Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 20 extrémně dlouhých filmů, na které nedáme dopustit


ikona
TedGeorge
avengersbarry lyndondoktor živagofrank darabontjames cameronjfkkevin costnerkmotr IIlawrence z arábieleonardo dicapriolovec jelenůmartin scorsesemarvelnávrat králepán prstenůpeter jacksonrobert de niroschindlerův seznamsergio leonespartakusstanley kubricktanec s vlkytenkrát v americetitanicvlk z wall streetzelená míle
Redakce MovieZone pro vás vybrala ty nejlepší filmy delší než 3 hodiny 

Už za pět týdnů zamíří na HBO Max (u nás kupodivu i na HBO GO) fanoušky vymodlený Snyder Cut Ligy spravedlnosti a podle všeho by měl mít čtyři hodiny. Extrémní délka Snyderova návratu k jednomu zpackanému blockbusteru nám v redakci vnukla myšlenku zavzpomínat na dlouhé filmy, které máme rádi a pouštíme si je opakovaně. Na následujících řádcích jsme se tedy rozepsali o dvacítce kvalitních bijáků, u nichž se na stopáži rozhodně nešetřilo. Hned na začátek je třeba říct, že schválně vynecháváme speciální nebo režisérské verze. Budeme řešit jenom filmové kvalitky, které se přes 180 minut překulily bez dodatečného cutu. Proč je hranice nastavená právě takto?

Na MovieZone jste si nedávno mohli užít pokec Civala s Radomírem D. Kokešem alias Douglasem. Ten je kromě jiného filmový historik a má výzkumem podložené, že právě stopáž tři hodiny a více se již označuje za „dlouhé filmy.“ V dějinách hollywoodské kinematografie vzniklo od nástupu zvuku pouze 50 takových bijáků a je docela překvapivě, kolik z nich jsou pecky. Nelze sice jen tak položit rovnítko mezi délku a kvalitu, ale z výše zmíněného množství se ta dvacítka vybírala až překvapivě jednoduše. Teda dvacítka… My jich z Hollywoodu vybrali jenom 19, protože zaúřadoval Rimsy a rozepsal se o jednom sedmihodinovém evropském filmu. Na úvod je to vše a vy už se ponořte do extra tučného článku (výčet je řazený chronologicky od nejstaršího), na němž spolupracovala celá současná redakce. Ať vám chutná.

Zelená Míle (1999)

Režie: Frank Darabont
Stopáž: 189 minut
Poznávácí znamení: Pro dobrotu na popravu
VIM? Shawshank to vážně není, ale na VIM to v pohodě stačí
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Naprosto likvidační drama, které bych podruhé asi nerozchodil.
Vytáhni v hospodě: Dáme si více zajímavostí najednou. Michael Clarke Duncan musel před natáčením přestat posilovat, protože byl příliš nabušený a jeho postava měla být „pouze“ mohutná. Tom Hanks měl původně hrát i starou verzi své postavy, ale make-up podle režiséra nezafungoval a tak byl obsazen Dabbs Greer. No a konečně – Zelená míle byla první (a na dlouhou dobu poslední) filmovou adaptací Stephena Kinga, která v amerických kinech utržila více než 100 milionů dolarů. Překonalo ji až v roce 2017 To.

Zelená míle je super. Ale Vykoupení z věznice Shawshank je lepší. To jen abychom si hned na začátku vyjasnili to podstatné. Ono však není moc filmů, které by byly povedenější než Vykoupení z věznice Shawshank. V každém případě Frank Darabont se Zelenou mílí zkusil vstoupit do vod, které moc dobře znal, a díky tomu to na první pokus u diváků trošku prohrál. Vězeňské prostředí, nehororová předloha od Stephena Kinga, hluboce lidský příběh, skvělí herci… jenže prostě už to bylo podruhé. Až čas dokázal ve fandech umlčet jisté zklamání a dnes bývá Darabontův druhý film považovaný za stejnou klasiku jako jeho vězeňský debut. A navíc ono to s těmi známými vodami nakonec není zas tak horké.

Asi nikdo by nedokázal zahrát bachaře, jenž dohlíží na kriminálníky v cele smrti, jako Tom Hanks. Paul Edgecomb je profesionál, ale především člověk, který ví, že jeho klienti tu jsou právem a zároveň, že většina z nich moc dobře chápe, že si to zasloužili. Tak proč je trestat a chovat se k nim nelidsky? Teď tu má nováčka, obrovitého Johna Coffeyho a ten vypadá, že kdyby chtěl, dokázal by rukama vyrvat mříže a utéct. Jenže Coffeymu to myslí asi jako dítěti a vlastně se chová jako dobrák. Stejně však skončí na elektrickém křesle, protože vraždu dvou dětí mu nikdo neodpustí. Jenomže Edgecomb a jeho kolegové zjišťují, že to celé bylo možná trochu jinak. Zelená míle je limonáda, ale za prvé se nepokouší předstírat, že není, a za druhé funguje. Darabont natočil poctivý doják, který stojí na chytrém příběhu, výtečných hercích, krásných obrázcích a silných emocích. Cynik by se mu možná mohl vysmát, výsledek ovšem dovede být natolik odzbrojující a tak dobře fungující, že vlastně i ten cynik bude na konci bulet jak želva. Kvalitka. (Mr. Hlad)

Pán prstenů: Návrat krále (2003)

Režie: Peter Jackson
Stopáž: 202 minut
Poznávácí znamení: Vyvrcholení milované fantasy trilogie
VIM? Byl to velký rest. Už není.
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Pořád nejepičtější fantasy nářez, jaký kdy vznikl.
Vytáhni v hospodě: Podle původních plánů měl Návrat krále končit epilogem namluveným Galadriel, ve kterém by nám sličná elfka popsala osudy jednotlivých přeživších členů Společenstva prstenů. Dokonce prý byly natočeny scény s Gimlim a Legolasem, které toto dokumentovaly. V žádné verzi filmu každopádně nejsou.

Jako by to bylo včera, kdy jsem byl v kině ve svých mladistvých 15 letech na Návratu krále. Oči nekompromisně přikované k plátnu, vychutnávání nezapomenutelné atmosféry plnými doušky, při bitvě na Pelennorských polích husina až na pr… a taky nepochopení, proč mi sakra kino kazí výjimečný fantasy zážitek záchodovou pauzou. I po mnoha dalších zhlédnutích v teplu domova ale zůstává závěr příběhu Froda, Aragorna a spol. výtečným zakončením výjimečné filmové trilogie, kterou už na poli žánru fantasy asi nikdy nikdo nepřekoná.

Návrat krále je precizním epickým koncem, jenž dokonale kombinuje nezaměnitelnou poetiku Tolkieonva světa s nezapomenutelnými blockbusterovými momenty a velkolepými bitvami, v nichž ovšem ještě Peter Jackson ani zdaleka nesklouznul k digizvěrstvům z budoucího Hobita. Jedná se o řemeslně precizní finále, v němž jsou emotivně zakončeny nejen osudy jednotlivých postav, ale také samozřejmě také jednotlivé motivy a nálady. A i těch propíraných několik konců časem hezky uzrálo a představa, že by tato rozsáhlá trilogie skončila pouhou korunovací či návratem do Kraje, se vlastně zdá nyní už skoro až úsměvná. Více než tříhodinový výlet do Středozemě, na který se vždycky znovu rád vydám. (Spooner)

Vlk z Wall Street (2013)

Režie: Martin Scorsese
Stopáž: 180 minut
Poznávácí znamení: Leo dělá bordel pod taktovkou geniálního režiséra.
VIM? Není, snad časem. Rozhodně to ale nebude dříve než za půl roku.
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Asi nejzábavnější tříhodinový film všech dob?
Vytáhni v hospodě: Margot Robbie si stěžovala na erotickou scénu s Leonardem DiCapriem a bylo to z jiných důvodů, než si teď myslíte. Herci předstírali soulož na posteli plné bankovek, které měly ostré okraje, a chudák Margot měla poškrábaná záda. Leo se později vyjádřil v tom smyslu, že to bylo bolestivé, ale vzhledem k tomu, že byl nahý v posteli s Margot Robbie, tak se soustředil na něco jiného.

Martin Scorsese se dlouhých filmů nebojí. Přitom snad u žádného se nedá říct, že by v něm byly vyloženě nudné a pomalé momenty. V Mafiánech a v Casinu si tříbil styl, kdy nechává mluvit samotné hrdiny a popisuje situace a děj jejich vlastními slovy. Zároveň dovedl světy gangsterů, velkých nebezpečí a násilí prodat tak, že člověk ty první dvě hodiny zkrátka chtěl být součástí mafiánské party nebo krýt záda De Nirovi v Las Vegas. No a pak přišlo brutální vystřízlivění, srážka s realitou a následky bezstarostného života a kašlání na pravidla a zákony.

Tenhle styl pak Scorsese dokonale vyladil ve Vlkovi z Wall Street. Sice vyměnil pouliční gangstery za smetánku Wall Street, která nenosí pod sakem pětačtyřicítku, ale obírat lidi o peníze umí mnohdy podstatně lépe než gangsteři. A stejně tak si ty prachy užívat. Leonardo DiCaprio se neskutečně rozjel a ačkoliv jím budete od začátku pohrdat, protože lže, okrádá, fetuje, vysmívá se morálce i zákonům a hází liliputy na terč, budete si nejspíš i představovat, že být součástí tohohle zvráceného a amorálního světa by vlastně mohla být docela jízda. Scorsese od začátku šlape na plynový pedál a nesundá z něj nohu ani na konci, kdy se celý svět Jordana Belforta začne hroutit a on musí čelit následkům. Je to jízda, u které člověku vůbec nepřijde, že u ní strávil tři hodiny. A rád si ji dá čas od času znovu. (Mr. Hlad)

Avengers: Endgame (2019)

Režie: Bratři Russoovi
Stopáž: 181 minut
Poznávácí znamení: Největší slezina komiksových superhrdinů všech dob
VIM? Film je pořád příliš čerstvý
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Špičkové zakončení první éry MCU, na které se bude vzpomínat ještě hodně dlouho.
Vytáhni v hospodě: Fráze I love you 3000 (v českých titulcích bylo „Dávám ti 3000 tun lásky“) pochází přímo od Roberta Downeyho Jr., kterému to doma řeklo jedno z jeho dětí. Režisérům se ta fráze natolik zalíbila, že jí vpašovali do filmu. 

Upřímně, už jsem viděl Endgame asi šestkrát a vždy mě překvapí, jak neskutečně rychle a bez jediného zaškobrtnutí tahle tříhodinovka uteče. Vlastně mi vždy přijde, že má finální střet Avengers s Thanosem pocitově tak 100 minut. Může za to nejen šikovná práce s celým univerzem a předcházejícími filmy, ale zejména hezké dějové rozdělení na několik částí (situace přeživších postav po Thanosově lusknutí, plánování a průběh „heistu“, epické zakončení), jež prostě perfektně drží pohromadě a pořád si myslím, že zde ani minuta nepřibývá. A ani neschází.

Finále jedné dlouhé marvelácké éry je prostě prvotřídním blockbusterem, který výtečně prodává všechny propriety komiksového univerza. A i když bratři Russoové plní nejeden fanouškovský sen, zároveň se nebojí jít proti diváckým očekáváním a několikrát velmi hezky překvapit. Zároveň umí parádně vytěžit každou z obřího množství postav, a i té vedlejší dát alespoň jednu vděčnou scénu. A pak je tu samozřejmě ono megaepické a boží finále, které mi každým zhlédnutím bere dech. Ano, i zdánlivý digibordel se dá natočit vkusně, přehledně, napínavě a s několika kulervoucími momenty. Prostě marvelácká výhra na všech frontách, jež se neokouká. (Spooner)

--- 

Slušná nálož dlouhých bijáků, co říkáte? Diskuze je otevřená, takže se podělte o vaše nejoblíbenější dlouhé filmy, moc nám nenadávejte za zařazení Avengers: Endgame a příští týden se zase u nějakého výživného tématu potkáme. Čau. 

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (57)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace