Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 10 nejzajímavějších režisérek současnosti


ikona
TedGeorge
30 minut po půlnociagniezska hollandbratřicélina sciammaclaire denisdebra granikgreta gerwighořící keřjane campionkathryn bigelowlady birdlana wachowskililly wachowskimatrixpianošarlatánsofia coppolasusanne bierthe hurt lockerztraceno v překladu
Deset režisérek, jejichž tvorbu se rozhodně vyplatí sledovat 

Režisérka Giny Prince-Bythewood natočila pro Netflix komiksárnu The Old Guard: Nesmrtelní a moc se jí to nepovedlo. Právě v souvislosti s netflixovskou nudou se znovu začaly objevovat stesky nad tím, že naprostá většina současných režisérek nestojí za nic a šovinisté (nejenom na MovieZone) měli z mrzkých kvalit posledního filmu s Charlize Theron skoro až škodolibou radost. V redakci jsme se tedy rozhodli dát dohromady desítku, respektive jedenáctku zajímavých jmen, jež nemají pindíka a točí kvalitní filmy. Nevybírali jsme jenom v Hollywoodu, lovili jsme i v nezávislých vodách a tím pádem si můžeme odpustit dráždění jmény, které v současnosti točí (stejně jako muži) blockbustery pochybných kvalit.

S pomocí na Letní filmové škole vegetujícího Rimsyho a v Praze se flákajícího do_Oda se kromě USA podíváme i do Francie, Polska nebo na Nový Zéland a jenom tematické ukotvení do současnosti nám neumožní zmínit jména jako Agnès Varda nebo Věra Chytilová, jež v minulosti natočily nejednu pecku, ale bohužel už nejsou mezi námi. Pro jistotu připomínám, že režisérky neřadím za sebe podle „kvality“, nýbrž bez plánu a jak se mi to hodí. Na úvod je to vše, ke čtení si v právě probíhajících vedrech dejte raději nějaké nealko a jdeme na to.


7. Susanne Bier

Diváci od ní mají nejraději: Po svatbě (2006) – 7,7/10
Kritici preferují: Bratři (2004) – 7,47/10
Nejvýdělečnější film: Samozřejmě Bird Box na Netflixu, který si mělo doposud podle čerstvých informací pustit 89 milionů platících zákazníků a po Vyproštění je to historicky druhý nejúspěšnější film streamovacího giganta.
Vytáhni v hospodě: Kromě filmů si občas zrežíruje i nějaký ten seriál. Naposledy The Night Manager, ve kterém vládnuli Hugh Laurie a Tom Hiddleston. Věděli jste, že v seriálu má cameo i legendární autor knižní předlohy – John le Carré? Mrkněte zde.

Jasně si vzpomínám, jak většinu redakce před lety sejmuli Bratři. Přiznám se, že jsem velký rest napravil až před pár dny v návaznosti na psaní článku, no a byla to samozřejmě pecka, koncert a nezapomenutelný film. Nepopiratelných kvalit Bratrů si skoro okamžitě všimli i v Hollywoodu a Susanne si od té doby z domovského Dánska čím dál častěji odskakuje točit do zámoří. Spálené vzpomínky s Halle Berry jste možná neviděli, ale seriál Noční recepční už asi ano, a její poslední superúspěšný netflixovský biják V pasti se Sandrou Bullock zhlédnul snad opravdu každý. Plocha jednoho odstavce mi neumožnuje rozebírat opakující se témata rozvrácené rodiny, globalizace decimující střední třídu a boj zoufalých lidí s různými pohromami. Umožní mi však na závěr doporučit jednu hodně drsnou pecku, kterou dost možná neznáte. Šest let stará Druhá šance je velmi silné drama o dvou detektivech (jednoho si vystřihnul na jedničku Nikolaj Coster-Waldau), kteří jsou každý svým způsobem v řiti a zoufalá situace je donutí dělat zoufalé činy. Maminkám vstup zakázán, ostatní nebudou věřit svým očím. (TedGeorge)

6. Claire Denis

Diváci od ní mají nejraději: Beau Travail (2004) – 7,4/10
Kritici preferují: 35 panáků rumu (2008) – 8/10
Nejvýdělečnější film: Vnitřní slunce (2017) – 4,2
Vytáhni v hospodě: High Life byl jejím prvním anglicky mluveným filmem a něco mi říká, že peníze na něj sehnala především díky tomu, že její tvorbu má rád Robert Pattinson, který si ve sci-fi zahrál hlavní roli. Nebýt účasti budoucího Batmana, studia A24 by ji jenom těžko poskytnulo 8 milionů euro na natočení dalšího z řady jejich snímků, které jdou proti očekáváním žánr milujích diváků. Kromě toho, že je celosvětově uznávaná režisérka, vyučuje také na slavné pařížské filmové škole La Femis.

Loni se v kinech objevila psychologická sci-fi High Life, která příjemně potvrdila přesah artové tvorby známé Claire Denis. Robert Pattinson ve výpravně úsporném sci-fi příběhu o děsivém sociálním experimentu na palubě vesmírné lodi ukázal, že svérázná francouzská tvůrkyně se sice od dob kanibalského porna Miluji tě k sežrání výrazně posunula, avšak téma sexuality a společenských tabu ji zajímá dodnes. Znepokojivé erotické dusno koneckonců provází její tvorbu už od dob debutové Čokolády z konce 80. let. V ní načrtla nejen svůj příklon k africké kultuře a tamějším problémům, nýbrž i kombinaci vzletných, často až filosofií zavánějících témat s fascinací nejnižšími lidskými potřebami a pudy. I proto se stala miláčkem kritiky a navzdory nesporné nevyrovnanosti jejího díla ji místo v kánonu nejvýraznějších režisérek rozhodně patří. (Rimsy)

5. Greta Gerwig

Diváci od ní mají nejraději: Malé ženy (2019) – 7,9/10
Kritici preferují: Lady Bird (2017) – 8,75/10
Nejvýdělečnější film: Malé ženy (2019) –209,1 (!)
Vytáhni v hospodě: Stejně jako já zbožňuje Greta Gerwig film Davida Leana Pouto nejsilnější. Stejně jako Quentin Tarantino zakazuje mobily při natáčení svých filmů. Stejně jako Kubrick, Spielberg nebo Nolan nikdy nestudovala filmovou školu.

Greta je mladá, má ještě všechno před sebou, ale už teď je ve všech směrech velmi úspěšná. Co začalo jako herecká kariéra v nezávislých filmech Noaha Baumbacha (už devět let jsou spolu a těší se z dítěte), Woodyho Allena a Rebeccy Miller – to se v posledních letech především v zámoří přetavilo v nekončící ovace za režii. Lady Bird byla rána z čistého nebe, protože studio A24 u filmu za 10 mega se svým pověstným guerillovým marketingem za pět padesát vážně nečekalo 80 mega celosvětově a další desítky milionů navíc z prodeje práv na streamování atd. Nemluvě o pěti oscarových nominacích. Malé ženy, které se do kin podívaly minulé Vánoce, už distribuovalo klasické hollywoodské studio Sony. Greta dostala čtyřikrát větší rozpočet, hvězdy z ranku Meryl Streep, Florence Pugh nebo Emmy Watson a znovu to ustála. Šest nominací na Oscara, více než 200 milionů dolarů celosvětově – no prostě další úspěch jako řemen. Dospívání holek, vyrovnávání se s autoritami a nostalgické pohledy do zapadákovů režisérka/herečka zvládá na jedničku, ale za mě už stačilo. Věřím, že levou zadní zvládne i jiné téma a nemusí to hned být zrovna Barbie s Margot Robbie, která podle mě nakonec nikdy nevznikne. (TedGeorge)

4. Jane Campion

Diváci od ní mají nejraději: Piano (1993) – 7,6/10
Kritici preferují: Piano (1993) – 8,38/10
Nejvýdělečnější film: Piano (1993) – 40,1
Vytáhni v hospodě: Na konci roku 2015 obdržela ve svém domovském Novém Zélandu Řád za zásluhy. Jistě to nebylo jenom díky slavnému filmu Pianu, za který byla v roce 1993 nominována (tenkrát jako teprve druhá režisérka v historii!) na Oscara.

Kariéra Jane Campion jenom podtrhuje fakt, který je vám asi dobře známý. Nejzajímavější režiséři a režisérky už nedostávají tolik příležitostí v továrně na sny, a pokud nechtějí točit bijáky na zakázku, utíkají často do televize, respektive na nějakou bohatou streamovací síť. Campion si udělala jméno díky slavnému Pianu a následně s ní chtěl pracovat skoro každý. Počínaje Nicole Kidman, konče Kate Winslet nebo v té době ještě populární Meg Ryan. Právě erotické drama Piková trojka s Meg se však dočkalo tragického přijetí ze strany kritiků i diváků a chvíli to vypadalo, že kariéra novozélandské režisérky je v kopru. Vysvobodilo ji až Hulu a mysteriózní seriál Na jezeře s Elizabeth Moss, za který znovu sklízí pochvaly ze všech stran. Vás ale nejvíc zajímají filmy. Vězte, že od (prý velmi slušné) Jasné hvězdy z roku 2009 se Jane k žádnému dalšímu dramatu nedostala, ale to by se mělo změnit příští rok. Chystá totiž western The Power of the Dog, ve kterém se kromě Benedicta Cumberbatche představí i Kirsten Dunst nebo již dříve zmiňovaná Thomasin McKenzie. Věřím jí a dodávám, že Jane je ve výběru mezi deseti nejzajímavějšími současnými režisérkami i díky této důvěře. (TedGeorge)

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace