Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Warnerovské hity míří na stream. Zachrání HBO Max?


ikona
TedGeorge
amazonapple tvdámský gambitdisney+dunagodzilla vs. konghamiltonharry potterhbohbo gohbo maxjeff bezosmatrix 4netflixpán prstenůpeacockraised by wolvesstreamováníwarner bros.wonder woman 1984
Sledujeme začátek konce kin, nebo jenom trochu smutný pokus legendárního studia zachránit tvář neúspěšnému streamu?  

Pokud nežijete v podzemní základně na Marsu, tak vám jistě neunikla šokující zpráva o tom, že Warneři příští rok postupně uvolní kompletní sled premiér plánovaných pro kina na rok 2021 na svoji pořád vcelku novou streamovací platformu HBO Max. Předplatitelé jejich služby (a proč to nenapsat - i piráti) nebudou „muset“ chodit do kina na Dunu, Matrix 4, Godzillu zápasící s Kongem a další. Stačí, když si pustí televizi, počítač nebo mobil, přihlásí se na jejich stream a bez dalších cavyků a extra dolarů budou mít možnost si pustit očekávaný blockbuster doma po dobu jednoho měsíce. Ušetřím vás svých apokalyptických vizí o tom, co bezprecedentní krok AT&T může znamenat pro kinaře a jak by to podle mého názoru mohlo negativně ovlivnit kvalitu filmů v dalších letech.

Nejenom v diskuzích na MovieZone jsem zjistil, že jsem v menšině, vám se tahle „streamovací revoluce“ zamlouvá a nechcete už poslouchat můj brekot. Navíc mi něco říká, že právě tuhle bitvu za mě ještě budou bojovat jiní. Faktem je, že ať už se to fanouškům kin líbí nebo ne, lidé vidí veskrze pozitivně, že se očekávané bijáky nebudou nadále odkládat a Warneři podle nich mají jako první hollywoodské studio koule. Mnoho z vás si dokonce myslí, že to ze strany studia není jenom zoufalost vynucená covid okolnostmi, ale právě sledujeme nadčasový „streaming-majstrštyk“ mocného molochu, který velmi rychle napodobí zbytek Hollywoodu. Já si to nemyslím, považuji jejich plán za zoufalost vyplývající především ze zkaženého startu jejich ambiciózní služby a na následujících řádcích vám k tomu něco napíšu. Vezmu to jako vždy trochu zeširoka.

O ambiciózní odpovědi na Netflix, Amazon a Disney+ jsem si v deseti bodech zapochyboval už v létě, ale nikdy by mě nenapadlo, jaký to ke konci roku 2020 bude průšvih. První problém je samotný název služby. Pojmenovat svoji streamovací raketu „HBO Max“ ve chvíli, kdy v Americe už dlouho funguje klasická kabelová HBO a internetová HBO Now by s přivřením očí dávalo smysl jenom pokud by se okamžitě mohutně rušilo a vše by elegantně zastřešila jedna služba. I kdyby byli u Warnerů extrémně líní a pojmenovali by ji FRIENDS (a následně zaplatili 300 milionů babek těm šesti přátelům za další 2 série), udělali by snad lépe. Aspoň by koncoví zákazníci okamžitě tušili, co mohou čekat.

Raději snad ani neřešit svět, kde se východní Evropa v čele s Českem a Polskem pořád těší z překvapivě levné HBO GO. Nemluvě o Británii s jejich Sky, holandským Ziggo a dalších. Ze strany Warnerů, respektive AT&T se jedná o neskutečný bordel. Zámořští uživatelé zároveň unisono vyjadřují nespokojenost s těžkopádným rozhraním, které se prý vůbec nedá srovnat s jednoduchým Disney+. Už jsem psal, že je Disney+ více než dvakrát levnější a 4K je tam standardem od začátku? Fakt, že Wonder Woman 1984 bude prvním filmem, který nabídnou ve 4K a HDR, je pro Maxíky v roce 2020 spíše ostuda.

Další problém je dostupnost služby. O pomalém startu ve světě (v Evropě včetně ČR se dočkáme až za nějakých 7 měsíců) se již napsalo mnohé. Ale věděli jste o problémech v USA? Více než 70 % Američanů využívá služeb chytrých krabiček od Amazonu a Roku. Warneři samozřejmě odstartovali bez vyjednané podpory od obou, a byť už Amazon Fire HBO Max podporuje, s nám ne příliš známým Roku se i půl roku po startu ještě pořád jedná.

Naprosto zásadní a největší problém je však nedostatek čerstvého a zajímavého seriálového obsahu. Teď nemluvím o kvantitě, ale kvalitě. Nebo vy snad teď z hlavy dokážete vyjmenovat několik skvělých a populárních originálních seriálů, které se dočkaly premiéry díky HBO Max? Ať se na mě Anna Kedrick (Love Life) nebo Ridley Scott (Vychováni vlky) nezlobí, ale kam se hrabou na obyčejný a levný Dámský gambit na Netflixu. 

Co se Disneyho týče – no stačí se podívat, jaký průvan u nich dělá jediný Mandalorian podpořený přesně zacíleným dětským obsahem (i vaše děti jistě sledují Frozen a spol. pomalu jako nekonečný seriál, tedy každý druhý den) Opravdu byl až takový problém poslat pár set dalších mega směrem k J. K. Rowlingové a odpálit lépe pojmenovanou streamovací službu nějakým cool Harry Potter seriálem? Říkal tu někdo adaptace populární hry The Last of Us? Tam jsme se ještě nedočkali ani oznámení obsazení, natož prvních odhadů, kdy se začne natáčet. Premiéra příští rok je tedy naprosto nereálná. Co ty spin-offy Hry o trůny? No jeden zrušili, druhý snad bude v roce 2022. Že zapomínám na seriálovou Ligu spravedlnosti? To já schválně. Warnerům na seriálovém poli zoufale chybí a ještě nějakou dobu chybět bude nějaký velký tahák.

Cenu také moc nechápu. Bez centu 15 dolarů sice netrumfuje nejdražší Netflix variantu, ale to si vážně myslí, že jim lidé zaplatí více než dvojnásobek (pravda, trochu dumpingové) ceny Disney+ nebo trojnásobek Apple TV+? Fanoušci Maxu se sice zaklínají tím, že cena je vzhledem k množství obsahu vycházejícího z jejich obřího katalogu a velkého množství licencovaného obsahu odpovídající (Apple ani Disney se tady samozřejmě nechytá), ale stejně by mě zajímalo, jak si ji ospravedlní ve světě. Podle posledních informací se můžete s populární (a levnou) HBO GO již za pár měsíců rozloučit a pokud budete chtít, budete si moci zaplatit i u nás legálně ten Matrix 4 pod stromeček. Akorát vás to bude stát o dost více peněz než současných 159 korun a v lednu nesmíte zapomenout předplatné zase zrušit.

Pojďme se závěr zamyslet nad chováním potenciálního plátce nové streamovací služby. Jistě se i na MovieZone najde nejeden uživatel, který má HBO GO a Netflix předplacené jenom občas. Řekněte si sami – předplatili jste si naposledy Netflix kvůli startu drahého blockbusteru Michaela Baye, nebo v tom spíše hrála roli premiéra další řady Koruny? John Stankey tvrdí, že lidi lákají na streamy i nové filmy a má pozoruhodný příklad. Disneymu totiž narostl počet předplatitelů po premiéře Hamiltona a podle něj je to pro všechny jasný signál. No, nárust předplatitelů opravdu nastal, ale nějak zvlášť hluboká mi tahle Stankeyho myšlenka nepřijde.

Představa, že budou lidé po celém světě hromadně platit drahé předplatné kvůli několika filmům rozprostřených do následujících 12 měsíců, je podle mého názoru naprosto mylná. Většina to zkusí, uvidí a odejde. A pokud zrovna žijí v rozvojových zemích, jako je Česko, budou s radostí pirátit. Netvařme se prosím, že právě sledujeme revoluci, kterou velmi rychle napodobí všechna ostatní hollywoodská studia. Disney sice dost možná pošle na stream Cruellu a pár dalších filmů včetně Black Widow (již brzy se to oficiálně dozvíme), ale sami uvidíte, že většina jejich bijáků bude nadále plánovaná pro kina. Ať se vám to líbí, nebo ne, bude se i nadále odkládat, protože posílat celoroční nabídku hitů pro kina na streamy je finanční sebevražda. Pokud tedy nejste Warneři, kteří musí být zase něčím výjimeční.

---

Poznámka pod čarou: Vzpomínáte si ještě, jak se půlka světa v roce 2017 divila Jeffu Bezosovi a jeho Amazonu, který vypláznul 250 milionů dolarů za práva na seriálového Pána prstenů? No, dnes už se nediví snad nikdo. Kdyby ta práva měli v držení Warneři, tak v delším časovém horizontu jim jediný seriál dost možná zajistí více předplatitelů, než kompletní soupis jejich filmových premiér na rok 2021. 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace