Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Dočkáme se Tenetu už v červenci, nebo se nolanovka odloží?


ikona
TedGeorge
christopher nolančínacinestardunkerkhollywoodimaxjames bondjohn david washingtonkinakoronavirusmultiplexyneni cas zemritrobert pattinsontenettrollovétržbyvodwarner bros.
Jak velká je šance, že se bude očekávaný sci-fi blockbuster Christophera Nolana odkládat?  

Jistě si všichni vzpomínáte na totální jarní škatulata s filmovými premiérami zapříčiněná škaredou globální epidemií. Začalo to už na začátku března docela šokujícím odložením bondovky Není čas zemřít, pokračovalo už méně překvapivým přesunem (na Asii velmi spoléhající) disneyovky Mulan a ke konci března už byly odsunuty (případně rovnou zrušeny a na VOD přesunuty) všechny větší filmové události, na které jsme se v první polovině letošního roku těšili. Filmoví fanoušci nejprve brečeli, následně řešili úplně jiné věci a v návaznosti na nedávné „uklidnění“ koronavirové situace pomalu začali přemýšlet, kdy si zajdou na nějaké dechberoucí filmové žrádlo do kina znovu.

Vyhlíženou potravinou pro podvyživené filmové fanoušky by měl být Tenet. Právě ten je totiž s premiérou plánovanou na 17. července (u nás by měl být dokonce o den dřív a imf vám o tomto českém paradoxu brzy napíše článek) prvním velkým hollywoodským flákem, který má ambice prorazit současný marast a nalákat do multiplexů davy lidí. Poslední týdny se však čím dál častěji objevují spekulace, že Warneři očekávanou nolanovkou odsunou. Jak to tedy bude? Vezmeme to trochu zeširoka a začneme současnou situací v kinech po celém světě.

Do kin se vůbec nikde nechodí. To je fakt, který sice bezezbytku platí pro celý svět, ale každá země má svá specifika a my si několik trhů pro účely tématu rozebereme. Začneme tuzemskem, kde s omezeními funguje pouze Cinestar a menší kina. Cinema City ještě pořád svoje kinosály neotevřelo, což vadí nejvíce lidem toužícím po obřím plátně v IMAXu a Brňákům, kteří nemají jinou multiplexovou alternativu. Co se Cinestaru týče, tak ten ještě pár dní musí omezovat maximální kapacitu sálů na 100 lidí (od 8. června je možné pořádání kulturních akcí až pro 500 lidí, což se hodí i pro MovieZone projekci Žhavých výstřelů) a vládní nařízení mu bohužel pořád neumožňuje prodávat občerstvení, což je pro ně samozřejmě velký problém.

 

Co se promítá? Doposud především Frčíme, Neviditelný a český hit V síti. Za rohem je Bourák, na kterém ve své čerstvé recenzi nenechal Rimsy suchou niť. Cinestar a další kina fungují již od 11. května a bohužel to rozhodně není tak, že by se lidé osmělovali a pomalu začínali chodit. Rychlý pohled na stránky UFD napoví, že poslední 3 týdny je návštěvnost pořád stejně mizerná a na první místo, které si konstantně drží V síti, stačí nicotných 7 000 diváků za víkend.

Přesuneme se v rychlosti do Číny. Tam se kina kvůli viru zavírala nejdříve, a to stejné platilo o jejich znovuotevření, jež přišlo už na konci března. Jenomže ouha. Pouhých pár dní potom, co otevřelo prvních 500 kin (celkem jich bylo před propuknutím epidemie v provozu 70 000), vláda vydala doporučení, aby se zase všechna rychle zavřela. Druhý pokus přišel až před měsícem a přinesl s sebou mnoho omezení. Samozřejmostí je snížení počtu lidí v sále, méně běžná je potom nutnost koupit si vstupenky předem on-line. Na místě to není možné.

Asi vás nepřekvapí, že vzhledem k absenci filmových novinek i v zemi s Velkou zdí zejí kina prázdnotou. Nemluvě o tom, že mnoho jich raději pořád neotevřelo. Variety před pár dny přispěchalo s pomalu apokalyptickým článkem informujícím o čínském průzkumu mezi kinaři, podle kterého by snad až 42 % čínských kin mohlo v budoucnu zavřít. Co další země? Prakticky všechny (až na Japonsko) mají kina otevřená, nebo je to v následujících dnech čeká. Dokonce i v Itálii, v níž se původně počítalo až se srpnovým otevíráním bran multiplexů, je podle posledních zpráv situace natolik příznivá, že se více než 4 000 sálů otevře již 15. června.

Schválně si nechávám na závěr Ameriku. Do kin se tam už také nějaký ten pátek chodí a Deadline se po měsících půstu před pár dny vytasilo s populárním reportem víkendových tržeb, ve kterém se dokonce rozepsalo o dvou víkendech najednou. Otevřeno je celkem 600 kin (z celkových více než 5 000) a Trollům to posledních 14 dní stačilo k prvnímu místu a tržbám 2,1 respektive 2,6 milionů dolarů. Ano, k prvenství v prodejích filmu přes internet si může animák připsat i o řád méně rentabilnější znouzectnost v podobě nadvlády nad otevřenými americkými kiny.

Aby bylo jasno – výše mluvíme o posledních dvou víkendech minulého měsíce. Ten aktuální bude dost možná stát za ještě větší belu a na vině jsou samozřejmě současné protesty, jež vyvolala šokující policejní brutalita zodpovědná za zbytečnou smrt George Floyda. Amerika je už více než týden na nohou a nikdo nemá ani pomyšlení na to, chodit do kina. Což je trochu problém pro studio Warner Bros. stojící za Tenetem.

To má už nějaký ten měsíc rozjetý gamble roku, v němž podle zákulisních informací doufá, že COVID-19 bude ve světě ustupovat dostatečně rychle na to, aby k 17. červenci (už za necelých 6 týdnů!) bylo v USA otevřeno alespoň 3 500 kin. Nemluvě o světě, kde si pánové sedící na warnerovské pokladničce spočítali, že potřebují hned 30 000 otevřených sálů (Deadline dokonce operuje s nutností otevření 80 % všech světových kinosálů). Na první pohled to je naprosto šílené číslo. Nemluvě o tom, že u nás se sice kapacita kinosálů navýší, ale to v žádném případě neplatí o zbytku světa. Třeba v Austrálii, která rozhodně není zanedbatelný trh, se kinosály ve velkých městech otevřou až za dva týdny a kapacita bude omezená na pouhých 50 diváků.

Riskující studio teď musí kromě ústupu koronaviru navíc spoléhat na to, že celonárodní protesty v zámoří během následujících týdnů utichnou. Začínáte mít pocit, že to má Tenet spočítané a vzhledem k situaci v pořád nejdůležitější Americe a velmi pomalému návratu diváků do kin se bude očekávané sci-fi odkládat? Pokračujte na další kapitolu, kde na chvíli opustíme globální situaci kinařů a posvítíme si přímo na řešený biják. A jeho režiséra, který je v Hollywoodu známý jako velký obhájce exkluzivního kinozážitku a s nějakými vynucenými premiérami na VOD za ním vůbec nechoďte.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace