Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: Old Guard: Nesmrtelní


ikona
do_Od
akční filmCharlize TheronNetflixOld Guardprvní dojmy
Jak dopadla další akční řežba od Netflixu s Charlize Theron v hlavní roli? 

Nezajímavé trailery, režisérka bez předchozích zkušeností s akčním žánrem, podle všeho nudná předloha a Charlize Theron v hlavní roli. Komiksovka Old Guard: Nesmrtelní měla všechny předpoklady k tomu, aby zklamala, o to spíš, že jsme zvyklí vídat Charlize Theron přece jen v o něco atraktivnějších látkách. Dokázal nás Netflix nakonec překvapit?

Jak to vidí Spooner:

Vím, že teď budu u mnohých z vás za kacíře a nebudete mě mít rádi, ale stejně to napíšu. Charlize Theron by se na ty akční role měla radši vykašlat. Drsňačky jí sice sednou a je v této poloze stále uvěřitelná, s výjimkou Šíleného Maxe si ovšem v tomto žánru neumí vůbec vybírat role a většinou to skončí matnou a nevýraznou nudou. Po Aeon Flux a Atomic Blonde se do této kategorie zařazuje také Old Guard. Příběh nesmrtelných válečníků sice není nijak katastrofálně natočen a třeba závěrečná akce je hodně fajn. Jen si prostě divák celou dobu říká, že se to dalo celé natočit i mnohem lépe. A hlavně zábavněji. 

Snaha režisérky Giny Prince-Bythewood udělat z béčkového komiksového námětu místy skoro až existenciální drama o tom, že být nesmrtelný je vlastně na prd, zní sice na papíře fajn, ve výsledku se ovšem míjí účinkem. Obzvlášť, když se kvůli tomu bere snímek až příliš vážně a vyprchává tak z něj veškerá zábavnost. Zatímco Vyproštění nabídlo akční hody, taky je divák ve výsledku rád, že se nějaké té akce vůbec dočká. A to je u podobného kousku prostě špatně. Obzvláště, když ta dialogová omáčka okolo vůbec nefunguje. Příště už by to chtělo míň vážnou tvář a více žánrového nadhledu, Charlize.

Jak to vidí Mr. Hlad:

Po Extraction další velký akčňák s velkým rozpočtem a velkou hvězdou. Bohužel tentokrát za kamerou není bývalý kaskadér, ale režisérka dramatu Tajný život včel a romantiky Láska a basket. Ale dost, nebudu si dělat srandu z Giny Prince-Bythewood, ta si paradoxně zaslouží jako jedna z mála pochvalu. Alespoň malou. Akční scény nejsou úplně špatné a i když na dnešní špičku ztrácejí, ve zmatený bordel se nikdy nepromění. Ovšem jinak je to bída. Ačkoliv se děj točí kolem party nesmrtelných, kteří procházejí staletími, bojovali v různých válkách na všech kontinentech a mají depku z toho, že všichni jejich blízcí zemřeli, nic z toho Old Guard nedovede prodat. A všechny ty srdceryvné výlevy o tom, jak jsou na světě sami, nesmrtelnost je prokletí a vůbec všechno, jsou s přibývající stopáží víc a víc otravnější, protože nic moc dalšího se v Old Guard neřeší. Jasně, Charlize Theron je cool a zbytek týmu se taky snaží, nic to však nemění na tom, že víc než kterýkoliv z hrdinů a jejich osud mě zajímalo, kdy se mi na sporáku dodělá kari. Druholigová podívaná ve všech směrech. 

Jak to vidí do_Od:

Hned na úvod musím říct, že jsem to čekal mnohem horší. Jakože fakt o velkej kus. Jasně, už trailerů šlo vyčíst, že to asi nebude taková akční jízda, jako Extraction, ani tak přiznaně přestylizovaná šílenost, co 6 Underground, ale stejně jsme byli všichni zvědaví, protože Charlize Theron. Výsledek je nakonec tak napůl cesty a vlastně mi trochu připomíná proklínaný Assassin’s Creed. Charlize a její tým nesmrtelných vám nikdy úplně nepřirostou k srdci, zaprvé všichni společně stráví překvapivě málo času, a za druhé prostě nemají tak dobrou chemii. Filmu navíc zabírá poměrně dost stopáže všelijaká expozice, včetně flashbacků dokreslujících určité motivace (v minulosti přesto strávíme proklatě málo času), takže paradoxně ta chabá zápletka ze současnosti netrvá tak dlouho a nestihne moc nudit. Což je takové plus neplus. Určité pasáže jsou pak sice cool, ale celou dobu myslíte na to, že ten potenciál byl daleko větší. Záporáček s tváří hubeného Dudleyho z Harryho Pottera je navíc vyloženě směšná postavička parodující Martina Shkreliho a další reálné parchanty, nicméně tváří v tvář nesmrtelným bojovníkům je to vyloženě trapná karikatura, co v tom filmu měla hrát maximálně druhé, spíš třetí housle. O to smutnější je fakt, že pořádné záporáky film nastíní až v závěru, přičemž je to moc málo a moc pozdě. Kdybych to měl shrnout, není to naprostá ztráta času, ale určitě byste našli i lepší aktivitu na zabití dvou hodin.

Jak to vidí TedGeorge:

Naprostá ztráta času. Už po trailerech jsme sice všichni tušili, že na Netflix se nic výjimečného neřítí, ale (alespoň já) jsem doufal v rychle odsýpající průměr, který bude disponovat decentní akcí. Místo toho jsem dvě hodiny trpěl u ničím zajímavé nudy se zapomenutelnými akčními scénami a vyloženě tragickým castingem. Táhnout to celé měla Charlize, ale ta jakoby akčňák vypustila a vůbec jí to nebavilo. Její Kmen Andromeda je banda nesmrtelných nihilistů, ke kterým si nestihnete vybudovat jakýkoliv vztah, a záporák se dá zaměnit s mdlým mamánkem z deváté třídy, kterého by John Wick odpravil i ve spánku. Trochu mě děsí, že sledovanost bude znovu (nezávisle na kvalitách filmu) obří a my právě sledujeme trochu smutnou budoucnost Netflixu. Ne, ani na to Vyproštění se Charlize a spol. vůbec nechytá a já jenom smutně vzpomínám na kvalitky z ranku Krále psance nebo Trojí hranice.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace