Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 10 filmů s absurdně přepáleným rozpočtem


ikona
TedGeorge
božský evanbruce willisdie hardfinty dicka a janejack nicholsonjim carreykristen stewartletopisy narniemuži v černémparamountrobert pattinsonshrekshrek třetísmrtonosná paststeve carelltwilighttwilight sagauniversalwill smith
Desítka filmů, jejichž rozpočet je naprosto nepochopitelný. Kdo v Hollywoodu utrácel nejvíc?  

Dnes si dáme další topku a posvítíme si na obří rozpočty. Ne, nebude to jenom o propadácích, byť jich v mém výčtu pár najdete. Budeme si povídat o filmech, které byly skoro až absurdně drahé a přitom to na nich není na první pohled vidět. Vysvětlím. Ve článku se nepotkáte s Vodním světem, Ostrovem hrdlořezů nebo Kleopatrou. To všechno sice byly neskutečně předražené bijáky, ale utracené dolary byly vidět v každém druhém záběru (ano, i moje guilty pleasure Ostrov hrdlořezů je chvílemi epický). 

Místo toho si budeme povídat o předražených komediích, romantikách, animácích, biblích emařů a dalších filmech, které nezávisle na tom, jestli vydělaly nebo prodělaly studiím peníze, vypadají mnohem levněji, a u nichž si při pohledu na kvanta utracených peněz a následně na samotný film člověk říká, jestli v rozpočtu náhodou nebyla vyhrazená položka na drogy zdarma pro celý štáb (zdravíme Billa Murrayho a celý ansámbl komedie Caddyshack). Ke čtení topky si dejte dvojku vína podle vlastní preference a jdeme na to.

7. Božský Evan (2007)

Rozpočet: 175
Tržby celosvětově: 174
Většinu rozpočtu spolklo: Shromažďování CGI zvířat
Spooner se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Naprosto zbytečné pokračování Božského Bruce a rodinná rutina, která se vám po pár hodinách vykouří z hlavy.
Vytáhni v hospodě: I k dnešnímu dni by se mělo jednat o vůbec nejdražší čistokrevnou komedii vůbec. Nepřehlédli jste se, opravdu se utratilo 175 kulatých.

Když se před pár lety ptal moderátor Howard Stern Steva Carella na jeho roli v propadáku Božský Evan, Steve mu řekl, že každý den ráno nevycházel z úžasu nad obřími kulisami a stovkami pracovníků kmitajících po place. Na přímou otázku Sterna, kolik za roli dostal peněz odmítnul přímo odpovědět (spekuluje se o 5 mega), ale zároveň dodal, že kvůli jeho výplatnici velkoryse pojatá komedie propadákem nebyla. Právě v roce 2007 byly na vrcholu prodeje DVD, pomalu nastupovaly nadějné Blu-raye, televizní stanice neohrožované nějakým Netflixem solily milióny dolarů za práva na vysílání filmů a Hollywood bláznil. Jak jinak si vysvětlit, že Universal natočil pokračování Božského Bruce s více než dvojnásobným rozpočtem a do hlavní role obsadil relativně nehvězdného Carella, jenž před tím dostal za 40letého panice 500 000 babek. Některé scény sice vyráží dech, ale vážně za těch 95 minut před 13 lety utratili takovou pálku?

6. Smrtonosná past: Opět v akci (2013)

Rozpočet: 92
Tržby celosvětově: 305
Většinu rozpočtu spolklo: Neumětelství všech přítomných
Mr. Hlad se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Strašně depresivní podívaná. Očividně znuděný Willis, nezajímavý příběh, mizerný záporák a nenápaditá akce od režiséra, o němž už jsme pak naštěstí nikdy neslyšeli.
Vytáhni v hospodě: Většina Rusů je ve filmu za záporáky. Navzdory tomu film v Rusku vydělal 12 mega, což je o 3,5 milionů více než předchozí díl a na poměry jedné z republik bývalého Sovětského svazu to není nejhorší numero.

Při sledování pátého dílu mé oblíbené akční série jsem brečel, nadával a následně se i divil při pohledu na rozpočet 92 mega. Celý film jsem měl totiž pocit, že sleduji nějakou seagalovku okořeněnou rádoby cool roztřesenou kamerou a navzdory evropské výpravě jsem moc nechápal, na čem režisér John Moore (kromě Bruce Willise) utratil skoro 100 mega. Jasně, nějaké to auto tam vybouchne a dvě akční scény snesou přísnější měřítko, ale když si to srovnáte s povedenou (byť přepálenou) akcí v předchozí instanci režírované Lenem Wisemanem, tak je to nebe a dudy. Přesto jsem dlouho přemýšlel, jestli poslední díl Smrtonosné pasti do výčtu zařadit. Přeci jenom tu je mnoho dalších kandidátů, co by se dali vyhejtit za utrácení. Pak jsem si ale vzpomněl na scénář Skipa Woodse a jeden z posledních drahých filmů s Brucem Willisem v hlavní roli sem zařadit prostě musím. Willis, Woods a Moore na hanbu.

5. Muži v černém 3 (2012)

Rozpočet: 215-225
Tržby celosvětově: 624
Většinu rozpočtu spolklo: Will Smith a Tommy Lee Jones
Mr. Hlad se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Fajn sci-fi divočina s lehce retro atmosférou. Tehdy jsem si docela užil, že se Smith vrací k velkým filmům a Brolin byl jak mladý Tommy Lee Jones fajn. Ale to, že to stálo tolik peněz, mě fascinovalo už tehdy.
Vytáhni v hospodě: Víte, co dělal Will Smith v letech 2009,2010 a 2011? Nic, respektive věnoval se herecké kariéře svého syna. Jeho posledním filmem totiž bylo Sedm životů z roku 2008 a následně až právě trojka Mužů v černém v roce 2012.

Muži v černém 3 stáli (podle oficiálně uváděných rozpočtů) prakticky stejné peníze, jako Avatar. Nemám k tomu co víc dodat.

4. Hledá se Yetti (2019)

Rozpočet: 100
Tržby celosvětově: 26
Většinu rozpočtu spolklo: Pečlivost Laiky
Cival se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Dobrodružný animák, ve kterém se pohříchu víc mluví, než kolik se vtipkuje, řádí a cestuje. Mudrlantské diskuze bohužel hrají prim nad divočením v divočině, které přitom když přijde, určitě nezklamává.
Vytáhni v hospodě: V animáku je pomrknutí na fandy Kuba a kouzelného meče. V jedné scéně se Sir Lionel prohrabuje šuplíky a můžete přitom zahlédnout opičí figurínu, jež se vyskytuje právě v Kubovi.

Stop-motion animace zažívá temné časy a kdo ví, jestli se ze 100milionového průšvihu Yettiho ještě někdy vyhrabe. Už předchozí laikoviny, Koralína, Kubo a kouzelný meč nebo Škatuláci, nebyly žádné velké hity (spíše naopak) a Hledá se Yetti jasně ukázal, že tak dlouho se se džbánem pro vodu chodí… Snad už třetí „Yetti“ film v posledních dvou letech prodělal problémy provázenému studiu Annapurna kalhoty a já ten rozpočet prostě nemůžu pochopit. Je mi jasné, že natáčení filmů Laiky bývá neskutečně pracným a roky trvajícím dobrodružstvím, ale přijde mi to jako snaha natočit drahé sci-fi o útoku mimozemštanů na zemi bez použití CGI. Pár lidí od fochu to asi ocení, ale ten zbytek si bude jenom ťukat na čelo a nechápat, proč se za něco takového vyhazovalo tolik peněz.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace