Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 10 nejlepších filmů dekády podle Spoonera


ikona
Spooner
Christopher Nolandavid fincherDenis VilleneuveLeonardo dicapriomz nejnejlepší filmy dekádyredakcetématom hardy
Další redakční ohlédnutí za uplynulým desetiletím. 

Ano, chápu vás. Asi jste čekali, že nejdříve se výzvy Civala o topku dekády ujme někdo z redakčních matadorů v čele s Imfem či Mr. Hladem, ale jako první jsem se rozhodl zvednout hozenou rukavici já, zástupce nové krve MZ. Ale teď už vážně. S myšlenkou o sestavení své vlastní rekapitulující topky jsem koketoval už od doby, kdy se Cival o dlouho chystaném článku rozpovídal jednou v hospodě a následně jsme si podobný žebříček interně sestavili i s kolegy na TVzone. A při tom dlouhém přemýšlení nad uplynulými ročníky jsem si uvědomil, jak moc bylo minulé desetiletí nabité velkými a silnými filmovými zážitky, na něž nedám dopustit. A že vybrat pouze desítku vyvolených je sakra těžký úkol. Tak snad vás i můj výběr pecek, které mi absolutně nejvíc přirostly k srdci, inspiruje k návratu do vašich filmových vzpomínek či puštění některého z těchto fláků.

2. Kick-Ass (2010, r. Matthew Vaughn)

Jeden z důvodů, proč je pro mě Matthew Vaughn jedním z nejoblíbenějších režisérů současnosti. Kick-Ass je totiž dokonalým žánrovým rebelem a podvratnou komiksovkou, která si s žánrem hraje, dělá si z něj legraci, avšak zároveň si z něj bere to nejlepší a proměňuje to v dokonalou brutální zábavu, jež ani na vteřinu nezpomalí. Mix drsné komiksovky a drzé teenagerské podívané zde vyšel na maximum a Vaughn povyšuje už tak parádní předlohu od Marka Millara na ještě vyšší úroveň. Kick-Ass je jedním velkým filmovým prožitkem a nekonečnou studnicí nápadů, na níž je vidět, že si ji každý užíval na sto procent, od Nicolase Cage v jedné ze svých posledních povedených rolí až po bodyguarda shánějícího bazuku. Naprostá filmová radost a jeden z největších kinozážitků, který jsem v minulé desetiletce prožil.

1. Šílený Max: Zběsilá cesta (2015, r. George Miller)

Ano, já vím, první místo je pro vás asi opravdu velké „překvapení.“ Jenže v tomhle případě to opravdu nejde jinak. George Miller totiž dokázal před lety nemyslitelné. Po všech těch odkladech a pekle na natáčení totiž vrátil do kin kultovní ikonu s novou tváří a povýšil ji na naprosto nevídanou úroveň. Zběsilá cesta je totální filmovou anarchií a ultimátním zážitkem v jednom. A taky filmovým kolosem, v němž je slovo pomalé vulgaritou největšího kalibru. Miller tu i ve své vysokém věku zhmotňuje svou neúprosnou a brutální vizi, kterou bychom čekali od jeho mnoho generací mladších kolegů. Jenže on si s nimi vytírá zadek a ukazuje všem, jak se to dělá.

Šílený Max je adrenalinovou, psychedelickou, urputnou a strhující jízdou s vypiplanou choreografií honiček a akčních scén, jež zde Miller pozvedává na zcela netušenou úroveň. A ve scénáři zároveň dokazuje, že v jednoduchosti je mnohdy síla. I s minimem dialogů zde totiž dokáže vytvořit skvěle uvěřitelné charaktery, o nichž máte po pár větách pocit, že víte absolutně všechno, co potřebujete. A zároveň vytváří i v malých detailech tak neskutečně zajímavý post-apokalyptický svět, až mě štve, že jsme ho za těch pět let od premiéry nenavštívili znovu. Prostě po všech stránkách výjimečná podívaná, u níž pořád nemohu uvěřit, že ji natočil režisér Prasátka Babe a Happy Feet. Vím, je to ohranný vtip, ale stejně jako toto již kultovní dílo se asi nikdy neomrzí.

A na které pecky se jen těsně nedostalo? Za branami desítky skončily dvě těžké emocionální pumelenice Warrior a Whiplash, výtečná bondovka Skyfall, skvěle napsaný a zrežírovaný taneček Jennifer Lawrence a Bradley Coopera v Terapii láskou či loňské asijské překvápko Parazit. Zapomenout pak nemůžu ani na silný komiksový zástup v čele s Loganemtrojkou Temného rytíře či dvojkou Kapitána Ameriky. A čestné místečko má v tom nejlepší z minulé desetiletky také Wes Anderson se svými osobitými kousky Grandhotel Budapešť a Až vyjde měsíc.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (26)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace