Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

10 nejvýdělečnějších herních filmů všech dob


ikona
KarelR
assassin´s creedjezek sonicpokemon: detektiv pikachuprinc z persierampageresident eviltomb raiderwarcraft
Které herní filmy vydělaly stovky milionů dolarů… a většinou jim to bylo k ničemu? 

Herní adaptace ušly od naprosto bizarních Super Mario Bros. z roku 1993 dlouhou cestu – ale ne tak dlouhou, jak by si zřejmě přály. Určitě víte, že tenhle subžánr už léta kulhá na obě nohy a brutálně se mu nedaří zejména u kritiků. Hodně zábavný (nebo spíš smutný?) je však i pohled na jeho finanční výsledky, kde se tak tak úspěšné filmy melou s hity, které pohřbil moc velký rozpočet. Nevím, kde jinde se dá mezi vítězi najít tolik poražených. A protože vás docela bavil nedávný výhled do budoucnosti herních filmů, napadlo mě, že bychom se mohli podívat, co je vlastně u herních adaptací považováno za úsp… nejmenší prohry!

5) Resident Evil: Poslední kapitola (tržby: 312,2 milionu dolarů)

Od „velké“ rozlučky s Resident Evilem uplynuly tři roky a vlastně se divím, že to není nejvýdělečnější herní film. Zombie sága s Millou Jovovich je totiž jedinou herní sérií, která to dotáhla na tři navazující filmy, a něco mi říká, že jejích šest kontinuálních zářezů jen tak něco nepřekoná. Resident Evilu samozřejmě vydatně pomáhaly nízké rozpočty – po čtyřce (60 mega) a pětce (65 mega) se šestka pořídila za mrzkých 40 milionů. Reboot to tedy nebude mít snadné, jelikož konkurence zrovna nemizí a s podobnou částkou dnes operuje každá druhá netflixovka.

4) Princ z Persie: Písky času (tržby: 336,3 milionu dolarů)

Pomalu se blížíme na vrchol žebříčku a kupodivu to bereme přes bramborového Prince z Persie. Pamatujete si, jak to deset let zpátky měla být velká filmová událost? Režisér čtvrtého Harryho Pottera servíroval epickou novou fantasy, v níž Jake Gyllenhaal snaživě metal kozelce, výsledek ale vyhořel hlavně proto, že stál přepálených 200 mega. Jerry Bruckheimer se tak nástupce Pirátů z Karibiku nedočkal - a mně je docela líto, že Princ z Persie od té doby stávkuje nejen ve filmovém světě, ale i v tom herním!

3) Rampage Ničitelé (tržby: 428 milionů dolarů)

Většina lidí vůbec netuší, že je Rampage (samozřejmě velmi volnou) adaptací videohry z roku 1986. Kina se jednoduše plnila proto, že šlo o film s Rockem v době, kdy se automaticky chodilo na všechno s Rockem – a tvůrci na tom beze sporu vydělali. Těch 428 milionů dolarů je při rozpočtu 120 mega krásná investice, která se časem klidně může zopakovat. Jde jen o to najít čas v Rockově nabitém diáři a vymyslet další velká zvířata, což… nezní jako extra velká překážka, hm?

2) Pokémon: Detektiv Pikachu (tržby: 433 milionů dolarů)

Za dosavadního vítěze herního pelotonu by šel považovat Detektiv Pikachu. Rozpočtových 150 mega se proměnilo v téměř trojnásobné výdělky, už čtyři měsíce před premiérou se začal psát sequel a něco mi říká, že nebyly marné ani tržby z merchandisingu. Žlutý Pokémon je tak ve skvělé kondici a příště by mohl pokořit půlmiliardovou metu, což určitě těší nejen dabujícího Ryana Reynoldse, ale i Warnery. Sem ty prachy určitě budou lít radostněji než do Tomb Raidera…

1) Warcraft: První střet (tržby: 439 milionů dolarů)

Ano, první místo ještě pořád drží Warcraft! Filmový střet lidí a orků ho těsně uhájil před Detektivem Pikachu, v Universalu se z toho ale moc neradují. I po čtyřech letech se totiž jedná o noční můru hollywoodských producentů, která investovaných 160 milionů dolarů proměnila v globálních 439 mega. Že to rozhodně nevypadá jako katastrofa? Inu, jen na první pohled. Důležité jsou dva malé detaily, a to tržby 47 milionů z USA a tržby 225 milionů z Číny. Zatímco z té první cifry ke studiu putovalo klidně i 60 %, z té druhé jen 25 %. I bez kalkulačky se tak možná dopracujete k tomu, že příjmy 28 a 56 mega z nejdůležitějších teritorií bolí, a jsou zásadním důvodem toho, proč dvojka… no však víte… nikdy nebude, i když po ní Mr. Hlad strašně touží!

Myslíte, že se v příštích letech do tohohle žebříku něco probojuje? Teoreticky mají šanci Minecraft, Tomb Raider 2 nebo Uncharted, minimálně dva z těchhle tří filmů se však kvůli koronaviru jen tak nenatočí. Zatím tak pojďme debatovat spíš o tom, co vás na dosavadní herní topce překvapilo nejvíc.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace