Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 10 zapadlých thrillerů nejen do lockdownu


ikona
TedGeorge
annabelle wallisbaltasar kormákurforrest whitakerhunter hunterjeremy rennerjulia stilesmichael ciminomysterióznínikolaj coster-waldauoliver reedred hillsitting targettelefonthe callthe last seductionthe silencingthriller
Desítka zajímavých thrillerů, které jste doposud dost možná neviděli 

Když jsme minulý podzim psali s Mr. Hladem poslední díl nekonečné série doporučující kvalitní a méně známé thrillery, doufali jsme, že další topku budeme smolit už v lepších a „zdravějších“ časech. Střih o necelého půl roku dále. Je začátek března, zdravotnictví kolabuje, policie s armádou střeží hranice okresů a to nejlepší co teď můžete udělat, je zůstat doma a zbytečně nepřidělávat další práci na hubu padajícím zdravotníkům. K vynucenému lockdownu by vám každopádně mohla přijít vhod další desítka fajnových thrillerů, které dost možná neznáte.

Jaká byla kritéria výběru? V minulosti jsme vám doporučili slušnou řádku neprovařených thrillerových laskomin a nebudeme vám mazat med kolem úst – najít další desítku nebylo úplně jednoduché. Třikrát jsme tedy zamířili zpět do minulého tisíciletí, dvakrát do Jižní Koreje a chronologicky řazenou topku zakončí dvojice velmi čerstvých thrillerových kvalitek. Tolik k úvodu, vy už se uvelebte se svým mobilem nebo notebookem na pohovce a nechte se inspirovat k nějaké napínavé večerní projekci. Bude z čeho vybírat a jdeme na to.

Forgotten, 2017, r. Hang-joon Jang
Mám pocit, že tuto větu píšu v pomalu každé topce (i v této ji ještě jednou zopakuji), ale nedá se nic dělat: Vyhněte se traileru a komentářům hemžícími se spoilery. Forgotten je zamotaný korejský thriller, který hodně sází na jeden velký twist, který naštěstí nemůžete odhadnout jenom na základě toho, že vám teď napíšu, že tam je. Vám úplně stačí vědět, že sledujeme mladého Jin-Seoka, který má celý život velmi blízko ke svému bratrovi. Bratra mu někdo unese, všechno však dobře dopadne a sourozenec se k rodině vrátí. Jin však má neodbytný pocit, že brašule je po návratu nějaký divný. Je snad možné, že by se místo jeho bráchy, jenž je zároveň jeho nejlepší kámoš, vrátil někdo úplně jiný? Klid, to jsem vám právě popsal jenom začátek filmu a tahle korejská cesta za poznáním bude ještě pořádně dlouhá.

Až si po zhlédnutí filmu konečně přečtete mnou zapovězené komentáře, všichni budou řešit jenom neskutečný twist v jisté části filmu. Ten vám prvně vyrazí dech, pak vás opravdu hodně naštve a následně o něm budete přemýšlet až do samotného konce. Je třeba říct, že Forgotten je jedním z těch filmů, který má dvě rozdílné části (schválně nepíšu poloviny). V té první hraje prim zmatený Jin, který neví proč se děje to, co se děje, a proč je sakra na konci patra ten čím dál děsivější zamknutý pokoj. V té druhé už víte a vzpamatováváte se z šoku. Rád bych k filmu napsal něco více, ale nejde to. Pokud se k puštění asijského thrilleru odhodláte, vězte, že twist tento film definuje snad ještě více než Šestý smysl a byť je trochu nelogický, žádný podobný jsem nikdy nikde neviděl. (TedGeorge)

Telefon, 2020, r. Chung-hyun Lee
Mladá Seo-yeon jede na venkov za svou matkou, s níž se příliš často nevídá. Ráda by navštívila otcův hrob, pár dní tu pobyla a pak zase zmizela. Jenomže bude muset změnit plány. Dostane se jí totiž do rukou starý telefon a když zazvoní, na druhém konci drátu je viditelně vyděšená dívka. Omyl? Kdyby se to stalo jednou, tak určitě. Jenomže ona volá opakovaně a aby toho nebylo málo, ukáže se, že z dvacet let vzdálené minulosti. Jmenuje se Young-sook a žije se svou nevlastní matkou, která ji týrá a jak Seo-yeon zjistí, jednoho dne ji zabije. A tak se rozhodne nové kámošce pomoci a v její smrti zabránit. Jenomže kdyby věděla, co tím odstartuje, rozhodně by se do té záchrany tolik nehrnula. 

Korejský Telefon je remake anglického thrilleru The Caller, který jsem neviděl, takže se ani nebudu pokoušet o srovnání a zkusím vám vnutit jen novou verzi. I když to nebude úplně snadné, protože k dokonalému thrilleru má Telefon hodně daleko. Tvůrci nedovedou prodat ty nejvyhrocenější a na papíře nejatraktivnější scény a Telefon bohužel v momentech, kdy by měl nejvíc gradovat, trošku zklamává. Ale sakra ten příběh je super. Odsýpá, překvapuje, chytře si hraje s očekáváním a přináší pár celkem svěžích nápadů do subžánru „cestujeme v čase přes telefon.“ Jistému srovnání se skvělou Frekvencí a romanťárnou Dům u jezera se samozřejmě Telefon vyhnout nemůže a jak už jsem řekl, svoje mouchy má, celkově však stojí na velmi silných a velice zajímavých základech. Škoda, že režisér Chung-hyun Lee nedokázal v těch správných momentech pořádně zabrat. V tomhle případě bych se popravdě nebál americké předělávky, na niž by dohlížel někdo jako James Wan. Protože i když je korejský Telefon hodně zajímavý, měl na víc. Vidět byste ho ovšem určitě měli. A rozhodně nevypínat hned jak začnou závěrečné titulky!  (Mr. Hlad)

The Silencing, 2020, r. Robin Pront
Ne, Nikolaj Coster-Waldau si v seriálové adaptaci hry The Last of Us roli Joela nevystřihne a mě to stejně jako vás docela mrzí. Tyhle role životem zlomených lidí se srdcem na správném místě mu totiž jdou jako nikomu jinému, a právě The Silencing je toho jasným důkazem. Ještě, než začneme – hlavně prosím vás neočekávejte další Wind River. Na jenom vzdáleně podobný majstrštyk Sheridana se tenhle kanadský thriller vůbec nechytá a pokud už na začátku neupravíte svoje očekávání z nadsazeného „výjimečný thriller z kanadské divočiny“ na reálnější „povedený napínák z jedné rezervace“, budete zákonitě zklamaní. The Silencing je spíše žánrová jednohubka s nějakým tím překvapením a udrží si pozornost diváka celou 93 minut krátkou stopáž, což není úplně málo. Něco k příběhu?

Rayburn Swanson (Nikolaj) je zapšklý alkoholik a lovec, který tráví veškerý volný čas o samotě v lesní rezervaci pojmenované po jeho zmizelé dceři. Vyprázdněné dny tráví s láhví whisky v ruce naháněním nezbedných pytláků a zpytováním svědomí. Jednoho dne se dočká strašné zprávy: Byla nalezena mrtvola mladé holky a on má přijet identifikovat tělo. Na místě zjistí, že bezvládné tělo není jeho ztracená dcera, ale dost možná je za její smrt zodpovědný spravedlnosti unikající únosce. Spojí tedy síly s atraktivní šerifkou Gustafsonovou (Annabelle Wallis) a spolu se rozhodnou vypátrat tajemného zločince v pozadí. (TedGeorge)

Hunter Hunter, 2020, r. Shawn Linden
Hned na začátek vám dobře známé varování: Za žádnou cenu si nepouštějte přespříliš spoilerující trailer a pokud možno si nic (kromě těchto dvou odstavců, samozřejmě) o filmu nečtěte. Hunter Hunter totiž velmi mate tělem a už během první půlhodiny se vydává docela nečekaným směrem, který určitě překvapí většinu sledujících. Vám úplně stačí vědět, že na začátku thrilleru sledujeme tříčlennou rodinku (tatínek, maminka a dcera), která přežívá na samotě u lesa a živí se lovem a prodejem kožešin. Jednoho dne jim zkříží cestu nebezpečný vlk. Tolik k úvodu a vězte, že mírně nepřesné označení „lesní survival“ je to poslední, co ve vlastním zájmu můžete vědět.

Miluju thrillery, které dokáží překvapit a nemusí to být nutně nějakým profláklým twistem z ranku: „celé se to odehrává jenom v hlavě protagonisty“. Ničeho takového se tu naštěstí nedočkáte. Tvrdá a neúprosná divočina dává pořádně zabrat sympatické rodince a člověk se o ní velmi rychle začne bát, což je vždycky plus a žánrová konkurence ukazuje, že rozhodně ne samozřejmost. Hunter Hunter především v první polovině vůbec nikam nespěchá, dává divákům šanci vytvořit si pouto s tou rodinou a pak… Režisér Shawn Linden natočil během své 14 let trvající kariéry teprve třetí film (z toho první dva prý nestojí za pozornost), ale při sledování nekompromisního boje o přežití tří lidí na okraji společnosti má člověk pocit, že sleduje „vytočeného“ profíka, jenž přesně ví, co chce a jde si tvrdě za svým cílem. Prostě se na to podívejte a těšte se mimo jiné na naprosto kulervoucí závěr, který by moje hodnocení při psaní recenze vyhnal o bodík výš na osmičku. (TedGeorge)

--- 

Hotovo. Vybrali jste si? Pokud ano, tak nám do diskuze napište, který thriller z naší nabídky si pustíte jako první a neupejpejte se s vlastními žánrovými doporučeními. Ahoj. 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace