Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Marvelovka Shang-Chi slaví! Je kasovní trefou po celém světě


ikona
TedGeorge
awkwafinablack widowcandymančínadisneydisney+emily bluntexpedice: džunglefree guyhbo maxkevin feigemarvelparamountrockryan reynoldssebevražedný oddílshang-chishang-chi a legenda o deseti prestenechsimu liutržbywarner bros.
Asijský outsider všem vytřel zrak a uhání vstříc půlmiliardovým tržbám  

Docela překvápko, že? Když se origin Shang-Chi a legenda o deseti prstenech v dubnu představil v prvním traileru, nadávali jsme. Necharismatický hlavní hrdina, rozpačitě vyhlížející akční scény, sterilní vizuál a Marvel měl nejenom podle mě zaděláno na slušný průšvih. Tržební Nostradamové tenkrát predikovali katastrofický otvírák mezi 20 - 30 miliony dolarů a to ještě brali v potaz prodloužený čtyřdenní svátek práce (specifický Labour Day víkend byl v USA doposud skoro vždy vražedný), na který zářijová premiéra vyšla. Mýlili jsme se všichni.

Disney se na poslední chvíli pořádně opřel do dlouhou dobu podtaktované kampaně. Svět byl minulé týdny najednou zahlcen slušnými trailery, které propojily Shang-Chiho s Iron Manem a spol., desítkami klipů, zákulisním poplácáváním po zádech a odhady na očekávaný otvírák začaly pomalu růst. Vůbec nikdo však nečekal 30 mega za pátek, které blockbuster vystřelily na nádherných 71 míčů za klasický třídenní víkend.

O pomyslný milionový chlup se dokonce povedlo překonat Rychle a zběsile 9, což znamená že marvelovka má v držení druhý nejvyšší otvírák roku. Jenom Black Widow byla letos v Americe lepší. Pokud budeme brát v potaz čtyřdenní víkend, tak Disney dokonce reportuje 83 míčů a Deadline neopatrně spekuluje ještě o 5 milionů vyšším čísle! Úspěch podtrhuje dalších 56 melounů ze zbytku světa. Ano, Shang-Chi pořízený za 150 mega právě suše utržil 140 míčů (včetně amerického pondělka) za první globální víkend. Bez Číny.

Kromě výše řešeného šlápnutí na plyn v marketingovém oddělení Disneyho budou hlavním důvodem tučných výdělků i spokojené reakce, jež se na blockbuster valí ze všech stran. Rotteny hlásí krásných 92 % pozitivních recenzí při průměrném hodnocení 7,5/10, zámořské agregáty divácké spokojenosti jako Cinemascore potom vykazují veskrze áčková hodnocení. Všichni chválí představitele hlavní role Simu Liu a shodují se, že Marvel příjemně překvapil. I recenze hypem neovlivnitelného Mr. Hlada je vlastně docela spokojená.

Překvapivě vysoké numero by bylo v normálních „bezcovidových“ dobách bráno jako takový nižší marvelovský standard pro superhrdinský origin. Za současné situace, kdy se lidé po celém světě pořád ostýchají chodit do kina, Paramount znovu odkládá svoje bijáky s Tomem Cruisem, Warneři fakticky odepsali celý rok na úkor jejich přehnaně ambiciózního HBO Max a Disney až donedávna experimentoval s hybridním modelem současných premiér na streamu, jsou tržby čerstvé marvelovky pomalu zázrak.

Důležité je připomenout, že stejně jako v případě Free Guye a Candymana, se úspěchu dočkal biják, jenž nezkouší už od prvního dne utržit dolary navíc přímým prodejem přes streamy. Kdepak, Shang-Chi má k dispozici měsíc a půl trvající kino-exkluzivitu, což je pří pohledu na nezpochybnitelnou spokojenost většiny diváků jasný signál, že bude útočit na 200 milionů v Americe a dost možná i 500 mega globálně. Takovou nálož jsem nečekal a s dovolením budu citovat jednoho redakčního kolegu, který radostně napsal: „Odkaz Iron mana žije!“.

V útoku na (ještě před pár týdny naprosto absurdní) půlmiliardu může blockbusterový hit zastavit snad jenom skutečnost, že mu státní cenzoři prozatím zatrhli premiéru v Číně. Komiksové adaptace vydělávaly v nejlidnatější zemi světa stovky milionů dolarů už skoro dekádu a jedním z důvodů odmávnutí první "asijské marvelovky" jistě bylo potenciální vylepšení účetních knih Disnyeho díky stomilionovému příspěvku z Ćíny. Jenomže člověk míní a Trump s covidem mění.

Hollywoodským flákům už není u největšího globálního konkurenta Ameriky přáno, a tak se tam dost možná nedočká premiéry Black Widow (tu cenzoři sice povolili, ale následně se mohly promítat jenom nacionalismem provoněné domácí snímky a dnes už nejenom v Číně viděl Natašu každý ve 4k rozlišení), Shang-Chi (podle posledních zpráv Kevin Feige boj ještě nevzdal) a kdo ví, jak dopadnou Eternals zrežírované pro režim nežádoucí Chloe Zhao. Trochu smutný paradox pro marvelovskou franšízu, jež „důležité“ zemi poslední roky poklonkuje s čím dál větší intenzitou.

Úspěch komiksového blockbusteru by podle mého názoru měl alespoň trochu ocenit každý. I ti, pro které jsou superhrdinské fláky trnem v růžovém sadu filmových epopejí Bély Tarra. Hollywood a kinaři potřebovali velký sukces jako prase drbání a lidé znovu míří do kin v houfech. Nemilý odklad dvojky Top Gunu a sedmičky Mission: Impossible už nic nezastaví, ale pokud ještě ve čtvrtek plánovala polovina studií posun podzimních premiér na příští rok, tak v neděli už by apokalypsa nemusela být až tak aktuální. Vyhráno ještě zdaleka není, ale právě vyslaný signál je jasný.

Rychle k dalším filmům. Stříbro bere Candyman produkovaný Jordanem Peelem. Horor navazuje na nijak zásadní originál z roku 1992 a díky (vzhledem k žánru decentnímu) poklesu o 52 % se jedná o úspěch. Dalších deset mega je v kapse, po započtení pondělních čísel jsme za hranicí 40 míčů a páďo padne v zámoří natotata. Slušivý výsledek pro biják za 25 milionů babek, jenž se díky tržbám ze světa bez větších problémů zaplatí už z kin.

Slušnou show rozjíždí i Ryan Reynolds kutající bronz. Free Guy už třetí týden v kuse válí s třetinovými poklesy a právě se suverénně překulil přes 90 mega ze zámoří. Na rozdíl od marvelovek už druhý týden sbírá důležité valuty z čínských kin a tím pádem po celém světě přepočítává skoro 240 melounů. Sequel mi pomalu začíná dávat smysl, protože diváci na film chodí po celém světě i týdny po premiéře. Byť Chlápek kvůli vysokému rozpočtu 120 mega mnoho plusových milionů z kin nakonec asi nevydělá.

Bramboru loupou šikovní pejsci z Tlapkové patroly. S rozpočtem jenom o něco vyšším, než vyhandloval David Ondříček pro superúspěšného Zátopka (pokud počítám správně, tak Tlapky stály jenom o třetinu víc), se na film chodí do kin po celém světě a animák ze stáje Paramountu se kromě 31 míčů z USA, těší i z páďa ze zbytku světa. Kdybych byl hollywoodský producent, tak žebrám, abych se mohl podílet na vzniku dvojky.

Pátý plac patří neúnavnému Rockovi a sympatické Emily BluntExpedice: Džungle si zachraňuje tvář díky nízkým propadům v Americe a v zámoří aktuálně přepočítává 107 melounů. Bohužel pořád trvá mizérie ve světě (ani Expedice zatím nemá jistou premiéru v Číně) a pozatím neaktuálních globálních 195 mega je slabota. Proto mě docela šokovalo, že minulý týden médii proběhla zpráva o chystaném pokračování.

Když si dáte dohromady zprávy o nijak zázračném otvíráku 30 mega na Disney+ a faktu, že rozpočet (bez drahé reklamní kampaně) byl 200 melounů, tak nezbývá než kroutit hlavou. Vítejte v nové době, kdy se seriózně uvažuje o sequelu filmu, jenž by ještě před pár lety patřil do mojí top desítky největších tržebních failů roku. Že by zrovna Disney neměl na skladě mnohem zajímavější franšízy? Nerozumím.

Zbylé položky z tržební topky si projedeme už jenom v rychlosti, protože jimi psaná čísla jsou nízká, smutná a ve většině případů nezajímavá. To rozhodně platí o šesté pozici, kde paběrkuje pokračování hororu Smrt ve tmě. Stephen Lang si rozhodně vysnil víc než průběžných 28 mega z Ameriky a ještě nižší číslo ze světa.

Sedmičku okupuje Respect vzdávající hold Arethě Franklin. Nuzných 22 mega po měsíci v kinech je průšvih, který si snad božská zpěvačka ani nezasloužila.

Na osmém místě se s 55 americkými miliony stydí Sebevražedný oddíl. Reimaginace Ayerova Sebevražedného oddílu se sice povedla o dost víc, než jsme čekali, ale lidé za film i nadále odmítají platit. Když se tak ale koukám na odmávnutí sequelu pro Expedici: Džungle… Ne, takový blázni nejsou ani Warneři.

Předposlední pozici v žebříčku bere Black Widow. V uplynulých měsících nastřádaných 183 milionů jí stačí na pozici nejvýdělečnějšího filmu v amerických kinech za rok 2021. Primát jí ještě pár týdnů vydrží.

No a konečně desátý plac, kde svou pouť kiny pomalu ukončuje horor Temný dům. Na ten se už nějakou dobu docela těším, ale o kariéru talentovaného režiséra Davida Brucknera se pod dojmy malinkatých šestimilionových tržeb bojím. Zachrání ho Netflix?

Celkový žebříček víkendových tržeb zde.

Příští víkend bude v kinech ticho po pěšině, což by mělo hrát do karet úspěšné marvelovce. Nejenom z toho důvodu bych se nebál, že by ji potkal pokles á la Black Widow o 70 %. Za zmínku stojí snad jenom premiéra Zhoubného zla. James Wan podle všeho šel proti diváckým očekáváním a natočil pozoruhodný snímek, jenž prý bude fanoušky Insidious a V zajetí démonů docela nemile šokovat. Warneři každopádně znovu nabídnou film i na HBO Max a já už k jejich absurdní „strategií“ raději nebudu znovu nic dodávat.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (56)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace