Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

NEJ roku 2020: Výsledky hlasování čtenářů


ikona
Mr. Hlad
19172020chicago trialdunegentlemanimoviezonenejlepší filmynejlepší traleryno time to diewolfwalkers
Co vás v loňském filmovém roce posadilo na zadek a z čeho na vás padla depka?  

Loňský filmový rok byl docela smutný. Do kina jsme spíš nechodili než chodili a většinu pecek, na které jsme se ještě okolo předloňských vánočních svátků těšili, nám studia odložila. Coronavirus zkrátka filmovým fandům zkomplikoval život stejně jako zbytku světa. Na druhou stranu streamovací služby nabídly pár zajímavých kousků a využily toho, že lidi seděli doma a nudili se. A i když nám to kino vážně chybělo, bylo by asi nefér tvrdit, že po filmové stránce byl rok 2020 úplný propadák. A po vyhodnocení čtenářského hlasování víme, co se vám líbilo nejvíc. 

1. Gentlemani
2. Chicagský tribunál
3. Na nože
4. Tenet
5. Vlkochodci
6. 1917
7.-8. Králíček Jojo
7.-8. Drahokam
9. Neviditelný
10. Žaluji!

Gangsterka Guye Ritchieho Gentlemani, v níž se Matthew McConaughey pokoušel prodat své marihuanové impérium, to u vás vyhrála s celkem velkým náskokem. A není divu, nám se tahle pecka taky líbila a navíc měla oproti velké části konkurence tu výhodu, že jsme ji stihli i v kinech. Drama Aarona Sorkina Chicagský tribunál skončilo na Netflixu (a v některých scénách o to velké plátno vyloženě žadonilo), ale slavný soudní proces si i tak vybojoval bez problémů druhé místo. A i ten Daniel Craig ve vychytralé detektivce Na nože si bronz zaslouží. Christopher Nolan, jehož filmy obvykle vídáme výš než na čtvrtém místě, si však taky nemůže stěžovat. Spíš naopak, po premiéře a ne úplně nadšeném přijetí to vypadalo, že jeho Tenet může skončit ještě o dost níž. A i na dalších pozicích jsou filmy, které ukazují, že to vloni co se nabídky týče vlastně zase až tak zlé nebylo. 

Nejlepší filmy roku 2020 podle redakce MovieZone

Old Guard: Nesmrtelní
Wonder Woman 1984
Birds of Prey Podivuhodná proměna Harley Quinn

Zase to však nepřehánějme s optimismem a nadšením. Vedle dobrých filmů se objevily pochopitelně i ty špatné a bohužel mají jedno společné. Jsou to akční podívané s ženami v hlavních rolích. Proti nim samotným nejspíš nikdo nic nemá a Charlize Theron, Gal Gadot nebo Margot Robbie byste vy a ani my z akčního žánru asi nevyháněli, bohužel jejich pokusy střílet a mlátit lidi na plátně nebo na streamu úplně nevyšly. Komiksovka Old Guard: Nesmrtelní byla hodně smutná podívaná, Wonder Woman 1984 dojela na přepálenou délku a nudnou režii a Birds of Prey… těžko říct. To byla prostě blbost. Akčním filmům s ženami v hlavních rolích říkáme my i vy jednoznačně ano. Ale jen těm dobrým. Celkem úsměvné pak je, že stejný počet bodů v kategoriích Nejlepší film roku i Nejhorší film roku dostala novinka Davida Finchera Mank. Na topku to ovšem nestačilo ani v jednom případě. 

1. Není čas zemřít trailer 2
2. The Batman teaser
3. Duna trailer
4. Tenet trailer 2
5. Nikdo trailer
6. Kingsman: První mise trailer
7.-12. Corpus Christi trailer
7.-12. Země nomádů trailer 1
7.-12. Judas and the Black Messiah trailer
7.-12. Tiché místo: Část II trailer
7.-12. Jungleland trailer
7.-12. Vlkochodci trailer

A jdeme na trailery. Ne že by tu bylo od začátku rozhodnuto, kdo kategorii upoutávek vyhraje, ale tak nějak jsme všichni tušili, že se o zlato porvou ty, které se umístily na prvních pěti místech. O to víc zamrzí, že bondovské Není čas zemřít jsme nakonec v kinech neviděli a že Dunu v nich možná ani neuvidíme, protože Warneři se zatím tváří, že ji pošlou krom kin rovnou i na HBO Max. Byla by to velká škoda, protože vypadá skvěle a velké plátno by jí slušelo. Ale přeci jen se musela sklonit před agentem 007 a rozlučkou Daniela Craiga. A taky před novým Batmanem s Robertem Pattinsonem, který se v traileru tváří, že všechny ty řeči o tom, že nový netopýr bude temnější a realističtější, mysleli tvůrci vážně. Čtvrté místo pro Tenet taky není žádné překvapení, Christopher Nolan trailery umí a tady měl navíc k dispozici i hodně zajímavý materiál, naproti tomu Nikdo na pátém místě je film, o jehož existenci před trailerem věděl málokdo. A po traileru se na něj každý fanda začal těšit. 

Nejlepší trailery roku 2020 podle redakce MovieZone

Za oponou života
Ženská pomsta
Alpha Code

No a teď dno. Už jsme si zvykli, že nejhorší upoutávky bývají tradičně na české filmy. Jenže tentokrát chtěli být Češi mezinárodní a dopadlo to ještě mnohem hůř. Se stejným počtem bodů tuhle kategorii vyhrály poctivá česká legrace o nevěrách Ženská pomsta, v jejímž traileru řve hudba tak nahlas, že nejsou slyšet dialogy, a česko-jakožeprýhollywoodské upoutávky na Za oponou života a Alpha Code. To první je bizarní pokus o jakési metafyzické filozofování, ve kterém Brendan Fraser nafasoval kostým z Arabely, to druhé zase akční sci-fi s mimozemšťany, vyžilou bondgirl a Markem Vašutem. Ty druhé dva filmy mají alespoň potenciál být guilty pleasure…

A to je z loňska všechno. Rok 2020 byl pro filmové fandy dost smutný, naštěstí jsme dostali pár důvodů k radosti. Samozřejmě i ke smutku, protože krom nečekaně dobrých filmů dorazilo i pár takových, na které by filmoví diváci a mnohdy i jejich samotní tvůrci rádi zapomněli, ale tak to chodí. Nezbývá než vyhlížet, co nám přinese rok 2021. A doufat, že si co nejdříve zajdeme do kina...

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (14)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace