Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 10 filmů s absurdně přepáleným rozpočtem


ikona
TedGeorge
božský evanbruce willisdie hardfinty dicka a janejack nicholsonjim carreykristen stewartletopisy narniemuži v černémparamountrobert pattinsonshrekshrek třetísmrtonosná paststeve carelltwilighttwilight sagauniversalwill smith
Desítka filmů, jejichž rozpočet je naprosto nepochopitelný. Kdo v Hollywoodu utrácel nejvíc?  

Dnes si dáme další topku a posvítíme si na obří rozpočty. Ne, nebude to jenom o propadácích, byť jich v mém výčtu pár najdete. Budeme si povídat o filmech, které byly skoro až absurdně drahé a přitom to na nich není na první pohled vidět. Vysvětlím. Ve článku se nepotkáte s Vodním světem, Ostrovem hrdlořezů nebo Kleopatrou. To všechno sice byly neskutečně předražené bijáky, ale utracené dolary byly vidět v každém druhém záběru (ano, i moje guilty pleasure Ostrov hrdlořezů je chvílemi epický). 

Místo toho si budeme povídat o předražených komediích, romantikách, animácích, biblích emařů a dalších filmech, které nezávisle na tom, jestli vydělaly nebo prodělaly studiím peníze, vypadají mnohem levněji, a u nichž si při pohledu na kvanta utracených peněz a následně na samotný film člověk říká, jestli v rozpočtu náhodou nebyla vyhrazená položka na drogy zdarma pro celý štáb (zdravíme Billa Murrayho a celý ansámbl komedie Caddyshack). Ke čtení topky si dejte dvojku vína podle vlastní preference a jdeme na to.

10. Finty Dicka a Jane (2005)

Rozpočet: 100 (milionů dolarů)
Tržby celosvětově: 204
Většinu rozpočtu spolklo: Jim Carrey
Mr. Hlad se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Myslím, že jsem to kdysi viděl a přišlo mi to vlastně OK. Jen na Carreyho hrozně krotké a vlastně trošku zbytečné.
Vytáhni v hospodě: Studio Paramount potřebovalo, aby se Carrey ujal svých povinností a propagoval jejich Lemony Snicketa. Jediný problém byl, že v té době Jim pro Sony natáčel právě Finty Dicka a Jane. Nakonec to vyřešili tak, že Paramounti poslali Sony všimné 100 000 dolarů a natáčení Fint se přerušilo. 

Docela bych chtěl být přítomný na schůzce vedení Sony, kde se 100 míčů na tuhle „komedii“ odmávlo. Věnovat totiž v přepočtu více než dvě miliardy korun na film, který tehdy reagoval na obří skandál firmy Enron a je o tom, jak konglomerát zamete s nebohým Jimem Carreym, jehož postava kvůli ztrátě zaměstnání postupně přichází o střechu nad hlavou, je docela odvaha. Snad ještě více než šílený rozpočet mě však překvapuje fakt, že Finty Dicka a Jane si v zámoří došly pro více než 100 milionů dolarů z kin a když si k tomu připočtete podobné číslo ze zbytku světa, nějaký ten milion prodaných DVD a dolary obdržené za televizní práva, bude studio dost možná v plusu. Jako hlavní důvod odvrácení katastrofy bych viděl právě Carreyho, který byl před patnácti lety ještě pořád obří hvězda a diváci přišli do multiplexů především na něj. Lepší vysvětlení mě při pohledu na nudný trailer nenapadá.

9. Shrek Třetí (2007)

Rozpočet:
160
Tržby celosvětově: 813
Většinu rozpočtu spolklo: Trio Mike Meyers, Cameron Diaz a Eddie Murphy
Spooner se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Po super jedničce a dvojce přišel obrovský pád na animované dno plné infantilního humoru a několikrát viděných fórů. Titulní zlobr se tu navíc stal definitivně neskutečně protivnou postavou, která furt jen řve a na něco si stěžuje.
Vytáhni v hospodě: Ve své době stačil americký otvírák 121,6 milionů dolarů na třetí největší otevírací víkend všech dob. Kdo tenkrát mohl tušit, že za 12 let přijdou do kin nějací Avengers a vydělají o 30 mega víc. Za jediný den. 

Zatímco první Shrek vydělal každému z trojice známých hlasů 3 miliony dolarů, sequel už podle New York Post znamenal výplaty 10 mega. Tomu také odpovídal rozpočet, který ze 60 milionů babek nabobtnal na 150 kulatých. Rozpočet trojky už sice tolik nerostl, ale to neplatí o mzdách hvězd, které si podle některých zpráv vydělaly až 30 milionů dolarů (každý!). Jistě, v částce by měly být započítány i procenta z profitu v kinech, ale stejně se při pohledu na Shreka Třetího neubráním dojmu, že většinu rozpočtu si tentokrát rozebrali herci a producenti, a na animák samotný už tolik chechtáků nezbylo. Nebo jsem jediný, kdo vidí u trojky kvalitativní sešup ve všech směrech a přijde mu, že animák na svůj astronomický rozpočet vypadal přece jenom už trochu zastarale a nuzně? 

8. Twilight sága: Rozbřesk – První a druhá část (2011-2012)

Rozpočet: 110 + 120
Tržby celosvětově: 712 + 830
Většinu rozpočtu spolklo: Herci a herečky
Imf se vyjadřuje ke kvalitám prvního filmu: Deníky červených řezáků nerušeně pokračují dalším dílem. Fanynky kvílí, kinofilové šílí a Bella souloží, kyne a rodí, čímž ze čtvrtého Stmívání dělá porod doslovný.
Vytáhni v hospodě: Postelová scéna v prvním Rozbřesku se musela přestříhávat, protože MPAA kvůli ní filmu chtěla napařit eRko. Režisér k tomu později řekl, že za to mohla Kristen, která byla v dané scéně snad až příliš divoká.

A já to vlastně „K-Stew“ a „R-Patzovi“ přeju. Oba totiž po Twilightech ukázali, že hrát umí, a především Pattinson si poslední roky vybírá jeden zajímavý film za druhým. Proto mu těch 30 mega, jež měl obdržet za závěrečné díly, docela přeju a na tomto místě jenom dodám, že poprvé a naposledy ve svých tržebních článcích používám jako zdroj slavný americký bulvární web TMZ. Bylo samozřejmě logické, že s úspěchem prvního Stmívání se rozpočet nemůže držet na úrovni 30-40 míčů, přesto je skoro čtvrt miliardy babek vypláznutých za závěrečné rozuzlení ságy smutné holky, bledého upíra a teplého psa velká síla. Filmy jsem viděl a pokud si dobře vzpomínám, tak nejakčnější scéna Rozbřesku číslo jedna bylo rozbití postele při divoké souloži dvou hlavních představitelů a ve dvojce se na závěr všichni potkali na louce (nebo to bylo zamrzlé jezero?) a chvíli po sobě skákali.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace