Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 10 tržebních postřehů za rok 2021


ikona
TedGeorge
amazončínadisneyhbo maxkarelkinanetflixobi-wanoscařipeacockshang-chishoky a morthyspider-manspider-man: bez domovatržbywarner bros.
Byl prosincový Spider-Man: Bez domova příslibem lepších časů? 

Rok 2021 pomalu odpočítává poslední dny a hodiny, a tak je načase bilancovat. Na následujících řádcích jsem sepsal desítku postřehů, které se dotýkají filmového byznysu v uplynulých dvanácti měsících. Trendy, divácké chutě, streamy, kina – zkusil jsem toho obsáhnout co nejvíce. Filmový byznys samozřejmě neznamená jenom Hollywood a vy se kromě jiného dočkáte i pohledu za oponu specifických českých multiplexů. Úvod už netřeba zbytečně protahovat, dejte se do čtení.

3. Opravdu už nikoho nezajímají domácí nosiče?
Pravidelná ročenka MPAA mluví jasně. DVD a Blu-raye se poslední roky fakticky přestaly prodávat a pokud někdo ještě kupuje domácí nosiče, jsou to především sběratelé lačnící po speciálních edicích a boxsetech. Jenom mimochodem – když jsem se na Štědrý den podíval na Facebook, tak většina známých se chlubila zbrusu novou 4k kolekcí dvě dekády starého Pána prstenů. Co se filmových novinek týče, tak ticho po pěšině. Maximálně nějaký ten steelbook.

Asi se to některým z vás to nebude poslouchat hezky, ale lidí toužících po úhledné krabičce s filmem, je čím dál méně a studia už před nějakou dobou na tento vymírající segment zákazníků rezignovala. Jenom mimochodem - všimli jste si, že dokument Karel se dočkal premiéry v kinech 7. října, v kinech se jednalo s necelými 400 000 diváky o velký divácký hit, ale stejně si ho už na Štědrý den bylo možné pustit na Netflixu. Koho zajímá, že pocta Zlatému slavíkovi ještě nevyšla na domácích nosičích?

Až takový extrém nenastal u Shokyho a Morthyho. DVD exkluzivita (prodává se už od začátku za trochu smutných 177 korun a Blu-ray zatím vydané nebylo) však trvala jenom dva týdny, protože už 5. prosince byl film dostupný také na Netflixu. Budu trochu spekulovat, ale povedený český horor/komedie podle mého názoru vydělal a vydělá na stříbrných discích méně, než kolik přinesl vítaný prosincový příspěvek od Netflixu. Nemluvě o tom, kolik lidí tam hororovou komedii poprvé uvidí. Nezbývá než dodat, že Prvok, Šampón, Tečka a Karel, tedy nejvýdělečnější film v českých kinech za rok 2021, se už v prosinci nabízeli na O2 TV. Domácí nosiče v případě Prvoka prozatím také mlčí.

2. Kino exkluzivita bude standardně „jenom“ 45 dnů
Již v první polovině roku se mezi studii a kinaři upekla dohoda, která bude podle mého názoru do budoucna hodně zásadní. Doba hájení v multiplexech bývala minimálně 90 dní, letos a především v budoucnu to bude standardně měsíc a půl. Nikde samozřejmě není psáno, že 45 dní bude platit u všech. Už letos případ Shang-Chi ukázal, že netřeba za každou cenu spěchat, protože na Disney+ se úspěšná a chválená marvelovka ukázala „až“ 12. listopadu, tedy více než dva měsíce po premiéře v kinech. Na Blu-ray po celém světě mimochodem asijský superhrdina vyšel až o tři dny později.

Dohodu uzavřely největší kinořetězce s Paramountem, Disneym a počínaje lednem i těmi Warnery. Universal je trochu speciální, protože si vyhradil, že některé v kinech méně úspěšné snímky, budou na jejich Peacocku, iTunes a dalších dostupné již 17 dnů po premiéře v multiplexech. Už letos takový úprk z kin potkal třeba Poslední noc v Soho a příkladů bylo víc (akční pecky Nikdo nebo Rozhněvaný muž byly na netu také šíleně rychle). Sony je potom trochu výjimka, protože žádný velký stream v držení nemá a letos do kvapně se vyvíjející kino exkluzivity promluvili především tím, že si na dlouhé roky dopředu plácli s Netflixem.

O zkracování okna jsem již v květnu rozepsal a nabyl jsem dojmu, že většina z vás ho kvituje s povděkem. Jasně, covid mění vše a já naprosto chápu, že když jsou kina u nás a na Slovensku dlouhé měsíce zavřená, vyhlížíme premiéru očekávaného bijáku na streamech. Nejsem si však přiliš jistý, jestli jednorázový skok z 90 na 45 dnů není přece jenom až příliš velký a v budoucnu se nedočkáme snah kinařů, aby se okno prodloužilo. Nejde o to, že by blockbuster za měsíc a půl nezvládnul vydělat v sálech dostatek chechtáků (většina tržeb z kin přistane na účtech studií během prvních dvou týdnů promítání), ale nepodceňujme psychologický faktor. Plno diváků zamíří do kina na film, protože dobře ví, že ho dlouhou dobu nikde jinde nemá šanci vidět. Pojďme doufat, že to tak v budoucnu zůstane navzdory řešenému zkrácení exkluzivity.

1. Jeden Spider-Man vládne všem
Dovolím si spoiler, který pro vás asi nebude nijak šokující. Na začátku ledna sepíšu klasické topky největších kasovních failů a úspěchů za právě uplynulý rok a vy už jistě všichni tušíte, který blockbuster urve první místo za nejúspěšnější biják léta páně 2021. Spider-Man: Bez domova v druhé půlce prosince šokujícím způsobem zboural kasy a dal jasnou odpověď všem kazišukům tvrdícím, že kinům zvoní umíráček. Nezvoní, jenom to chce událost, která na rozdíl od Matrixu osloví i dnešní teenagery.

Vydělat přes 600 mega z kin po celém světě za úvodní víkend je majstrštyk, který Spideyho pošoupne až někam k hranici 1,7 miliardy. Nebýt jeho, smutně se ohlížíme za 700+ milionovými tržbami bondovky Není čas zemřít a Rychle a zběsile 9 s tím, že mizérie zapříčiněná covidem přece už po dvou letech musí pomalu skončit. Podle všeho jen tak neskončí, ale Spider-Man v kinech stejně vyhrál a zamíří za Avengers: Endgame, Avatar, Titanic, Avengers: Infinity War a Star Wars: Síla se probouzí na páté místo nejúspěšnějších filmů všech dob.

Pojďme spolu doufat, že ho alespoň z části napodobí už v březnu startující (a z trailerů velmi lákavě vyhlížející) Batman a další v čele s květnovým sequelem Doctora Strange. Klepu na dřevo, ale to nejhorší už snad máme za sebou a covid by příští rok snad konečně mohl pomalu zamířit směrem ke spalničkám, neštovicím, tetanu a dalším chorobám, které jsme především díky očkování v průběhu let překonali. Děti potřebují chodit do škol, teenageři do kin a já s Civalem chceme v pravidelných tržebních článcích řešit co nejvíc filmů, které v kinech překonají miliardu.

---

Poznámka pod čarou: Diskuse je otevřená, něco tam napište a dovolte mi na závěr roku popřát všem čtenářům MovieZone ve všech směrech jednoduší rok, než byl ten právě končící. V roce 2022 čau!

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace