Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Spider-Man vs. Flash vs. Doctor Strange aneb souboj mnohovesmírů


ikona
KarelR
andrew garfieldbatmanben affleckbenedict cumberbatchdoctor strangedoctor strange in the multiverse of madnessezra millermichael keatonspider-manspider-man 3the flashtobey maguiretom hollandwandavision
Zapomeňte na komiksové vesmíry, v příštích letech budou mnohem důležitější komiksové mnohovesmíry. Půjde se v nich vůbec vyznat? 

Pátý díl WandaVision přinesl (pro někoho) nečekaný zvrat, který nakousnul velký budoucí trend – budování mnohovesmírů. V komiksech se jedná o velmi starou záležitost, jíž v televizi do jisté míry oživil Arrowverse (cameo Flashe s tváří Ezry Millera ale nikam nevedlo), jen aby se probojovala i do Avengers: Endgame. Tam se však cestovalo spíš do paralelní reality, než do alternativní (= všechny postavy hrají stejný herci a časovou osu mění až „naši“ hrdinové), a řada lidí si dodnes není jistá, co se vlastně dělo s Kapitánem Amerikou a jak má fungovat seriálový Loki.

Pointa mnohovesmírů je přitom trochu jiná a mnohem jednodušší – propojit řadu jichž známých, anebo zcela jiných realit ve filmu/seriálu tak, aby se slavné postavy mohly sejít v mnoha verzích. V očích Hollywoodu to znamená hlavně comebacky superhrdinů z minulosti (Tobey Maguire jako Spider-Man, Michael Keaton jako Batman), za současnou situaci ale můžeme letmo vinit hlavně film Spider-Man: Paralelní světy, v němž Jake Johnson, Chris Pine nebo Oscar Isaac namluvili různé verze pavoučích hrdinů. Výsledek? Solidní výdělky, Oscar za nejlepší animák roku 2018 a velká hollywoodská touha po mnohovesmírech v hrané podobě.

Jasně, u Marvelu, kde mají plány na spoustu let dopředu, se leccos určitě naplánovalo daleko dříve. Z pohledu diváků ale dvojka Doctora Strange pojede právě na vlně Paralelních světů – stejně jako (napůl marvelácký) třetí Spider-Man a sólovka Flashe, jež můžeme z „naskočení na mnohovesmírový vlak“ vinit mnohem víc.

V uplynulých měsících jste určitě četli pár článků o tom, jak tyhle tři filmy budou vypadat. Protože je ale opakování matkou moudrosti, a zrovna tady se vyplatí mít přehled, rozhodl jsem se shrnout všechno podstatné, co se ví a tuší. Není toho totiž zrovna málo…

Spider-Man 3 (cz premiéra: 16. prosince 2021)

Mnohovesmírová bitva se rozjede už na konci letošního roku a nutno říct, že začne dost velkolepě. Pokračování Daleko od domova totiž nebude jen o odhalení Peterovy identity, ale také o jeho (tak na 90% potvrzené) sešlosti se Spider-Many Tobeyho Maguirea a Andrewa Garfielda. Kromě nich se více či méně spekuluje také o návratu Kirsten Dunst (Mary Jane Watson), Emmy Stone (Gwen Stacy), Alfreda Moliny (Doctor Octopus), Jamieho Foxxe (Electro), Willema Dafoe (Green Goblin), Danea DeHaana (další Green Goblin), Thomase Hadena Churche (Sandman), Jakea Gyllenhaala (Mysterio) a dokonce Charlieho Coxe (seriálový Daredevil). A přestože nikde není psáno, že všechna tahle camea opravdu vyjdou, i s půlkou by poslední třetina filmu neměla obdoby.

Co vlastně pavoučí mnohovesmír otevře? To zatím u Sony tají, potvrzená účast Cumberbatchova Doctora Strange ale naznačuje víc než dost. Marvelácký kouzelník bude po Iron Manovi a Nicku Furym (respektive Talosovi) Spideyho novým mentorem, a můžete vzít jed na to, že se ve trojce Spider-Mana nějak připraví půda i pro Doctora Strange 2. Už teď mám pocit, že se stopáž rozhodně nezastaví před 150 minutami...

Doctor Strange: In the Multiverse of Madness (cz premiéra: 24. března 2022)

Pojďme nicméně o krok dál. Pokud nedojde k další vlně premiérových posunů, čtyři měsíce po novém Spider-Manovi od Jona Wattse (Spider-Man: Homecoming, Spider-Man: Daleko od Domova) nás čeká Doctor Strange 2 od Sama Raimiho (Spider-Man 1-3). Tady byla hlasitě potvrzena účast Scarlet Witch a kromě Wonga nebo Christine Palmer (doktorka s tváří Rachel McAdams) se vrátí hlavně Ejioforův Baron Mordo. Spekulace pak naznačují i účast Lokiho, jež souvisí s tím, že měl jít Doctor Strange 2 původně do kin v květnu 2021 – tedy po WandaVision a právě po Lokim (nebo těsně před ním). To nejdůležitější ale nejspíš pořád halí rouška tajemství.

Kevin Feige totiž naznačil, že hodlá z mnohovesmíru vyždímat maximum, což může udělat dvěma způsoby. Jak jsem psal v úvodu článku, alternativní vesmíry znamenají buď staré známé (= kupa foxovských X-Menů), anebo jiné verze slavných postav. Marvel by tak mohl vysypat z rukávu řadu alternativních Avengerů, jež by si vzhledem k tomu, že by šlo o camea, mohl zahrát prakticky kdokoliv. Stačí se jen ohlédnout za „ucházeli se o roli“ a dostanete Timothyho Olyphanta jako Iron Mana, Joaquina Phoenixe jako Hulka, Johna Krasinskiho jako Kapitána Ameriku, Emily Blunt jako Black Widow nebo Ethana Hawkea jako Doctora Strange. Situace samozřejmě může být zcela jiná, ale… znáte Feigeho. Nějaké blbnutí na ploše pár minut, nebo klidně jen vteřin, se tu přímo vybízí, a Marvel vlastně nemá důvod se o něj nepokusit.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace