Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Spider-Man vs. Flash vs. Doctor Strange aneb souboj mnohovesmírů


ikona
KarelR
andrew garfieldbatmanben affleckbenedict cumberbatchdoctor strangedoctor strange in the multiverse of madnessezra millermichael keatonspider-manspider-man 3the flashtobey maguiretom hollandwandavision
Zapomeňte na komiksové vesmíry, v příštích letech budou mnohem důležitější komiksové mnohovesmíry. Půjde se v nich vůbec vyznat? 

Pátý díl WandaVision přinesl (pro někoho) nečekaný zvrat, který nakousnul velký budoucí trend – budování mnohovesmírů. V komiksech se jedná o velmi starou záležitost, jíž v televizi do jisté míry oživil Arrowverse (cameo Flashe s tváří Ezry Millera ale nikam nevedlo), jen aby se probojovala i do Avengers: Endgame. Tam se však cestovalo spíš do paralelní reality, než do alternativní (= všechny postavy hrají stejný herci a časovou osu mění až „naši“ hrdinové), a řada lidí si dodnes není jistá, co se vlastně dělo s Kapitánem Amerikou a jak má fungovat seriálový Loki.

Pointa mnohovesmírů je přitom trochu jiná a mnohem jednodušší – propojit řadu jichž známých, anebo zcela jiných realit ve filmu/seriálu tak, aby se slavné postavy mohly sejít v mnoha verzích. V očích Hollywoodu to znamená hlavně comebacky superhrdinů z minulosti (Tobey Maguire jako Spider-Man, Michael Keaton jako Batman), za současnou situaci ale můžeme letmo vinit hlavně film Spider-Man: Paralelní světy, v němž Jake Johnson, Chris Pine nebo Oscar Isaac namluvili různé verze pavoučích hrdinů. Výsledek? Solidní výdělky, Oscar za nejlepší animák roku 2018 a velká hollywoodská touha po mnohovesmírech v hrané podobě.

Jasně, u Marvelu, kde mají plány na spoustu let dopředu, se leccos určitě naplánovalo daleko dříve. Z pohledu diváků ale dvojka Doctora Strange pojede právě na vlně Paralelních světů – stejně jako (napůl marvelácký) třetí Spider-Man a sólovka Flashe, jež můžeme z „naskočení na mnohovesmírový vlak“ vinit mnohem víc.

V uplynulých měsících jste určitě četli pár článků o tom, jak tyhle tři filmy budou vypadat. Protože je ale opakování matkou moudrosti, a zrovna tady se vyplatí mít přehled, rozhodl jsem se shrnout všechno podstatné, co se ví a tuší. Není toho totiž zrovna málo…

The Flash (cz premiéra: 3. listopadu 2022)

Ve Spider-Manovi a Doctoru Strangeovi se logicky bude operovat s tím samým mnohovesmírem, za rok a tři čtvrtě ale konečně dorazí i konkurence. Warneři Flashovu sólovku oznámili už v roce 2014 a původně s ní měli vcelku jednoduché plány. Po mnoha změnách (režiséry už ani nemá smysl počítat) se však došlo k závěru, že na origin není čas, a že se rovnou zadaptuje komiksová megaudálost jménem Flashpoint, v níž se Barry Allen ocitne v dystopickém alternativním vesmíru.

Režisér Andy Muschietti (To 1 a 2) přitom půjde ve šlépějích Zacka Snydera, který z prvků Návratu temného rytíře udělal v Batman vs. Superman úplně jiný příběh. I tady půjde jen o vytěžení principu předlohy, takže nečekejte Thomase Waynea v batmanovském ohozu nebo válku mezi Atlantidou a Themyscirou. V plánu je hlavně návrat dvou Batmanů (Ben Affleck a Michael Keaton) a doslova reset filmového vesmíru od DC, při němž se vyhodí z okna všechno nepotřebné (hlavně Ray Fisher jako vyškrtnutý Cyborg) a zachová se… asi Keatonův Batman jako „DCčkový Nick Fury“?

Už teď má spousta lidí problém s rozkódováním, jak spolu souvisí Phillipsův Joker, Reevesův Batman, Gunnův Sebevražedný oddíl, Sandbergův Shazam a Snyder Cut Ligy spravedlnosti. Pro Warnery je ale důležité jen to, aby jejich filmy měly separátní úspěchy a nabízely jednoduchá lákadla (návrat Keatona), takže si nad tím ani nezkoušejte lámat hlavu. V případě DC novinek jde pouze o krátkodobý výkon a mnohovesmír bude opravdu jen berlička, jíž se zamázne to neoblíbené a nefunkční a vyzdvihne to populární.

Tady už můžete přestat číst a zamířit do diskuze. Rozepište se v ní o tom, jak se na mnohovesmíry těšíte, co od nich chcete a po čem naopak vůbec netoužíte. Já si ještě dovolím malou odbočku k WandaVision, která je samozřejmě spoileroidní až běda, takže pokud jste ještě neviděli pátý díl, rozhodně nesrollujte níže.

NÁSLEDUJÍ SPOILERY Z 5. DÍLU WANDAVISION

OK, takže… Quicksilver. Už dlouho se mluvilo o tom, že se ve WandaVision objeví x-menovský Quicksilver s tváří Evana Peterse, a nakonec k tomu opravdu došlo. To nejpopulárnější vysvětlení je jednoduché jak facka – Wanda neměla (na rozdíl od Visiona) tělo svého bratra, a tak ho vzkřísila tak, že si ho přitáhla z alternativní reality 80. let (tedy z filmu X-Men: Apokalypsa). Tahle teorie má hned několik vad (Wanda je z příchodu Quicksilvera sama překvapená a technicky se nenachází v 80. letech), hezky ale vede k článkům o tom, jak X-Meni začínají přicházet do MCU.

Může WandaVision skončit výraznějším prolnutím realit, po němž se v MCU objeví McAvoy a Fassbender? Teoreticky asi může, nebo k tomu dojde až v Doctoru Strangeovi 2. Na druhou stranu ale dává o něco větší smysl, aby Marvel postavil X-Meny od nuly (McAvoy a Fassbender se vracet asi nechtějí a mladá garda v čele se Sophie Turner, Tyem Sheridanem a Alexandrou Shipp moc lidí nezajímá), protože cameo Quicksilvera je jedna věc… a 10+ let s mutanty druhá.

Neříkám, že se vyplní dávné spekulace o tom, že si Profesora X a Magneta zahrají herci tmavé pleti (jejich předlohami sice byli Martin Luther King a Malcolm X, ale fandové by to asi nerozdýchali). Docela bych se nicméně divil, kdyby Kevin Feige prostě nasypal foxovské postavy do MCU a měl hotovo, když jen těžko ukecá Hugha Jackmana do další pěti wolverineovských štací.

Petersův Quicksilver tak podle mě skončí spíš jako pomrknutí, než jako předzvěst propojovací budoucnosti (ta se zaplní spíš novými mutatními tvářemi). Ve WandaVision se totiž může dít spousta divných věcí, a to se ještě nezačalo pořádně řešit, že Wandou očividně manipuluje pravá záporácká entita, jíž tvůrci seriálu stále šikovně maskují…

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace