Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 15 nejlepších filmů Clinta Eastwooda


ikona
Spooner
clint eastwooddrsný harrygran torinoHodný, zlý a ošklivýPro hrst dolarůPro pár dolarů navíctéma
Jeden z největších filmových drsňáků a režijní legenda v jedné osobě slaví parádní jubileum. Pojďte si s námi připomenout největší pecky Clinta Eastwooda.  

Legendární kovboj, policejní drsňák, režijní génius, borec z profilovky Mr. Hlada… tím vším je Clint Eastwood. Hollywoodská legenda a neskutečný dříč, jenž i na stará kolena točí víc filmů než jeho o generace mladší kolegové, v neděli oslaví neskutečné devadesáté narozeniny. A to už je zatraceně velký důvod zavzpomínat na jeho nejlepší herecké a samozřejmě i režijní kousky. A jelikož má Clint těch klenotů ve své našlapané filmografii opravdu hodně, pomohli jsme si i menším dopingem zařazením jedné slavné westernové trilogie do jednoho bodu. Což nám ale tuším odpustíte. U Clinta je totiž sakra škoda zapomenout na jakýkoliv výrazný zářez.

Psanec Josey Walles (1976), r. Clint Eastwood

Eastwood natočil jako režisér spoustu westernů a i když tím nejslavnějším a asi i nejlepším zůstanou navždycky Nesmiřitelní, stojí za to jít i trošku hlouběji do minulosti. Psanec Josey Walles je zdánlivě úplně obyčejný zástupce westernového žánru. Farmář Josey Walles viděl, jak mu skupina rádoby vojáků vyvraždila rodinu, jeho samotného ovšem nechala naživu. Takže měl dost času na to, aby potrénoval s pistolemi a vyrazil na cestu pomsty. Jenže Josey Walles není jen film o pomstě. Ačkoliv tu Eastwood jde tvrdě po krku lidem, kteří mu ublížili a po jeho stopě se pak vydávají strážci zákona, psanci i lovci lidí, nejde jen o příběh o tom, jak Eastwood postřílí spoustu záporáků. 

Psanec Josey Walles občas připomíná westerny Sama Peckinpaha a třeba jako v jeho Pat Garrett a Billy Kid se i tady dva kamarádi vlivem okolností musí postavit proti sobě. Zároveň tu ale Eastwood řeší, jestli pomsta může opravdu k něčemu vést a jestli cesta k vykoupení nevede trošku jiným směrem. Třeba tím, že se Josey přidá k partě podivínů, kteří by pro něj mohli být novou rodinou… na tu pomstu se však nevykašle, to se zase nebojte. Psanec Josey Walles je do značné míry typická eastwoodovská westernová podívaná, ale Clint se tu jako režisér rozhodl minimálně naťuknout i pár témat, jaká by od něj tehdy jeho fandové možná nečekali. A naznačil, že jako filmař může mít světu co říct. (Mr. Hlad)

Útěk z Alcatrazu (1979), r. Don Siegel

Don Siegel a Clint Eastwood. Ti dva si prostě sedli, a když točili podle skutečných událostí, měly jejich filmy tu krásně hmatatelnou patinu a charisma, které je cítit i po mnoha dekádách. Je to případ Drsného Harryho, ale i Útěku z Alcatrazu. Jo, Clint utíkal ze Skály dřív než Connery a navíc si to ani nemusel cucat z prstu, protože se to opravdu stalo. Bezmála dvouhodinový vězeňský napínák o partě muklů, jež hodlá utéct z nejstřeženějšího vězení světa. Takový ten chlapský film do morku kostí, v němž Eastwood stejně ční nad všechny ostatní nejen hloubkou zářezů v obličeji a výrazem chlápka, kterého nic nerozhodí, ale i intelektem. Mistr útěkář není zbrklounem jako McQueen ve Velkém útěku, ale všechno má do posledního detailu promyšlené. A jakkoliv je vše přímočaré a rychle odsýpající, zbělají vám klouby od samého držení palců týpkovi, co není ani zdaleka andílek, ale Eastwood ho dokáže zahrát s takovým přehledem, že byste chtěli, aby vás adoptoval. Tedy samozřejmě hned poté, co slavně uteče, cestou přes kanál nafackuje žralokům a vyspí se s první ženskou, kterou potká na Pier 39 v San Franciscu. (Imf)

Nesmiřitelní (1992), r. Clint Eastwood

Snímek, ve kterém Clint přestal být kovbojem a stal se místo toho režijní ikonou. Herecká legenda měla v té době za sebou už několik velmi povedených režijních pokusů, právě Nesmiřitelní ho ale definitivně katapultovali do první točící ligy, z níž ani po třech dekádách na moment nesestoupil. A po právu mu vynesli Oscara za režii. Westernová pecka navíc stále zůstává jedním z jeho nejosobnějších snímků. Rozlučka s žánrem, který z něj udělal legendu, totiž snad ani nemohla být emotivnější a intenzivnější. Eastwood se zde ohlíží za svou westernovou minulostí s úctou, zároveň však žánr nekompromisním způsobem demytizuje a předkládá divákovi tak syrový a realistický pohled na Divoký západ, až mu z toho často nebude hezky. Hollywoodský matador tu pak skvěle pracuje s faktem, že nikdo z nás zkrátka nemládne a ani ten největší kovbojský drsňák neuteče zubu času. Brilantní scénář a snad ještě dokonalejší obsazení pak podtrhují perfektně nečernobílé postavy, které opravdu nejde odbýt nálepkami hodný a zlý. Prostě triumf po všech stránkách a asi můžu s jistotou říci, že lepší western od té doby už nevznikl. (Spooner)

S nasazením života (1993), r. Wolfgang Petersen

Velká rozlučka s akčním žánrem pod režijní taktovkou Wolfganga Petersena přišla rok po multioscarovém adieu westernům v Nesmiřitelných. Eastwood tu už měl nárok na důchod, ve skvěle vystavěném thrilleru, v němž je mu protivníkem ďábelský John Malkovich (a oporou lepá Rene Russo), i když ale příběh o prezidentském bodyguardovi žongluje s motivy stáří a dávných ran, Clint ho i tady udejchá s naprostým přehledem. S nasazením života je skvělý akční krimithriller oldschoolového střihu, jaké se dnes už do kin nedostávají, a jež těží z charismatu legendárního Clinta Eastwooda tunu síly a energie. (Cival)

Dokonalý svět (1993), r. Clint Eastwood

Já na tom byl v kině, přitom mi bylo sotva jedenáct. Intenzivní zážitek to byl už tenkrát, byť jsem ho prožíval spíš z dětské perspektivy. Silné dojmy mi ale tenhle film přináší i dnes, kdy mě vábí spíš postavy Eastwooda a Costnera. Každopádně jde o špičkové, skrz naskrz hollywoodské drama, které se sice noří lehce do sentimentu a melancholie, zároveň je ale velmi působivým vyprávěním o mužích všech věků na cestě napříč nedokonalým světem. Eastwoodovsky precizně vedená režie, sice oku malebná, ale s důrazem na postavy, přesné herce a jejich putování emocionálně pestrým příběhem. Krásná a čistá práce. (Cival)

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace