Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 10 nejlepších akčních scén z marvelovek


ikona
KarelR
iron mankapitan amerikamarvelmcustrazci galaxiethor
Nebýt pandemie, sedíme teď v kině na Black Widow a doufáme, že se Marvelu zase jednou podaří akční scény. Na čem mohla Natasha stavět? 

Nalijme si čistého vína – úroveň akce v MCU není celkově extra vysoká. Řada filmů ukázala, že se dá i s PG-13 dojít výrazně dál (zejména poslední díly Mission: Impossible), a nebýt bratrů Russoových, nemělo by ani cenu nějaký žebříček stavět. Tenhle TOP 10 by v podstatě mohl být jen showreelem Kapitána Ameriky 2 a 3, takže jsem si záměrně dal pravidlo, že tu z každého filmu mohou být maximálně dvě scény. A když jsem se rozhlédl mimo kapitánskou ságu, zjistil jsem, že se mi v MCU nejvíc líbí hlavně menší akční scény, ve kterých se naplno využívá jedna postava.

Jestli tu tedy čekáte nejprovařenější bitvy z Avengers, budete v diskuzi plakat. Jasně, finále Infinity War nebo Endgame servírují kupu parádních momentů. Pořád si ale stojím za tím, že mají u Marvelu co se týče velkolepých bitev jistou rezervu, a že jako celek lépe šlapou spíš „komornější“ představovačky toho, co ten který hrdina dokáže. O jakých scénách je řeč? Tady je všechny máte!

5) Kapitán Amerika vs. Iron Man

Většina marvelovek (a blockbusterů obecně) logicky graduje k té největší akční scéně. U Občanské války se však sáhlo po komornějším finále, v němž se Iron Man snaží zabít Buckyho a Kapitán Amerika to tak úplně nepodporuje. Výsledek? Patřičně napínavá a osudová bitka, jíž korunuje tolik potřebná setina vteřiny s myšlenkou: „Tvl, teď mu usekne hlavu!“

4) Buckyho útěk

Asi nejpřehlíženější akční scénu z kapitánské ságy zastínilo to, že se potkala s druhou sérií Daredevila. V té se na schodech bojovalo ještě o úroveň razantněji, Buckyho útěk před policií (a následná honička s Black Pantherem) si ale podle mě zaslouží hluboké smeknutí. S odstupem mě totiž baví víc, než třeba mnohem diskutovanější megapotyčka na letišti.

3) Iron Manův únik z jeskyně

Možná si ještě pamatujete, že prvního Iron Mana vlastně kazí až finále, kde jsou jasně vidět rezervy Jona Favreau i tehdejších triků. Do té doby je totiž akce nečekaně fajn (první let, stíhačky, vybíjená v Afghánistánu…) a zdaleka nejlépe zestárnul Tonyho útěk z jeskyně. Procházka v brnění Mark I, v níž se najde čas i na budování postavy a plamenomet, si proto nekompromisně došla pro bronz.

2) Kapitán Amerika ve výtahu

Ale zpátky k Russoovým a rovnou k nejlepší marvelovce. Vybrat z Winter Soldiera jen dvě luxusní akční scény je docela problém, a jelikož jsem měl první místo jasné od začátku, vlastně jsem vybíral jen jednu. Zaslouží si zmínit úvod na lodi? Přestřelka na dálnici? Nebo epické finále? Kdepak, nejvíc bodů Kapitánovi nahnal výtah, který z něj udělal drsňáka první kategorie.

1) Honička s Nickem Furym

A jsme ve finále, o kterém jsem vážně nemusel nijak přemýšlet. Marvel nám ve 20+ filmech nadělil všechno od klasického mlácení po epické bitvy, nejvyšší příčku ale v roce 2014 urval Samuel L. Jackson (a už nikdy se jí nevzdal). Atentát na Nicka Furyho je až staromilskou a krásně fyzickou naháněčkou, která by se neztratila ani v bondovce nebo v Mission: Impossible. Řežby s desítkami slavných postav tak musejí sklonit hlavu – Pan Motherfucker je holt jenom jeden!

Jaké akční scény z MCU máte nejradši vy? Tahle topka jde beze sporu vystavět na sto jiných způsobů, tak se v diskuzi podělte o svoji desítku, ať víme, co se opravdu zarylo do paměti spoustě lidí, a co udělalo radost jenom mě.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace