Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 10 zapadlých thrillerů nejen do lockdownu


ikona
TedGeorge
annabelle wallisbaltasar kormákurforrest whitakerhunter hunterjeremy rennerjulia stilesmichael ciminomysterióznínikolaj coster-waldauoliver reedred hillsitting targettelefonthe callthe last seductionthe silencingthriller
Desítka zajímavých thrillerů, které jste doposud dost možná neviděli 

Když jsme minulý podzim psali s Mr. Hladem poslední díl nekonečné série doporučující kvalitní a méně známé thrillery, doufali jsme, že další topku budeme smolit už v lepších a „zdravějších“ časech. Střih o necelého půl roku dále. Je začátek března, zdravotnictví kolabuje, policie s armádou střeží hranice okresů a to nejlepší co teď můžete udělat, je zůstat doma a zbytečně nepřidělávat další práci na hubu padajícím zdravotníkům. K vynucenému lockdownu by vám každopádně mohla přijít vhod další desítka fajnových thrillerů, které dost možná neznáte.

Jaká byla kritéria výběru? V minulosti jsme vám doporučili slušnou řádku neprovařených thrillerových laskomin a nebudeme vám mazat med kolem úst – najít další desítku nebylo úplně jednoduché. Třikrát jsme tedy zamířili zpět do minulého tisíciletí, dvakrát do Jižní Koreje a chronologicky řazenou topku zakončí dvojice velmi čerstvých thrillerových kvalitek. Tolik k úvodu, vy už se uvelebte se svým mobilem nebo notebookem na pohovce a nechte se inspirovat k nějaké napínavé večerní projekci. Bude z čeho vybírat a jdeme na to.

Malý výlet do nebe, 2005, r. Baltasar Kormákur
Abe Holt (výborný Forest Whitaker) se živí vyřizováním pojistných událostí a je to profesí zdeformovaná bezskrupulózní svině. Představte si, že se zraníte při nehodě autobusu, máte na tyto případy sjednanou pojistku a na místo přijede právě Abe. Dopadne to tak, že se mu díky jeho lžím a vyřídilce pomalu omlouváte a zmrzačení si necháte zavolat taxíka, aby vás odvezl domů, protože v roce 1985 v Americe neexistoval ekvivalent Obamacare a kvůli vaší nešťastné finanční situaci nemůžete do nemocnice. Holt je ve svém oboru špička, a právě proto je vyslaný do mrazivé Minnesoty (režisér měl očividně rád jistý film bratrů Coenů), kde má za úkol prošetřit násilnou smrt jednoho muže krytého pro tyto případy milionovou pojistkou. Vše se zkomplikuje poté, co hlavní „hrdina“ navštíví truchlící sestru (Julia Stiles) dotyčného nebožtíka a na celé události mu něco začne pořádně smrdět.

Mám opravdu hodně rád Baltasara Kormákura a není to jenom kvůli nedávnému (a podle mého názoru trochu nedoceněnému) Everestu a staršímu Kontrabandu. Pro rodilého Islanďana byl Malý výlet do nebe hollywoodskou prvotinou a povedlo se. Trochu černohumorný thriller, kde docela důležitou roli hraje i mladý Jeremy Renner, se sice svými kvalitami ani zdaleka neblíží geniálnímu Fargu, ale to je skoro až nefér přirovnání. Na ploše pouhých 86 minut funguje režisérova vize využívající na dřeň mrazivou atmosféru na jedničku, k čemuž hodně pomáhají také přesvědčivé herecké výkony všech zúčastněných a vcelku zamotaný scénář, který dovede překvapit. Nečekejte nějaké šmakózní kamerové jízdy, vymazlené akční sekvence a rozpočet v desítkách milionů dolarů. Malý výlet do nebe je malý (skoro až nezávislý) film o cestě do duší křiváků, jejichž osud vás bude zajímat. A na závěr jim dost možná budete i fandit, byť to je vzhledem k jejich povaze možná až příliš silné slovo. (TedGeorge)

Zkouška, 2009, r. Stuart Hazeldine
Není to tak dávno, co pro vás Rimsy napsal recenzi na průměrné francouzské Překladatele a já jsem jeho rozčarování nad překombinovaným (a ke konci vyloženě trapným) scénářem sdílel. Zkouška je z podobného těsta a podle mého názoru je přece jenom lepší. Už jenom kvůli tomu, že si nehraje na další osudovou mysteriózní detektivku jakoby z pera Agathy Christie, ale nabízí „pouze“ osm dobrovolně přítomných lidí v jedné hermeticky uzavřené místnosti a 80 minut na vyřešení jedné otázky. Problém je, že podle záhadného klíče vybraní lidé neví, jaké otázky. Než je jejich uvaděč opustí, dostanou totiž pouze prázdný papír bez jakýchkoliv dalších instrukcí. Co teď, ptají se a ptáte se i vy?

Zkouška je jedním z těch thrillerů, které se odehrávají v jedné místnosti, a z nouze dělá ctnost. Především první půlka je vyloženě super, protože přítomní uvažují přesně tak, jak byste na jejich místě uvažovali vy a byť je ve vzduchu cítit nějaké velké tajemství, film z vás rozhodně nedělá blbce a nepřehání to s šílenými twisty. Menší problém nastane v druhé polovině, kdy dojde k naplnění žánrové škatulky thriller a místo přemýšlení nad skutkovou podstatou se přítomní přestanou mít rádi a svoje emoce nevyjadřují pouze ostrými slovy, ale i lokty. Je to trochu škoda, protože násilí už rozhodně nefunguje tak dobře jako logické uvažování všech přítomných a samotný závěr už to nezachrání. Zkoušku vám přesto rád doporučím, protože podobných filmů zase tolik není a právě tahle osmička zavřených lidí řešících jeden zdánlivě nevyřešitelný rébus patří k těm lepším. (TedGeorge)

Red Hill: Krvavý zapadákov, 2010, r. Patrick Hughes
Western je sice americký žánr, ale ty dobré umí točit i na jiných kontinentech. Stačí se podívat na kariéru Sergia Leoneho, ovšem i v Austrálii dovedou vyprávět drsné příběhy z divoké přírody, kde si člověk musí spravedlnost vybojovat tak nějak sám, pokud po ní touží. A to klidně i v jednadvacátém století. Mladý polda se superwesternovým jménem Shane Cooper odjede se svou ženou do městečka Red Hill. Oba doufají, že tu budou mít větší klid než ve velkoměstě, to se však zatraceně pletou. Do města totiž přijíždí i Jimmy Conway, zjizvený zločinec, který zavraždil svou ženu a utekl z vězení. Proč se ale vrací do Red Hillu a proč jsou z toho jeho obyvatelé tak nervózní? To Shaneovi nechce nikdo říct, je však evidentní, že se všichni připravují na to, že se v ulicích bude střílet. Co se vlastně kdysi v Red Hillu stalo? A na čí stranu se Shane přidá? 

Red Hill je klasický neowestern.  Odehrává se sice v současnosti, ale stačilo by vyměnit auta za koně (kteří tu stejně jsou), trochu pozměnit kostýmy a obsadit do role Conwaye mladšího Eastwooda. Patrick Hughes, pozdější režisér třetích Postradatelných a akční komedie Zabiják a bodyguard, zvládá ten westernový feeling prodat i v moderním prostředí, navíc si dovede pohrát s kamerou a vymyslet vážně nádherné scény a při přestřelkách se taky nedrží zkrátka. To, že je celý příběh poněkud průhledný a ke konci se stává lehce bizarním, nakonec ani moc nevadí. Red Hill je totiž zručně natočený thriller, který rychle odsýpá, má zajímavého hlavního antihrdinu a působivou atmosféru a styl. Asi si to dám po letech znovu... (Mr. Hlad)

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace