Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: MovieZone vs. Spider-Man aneb který pavoučí film je nejlepší?


ikona
KarelR
andrew garfieldmarvelsonyspider-mantobey maguiretom holland
Od roku 2002 šlo do kin devět filmů se slovem Spider-Man v názvu. Tady je všechny máte očima redakce MovieZone. 

Nejnovější Spider-Man s podtitulem Bez domova má v tuhle chvíli 88 % na ČSFD. Jedná se tedy o nejlépe hodnocený pavoučí film v Česku (na záda mu dýchají jen kreslené Paralelní světy s 85 %), což si přímo říká o "prověření". Jaké? Sesbíral jsem hodnocení všech sólovek Petera Parkera napříč redakcí MovieZone, abych ověřil, zda to máme stejně nebo ne. Dosáhl náš milovaný Spider-Man 2 na první místo? Anebo ho přejely novější kousky? Pokud to chcete vědět, můžete začít zuřivě scrollovat... a pak se kdyžtak vraťte zpátky nahoru a projděte si celou eMZáckou topku hezky popořádku.

5) Spider-Man: Homecoming

Průměrné hodnocení: 8/10 (KarelR: 7/10, Cival 8/10, Imf 8/10, Mr. Hlad 7/10, TedGeorge 8/10, Spooner 8/10, dO_od 10/10)

Všimli jste si toho velkého skoku v průměrném hodnocení? Dostáváme se k té lepší půlce spider-manovských filmů, která začíná doslovným návratem domů. Kevin Feige ukecal Sony, aby ho nechali vymýšlet nové pavoučí sólovky s Tomem Hollandem, a výsledkem bylo jasné překonání Spider-Mana 3 a obou Amazing Spider-Manů, což víceméně stačilo k úspěchu. Je dost zajímavé, že jako nejlepší scénu Homecoming většina lidí řekne "když si Holland a Michael Keaton povídají v autě". Přinejmenším se tím však potvrzuje, že se druhý reboot nespoléhal jen na trikové atrakce a Iron Mana, ale i na vztah hrdiny s padouchem, který tu zase jednou fungoval na jedničku.

4) Spider-Man: Bez domova

Průměrné hodnocení: 8,3/10 (KarelR: 8/10, Cival 9/10, Imf 8/10, Mr. Hlad 7/10, Spooner 8/10, dO_od 10/10)

Na ČSFD jasná dominance (minimálně do chvíle, než přijde digitální release), u nás však Bez domova nevylezlo ani do TOP 3. Jasně, po hodině a půl se film odpíchne k famózní podívané, u níž se čirá radost pravidelně střídá s čirým dojetím. První půlka filmu ale není zas tak nabušená a celá zápletka je o něco vratší, než by bylo záhodno. Důkladné přemýšlení nad tím, co všechno mohlo být vychytanější, si však Hollandův třetí Spidey rozhodně nezaslouží. Jako nostalgická horská dráha totiž funguje na jedničku a nabízí celou plejádu momentů, z nichž se budou komiksové fandové radovat ještě dlouhá léta.

2-3) Spider-Man

Průměrné hodnocení: 8,7/10 (KarelR: 9/10, Cival 9/10, Imf 9/10, Mr. Hlad 8/10, TedGeorge 9/10, Spooner 9/10, dO_od 8/10)

Jsme u bronzu... a u stříbra, jelikož na druhém a třetím místě máme remízu. Původní Spider-Man je u nás stejně oblíbený jako Paralelní světy, nejdřív si ale probereme Raimiho žánrový milník, ať je tohle čtení o něco pestřejší. Jak asi dobře víte, pro děti 80. a 90. let byl první střet s Green Goblinem neskutečným zážitkem a v podstatě šlo o vzor pro moderní popcornové hity. Takhle velkolepý a dynamický superhrdinský akčňák do té doby nikdo nenabídnul – a jelikož se v něm sešlo i všechno ostatní (herci, výprava, humor, motivační hlášky), po zásluze vznikla klasika, z níž dodnes čerpá většina marvelovek.

2-3) Spider-Man: Paralelní světy

Průměrné hodnocení: 8,7/10 (KarelR: 8/10, Cival 8/10, Imf 10/10, Mr. Hlad 9/10, TedGeorge 8/10, Spooner 8/10, dO_od 10/10)

Blesk z čistého nebe a oscarový animák roku 2018. Kdyby v Sony zničehonic vytasili hraného Spider-Mana s Milesem Moralesem, komiksoví fanoušci by zřejmě zapálili internet. Na jeho kreslenou podobu si ale všichni řekli "ok, proč to nezkusit", jen aby se v kinech houfně sbíraly čelisti na podlaze. Kdo za to může? Nejvíc je tu znát vliv dua Lord/Miller, které nám dalo i Zataženo, občas trakaře, Lego příběh, 21 Jump Street nebo Rodinu na baterky. V Paralelních světech dostal jejich ujetý smysl pro humor asi největší srdíčko, a jelikož ho doprovázelo i úchvatné vizuální pojetí, není divu, že vznikla energická a krásně moderní pecka. Kéž by dvě oznámená pokračování byla alespoň z půlky tak dobrá!

1) Spider-Man 2

Průměrné hodnocení: 9,9/10 (KarelR: 10/10, Cival 10/10, Imf 10/10, Mr. Hlad 9/10, TedGeorge 10/10, Spooner 10/10, dO_od 10/10)

No a jsme ve finále u jednoho z nejlepších komiksových filmů všech dob. Mr. Hlad sice Spider-Manovi 2 kazí čisté desítkové hodnocení, ale i těch 9,9/10 je upřímně mnohem víc, než jsem před sbíráním redakčních žebříčků čekal. Na ČSFD totiž svítí ušmudlaných 74 %, takže jsme očividně zvláštní parta lidí, jíž nástup Doca Ocka v roce 2004 svorně vyrazil dech. Čím přesně? Spider-Man 2 je pro redakci MovieZone nefalšovaným etalonem žánru a mistrně vypiplanou modlou, která umí být stejnou měrou zábavná, osudová, romantická i tragická. Je to film, v němž tetička May servíruje ultimátní motivaci, zatímco Newyorčané chrání Spider-Mana se stejným odhodláním jako on je. Běžte si proto pustit alespoň trailer, ať si připomenete, jak Raimi kdysi nastřelil ideální budoucnost komiksových filmů.

Souhlas? Hlasitý nesouhlas? Dejte v diskuzi vědět, jak to s filmovými Spider-Many máte vy, a ideálně se podělte o svoji vlastní topku. Celou redakci zajímá, kolik lidí nás podpoří v uctívání Spider-Mana 2.

P.S. Pokud chcete ve světě Peter Parkera zůstat ještě o něco déle, všechny zmíněné filmy jsme nedávno probrali v tomhle videu:

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace