Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 10 skvělých filmů s pozoruhodně nízkým rozpočtem


ikona
TedGeorge
bruce campbellbutydarren aronofskydavid lynchdesperadodonald pleasancefound footagegeorge millerhororjamie lee curtisjohn carpenterkevin smithlevné filmymichael meyersrobert rodriguezsam raimitržby
Dobré filmy nemusí stát miliony dolarů aneb deset kvalitních bijáků za pár šupů  

Natočit kvalitní celovečerák s minimálním rozpočtem není nic jednoduchého, ale jde to. Budu parafrázovat postavu Malcolma z Jurského parku: „Talent si najde cestu“ a níže zmíněná desítka režisérů s jejich filmy je toho důkazem. Se skoro až mikroskopickým rozpočtem se urodily zajímavé, kvalitní a často i zásadní snímky, ke kterým se rádi vracíme i dnes, a je trochu škoda, že žádný z níže zmíněných nevznikl po roce 2000. Což o to, i v novém miléniu se občas urodí nějaké Once za 112 000 babek, ale to je výjimka. V článku jsme prostě vybrali naše nejoblíbenější ultralevné bijáky a ty bez výjimky vznikly ještě v minulém miléniu.

Vešli jsme se do 400 000 dolarů (pořadí je od „nejdražšího" po nejlevnější) a nebudete věřit, u kterého režiséra a jak levně skončíme. Samozřejmě že necelý půl milion babek v roce 1979 a dnes je díky inflaci něco úplně jiného, ale všechny řešené filmy byly i v době svého vzniku považovány za nízkorozpočtové a neuvěřitelně levné. Na závěr úvodu ještě poděkuji Mr. Hladovi, KarloviR, do_Odovi, Rimsymu a Spoonerovi za pomoc s jednotlivými texty a vy už na nic nečekejte a začtěte se do tučné topky filmů s podvyživenými rozpočty.

 

3. Mazací hlava, 1977, r. David Lynch

Rozpočet: 10 (ano, pořád jedeme tisíce dolarů…)
Celosvětové tržby: 7,1 milionů
Hodnocení na ČSFD a IMDB: 71 % a 7,4
V.I.M.? Ne
Poznávací znamení: Podivuhodná a nechutná surrealistická haluz, která proslavila Lynche
Vytáhni v hospodě: Lynchova celovečerní prvotina udělala velký dojem na jeho režijní souputníky. Stanley Kubrick údajně chtěl, aby se před začátkem natáčení Osvícení všichni ze štábu na film podívali. Mel Brooks dal právě na základě Mazací hlavy Lynchovi možnost, aby si zrežíroval Sloního muže. No a konečně George Lucas, který byl z Mazací hlavy (a později i Sloního muže) tak nadšený, že mu nabídnul režii Návratu Jedie.

Lynchova celovečerní prvotina mu navzdory své šílenosti dokázala otevřít dveře k větším produkcím. Dodnes se jedná o snímek, který je i na Lynchovy poměry bizarní, nepochopitelný a leckdy až odpudivý. Jack Nance s ikonickým účesem zde odstartoval kariéru, jejíž vrcholy byly spojeny právě s tvorbou Davida Lynche. Zahrál si nešťastného muže, který se musí nečekaně postarat o své (pravděpodobně postižené) dítě, jemuž vůbec nerozumí. A my zase nerozumíme jemu a celému jeho světu.

Záblesky autobiografických motivů z Lynchova života, trefně vystižená vykořeněnost hlavního hrdiny v okolním industriálním prostředí i hojné využívání prvků filmové avantgardy – Lynch se s nedostatkem financí pro svůj debut vypořádal se ctí a Mazací hlava je dodnes poutavě osobním i nápaditým dílem. Díky Lynchově důsledně vágní symbolice se každým dalším zhlédnutím otevírá prostor pro nové interpretace, na nichž je beztak nejkrásnější, že se nikdy nedobereme pravdy; tedy toho, co se odehrávalo v mysli mladého talentovaného filmaře. A nejspíš je to pro nás jedině dobře. (Rimsy)

2. El Mariachi, 1992, r. Robert Rodriguez

Rozpočet: 7
Celosvětové tržby: 2 miliony
Hodnocení na ČSFD a IMDB: 71 % a 6,9
Poznávací znamení: Za 7 000 dolarů nenatočil nikdo nikdy zábavnější celovečerák
V.I.M.? Ne
Vytáhni v hospodě: Hlavní roli si v El Mariachi zahrál Carlos Gallardo. Ten se pak vrátil i v Desperadovi, kde ztvárnil Banderasova kámoše jménem Campa a na konci filmu mu přijde na pomoc. A má s sebou dvě kytarová pouzdra, v nichž jsou ukryté kulomety a později se mihl i v Grindhouse: Planeta Teror. Rodriguez na staré kámoše nezapomíná.

Kdybyste někomu v polovině devadesátých let řekli, že Robert Rodriguez bude točit přebarvičkované koniny pro děti, asi by se vám vysmál. Rodák z Texasu debutoval filmem, který měl k něčemu takovému hodně daleko. Jeho El Mariachi je jednoduchou akční podívanou o muzikantovi, jehož si spletou s nájemným vrahem, a samozřejmě to vede ke spoustě problémů a střílení. Jenomže rozpočet byl nějakých sedm tisíc dolarů a jeho velkou část dostal Rodriguez díky tomu, že na sobě nechal testovat nové léky. Jestli se to po letech projevilo tím, že se vrhl na Spy Kids a We Can Be Heroes, to posoudit nemůžeme…

Ale teď řešíme El Mariachi. Rodriguez měl dobrý nápad, celkem jasnou představu o tom, jak by to celé mělo vypadat, a hlavně ho okolnosti donutily být zatraceně kreativní. Není úplně běžné, aby kameraman (v tomhle případě samozřejmě taky Rodriguez) musel sedět na invalidním vozíku, který někdo tlačil a on tak mohl vytvořit kamerovou jízdu… se sedmi tisíci dolary se člověk zkrátka musí naučit improvizovat. Mariachi samozřejmě zaujal a když ho v Hollywoodu viděli, logicky si řekli, že pokud tohle zvládl Rodriguez za sedm tisíc, co by předvedl se sedmi miliony… a odpovědí je samozřejmě Desperado. (Mr. Hlad)

1. Sledování, 1998, r. Christopher Nolan

Rozpočet: 6
Celosvětové tržby: 240 000 dolarů
Hodnocení na ČSFD a IMDB: 82 % a 7,5
V.I.M.? Ano
Poznávací znamení: Nolan byl jedinečný už v minulém tisíciletí
Vytáhni v hospodě: Režisér nikdy nestudoval filmařinu. Na University College London vystudoval anglickou literaturu a jeho školu zmiňuji především z toho důvodu, že se tam odehrává úvodní dialogová scéna mezi Billem a policistou. Ještě dodám, že Following je jeden z nejlevnějších celovečerních filmů všech dob a ten vůbec nejlevnější (snad se nemýlím), jenž se později dočkal vydání v Criterion edici.

Malý velký film. Malý, protože na něj měl Nolan údajně jen šest tisíc dolarů, a velký, protože někde tady se už pomalu rodil koncept Mementa. Jako celovečerní debut není Sledování ještě tolik dotažené, nemá žádné známé herce, ani kdovíjak originální zápletku. Jenže způsob, jakým tehdy začínají filmař snímek pojal, atmosféra, kterou mu vlepil, šmrnc, s nímž přesouvá postavy z místa na místo, zatímco nechává diváka tápat a domýšlet se, o co tady vlastně jde, zkrátka jasně předznamenal, že z Nolana jednou bude významný muž. Natolik významný, že když si dupne a bude chtít vypustit svůj film během pandemie do kin, tak před ním jedno z největších filmových studií na světě ustoupí a ten film do kin prostě nasadí.

Odkud si navíc myslíte, že pochází jméno zloděje CobbaPočátku? Jasně, že odtud. Stejně tak se tady zrodilo i plno dalších věcí, jež u Nolana můžeme pozorovat napříč celou kariérou. Od stylu oblékání, přes téma posedlosti a kam člověka může dovést, až po jemně mindfuckový závěr. Pro fanoušky režiséra je Sledování zkrátka povinností, pro všechny ostatní pak výtečným minimalistickým thrillerem, který rozhodně stojí za to alespoň jednou v životě vidět. (do_Od)

---

Pro dnes je to vše a vám se právě otevřela diskuze. Napište nám, který z řešených bijáků máte nejraději a klidně nám i vyčiňte, že jsme na vašeho ultralevného favorita zapomněli. Za týden čau. 

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (15)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace