní osmdesátkou nějak zásadně ujížděl vlak. I proto vyhlížíme jeho novinku se stejným nadšením jako vždycky a Killers of the Flower Moon se navíc bude moci pochlubit i tím, že se tu sejdou dva herci, kteří se Scorsesem spojili do velké míry své kariéry: Je docela překvapivé, že Martymu trvalo tak dlouho, než našel projekt, ve kterém by se mohli pod jeho dohledem potkat Leonardo DiCaprio s Robertem De Nirem. Killers of the Flower Moon ale nabídne i víc, především půjde o historickou detektivku z ne úplně obvyklého prostředí. Podíváme se do dvacátých let minulého století na území indiánského kmene Osedžů, kde byla objevena ropa. A z místních obyvatel se tak během pár měsíců stali boháči, kteří si mohli kupovat domy, auta a žít jako králové. Jenže pak začali za podivných okolností umírat a mladá FBI sem poslala své agenty, aby zjistili, co se vlastně stalo. 

3. The Batman
Když před pár lety Warneři začali budovat svůj komiksový vesmír, věděli, že bez Batmana to nepůjde. A tak naverbovali Bena Afflecka, nechali ho objevit se v pár filmech a plánovali, že pak právě on natočí sólovku netopýřího muže. Jak to dopadlo, všichni víme. Ale Batmana nejde jen tak zadupat do země a u DC si po Jokerovi spočítali, že je možná lepší se na společné universum vykašlat a prostě točit zajímavé filmy a svěřovat je zručným tvůrcům. The Batman by měl být o úplných začátcích ochránce Gothamu. O době, kdy se ještě trochu hledal, bojoval se zkorumpovanou policií a s gangy, ale narazil i na vládce podsvětí Penguina a sériového vraha, který si říkal Riddler. A taky potkal svůdnou a nevypočitatelnou Catwoman… Robert Pattinson, ačkoliv by to před pár lety nikdo neřekl, vypadá v roli skvěle, inspirace kultovními komiksovými předlohami Franka Millera je evidentní a Matt Reeves předvádí v trailerech, že nekecal, když tvrdil, že jeho Batman bude spíš detektivka než superhrdinský film a že se hodně inspiroval v klasice Sedm. Vypadá to zkrátka zase jako trošku jiný Batman. A opravdu hodně zajímavý. 

2. Mission: Impossible 7
Člověk v životě potřebuje jistoty a my už si myslíme, že spolupráce Toma Cruise a Christophera McQuarrieho na sérii Mission: Impossible k nim patří. Oscarový scenárista Obvyklých podezřelých si režii vyzkoušel samozřejmě i dřív, ale až s Cruisem pronikl do první ligy a ti dva si evidentně sedí. Poslední dva díly Mission: Impossible jsou nacpané napětím, nápaditými scénáři, konečně i stabilním týmem s poměrně uvěřitelnými a emočně silnými vztahy mezi hrdiny, a krom toho McQuarrie nebrání Cruiseovi v tom, aby sám dělal kaskadérské kousky, kvůli kterým si půlka světa myslí, že je magor, ale ta druhá mu za ně bude vždycky tleskat. O čem bude sedmička, to zatím nechce nikdo prozradit. Víme ale, že půjde jen o půlku příběhu, protože sedmý a osmý film na sebe mají přímo navazovat. Krom starých známých nově dorazí třeba Hayley Atwell nebo Pom Klementieff a po letech se vrátí i Henry Czerny, který si zahrál šéfa Ethana Hunta v prvním filmu. 

1. Avatar 2
Vždycky, když čtu v nějaké diskusi, že dvojka Avatara nikoho nezajímá a že ta značka je vyšeptalá, musím se jen usmívat. Stejně na to půjdeme všichni. A kdo říká, že ne, tak kecá. Proč? Těch důvodů existuje spousta. Je to prostě James Cameron, jde o pokračování komerčně nejúspěšnějšího filmu všech dob, s největší pravděpodobností zase posune hranice triků a obecně kinematografie o notný kus dál a zatím jsme neviděli žádné trailery, ale až přijdou, Avatar zase všem vytře zrak. Před premiérou jedničky bylo těch ostentativních vyjádření ve smyslu „to mě nezajímá“ taky dost a víme, jak to dopadlo… A že Cameron nepřinese originální příběh? Koho to zajímá, pokud znovu nabídne archetypální dobrodružství plné opulentní akce, silných emocí a strhující atmosféry? Zatím o příběhu dvojky Avatara nic moc nového nevíme, ale jisté je, že navštívíme oceány na Pandoře a podíváme se i do hlubin a že u toho bude rodina Jakea Sullyho a Neytiri. Vrací se staří známí a to včetně třeba i Stephena Langa, jehož záporák Quaritch minule zemřel, a nově dorazí třeba Kate Winslet, Michelle Yeoh a nebo Vin Diesel. 

Zatím ten rok 2022 nevypadá úplně špatně, že? Tak doufejme, že z filmů v téhle desítce se nakonec žádný nepromění ve zklamání a že se dočkáme i spousty dalších pecek. Bude z čeho brát. 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace