Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

10 nejvýdělečnějších herních filmů všech dob


ikona
KarelR
assassin´s creedjezek sonicpokemon: detektiv pikachuprinc z persierampageresident eviltomb raiderwarcraft
Které herní filmy vydělaly stovky milionů dolarů… a většinou jim to bylo k ničemu? 

Herní adaptace ušly od naprosto bizarních Super Mario Bros. z roku 1993 dlouhou cestu – ale ne tak dlouhou, jak by si zřejmě přály. Určitě víte, že tenhle subžánr už léta kulhá na obě nohy a brutálně se mu nedaří zejména u kritiků. Hodně zábavný (nebo spíš smutný?) je však i pohled na jeho finanční výsledky, kde se tak tak úspěšné filmy melou s hity, které pohřbil moc velký rozpočet. Nevím, kde jinde se dá mezi vítězi najít tolik poražených. A protože vás docela bavil nedávný výhled do budoucnosti herních filmů, napadlo mě, že bychom se mohli podívat, co je vlastně u herních adaptací považováno za úsp… nejmenší prohry!

10) Assassin´s Creed (tržby: 240,6 milionu dolarů)

Od premiéry filmového Assassin´s Creedu uplynuly čtyři roky a ještě pořád jsem tu bolest nedostal z hlavy. Angažmá Michaela Fassbendera a Justina Kurzela (Macbeth) tehdy vůbec neznělo marně. Oba pánové ale velmi rychle prozradili, že jsou jim hry víceméně buřt a zajímá je akorát základní koncept prožívání života předků. Výsledkem tak byl film, jenž brutálně nepochopil předlohu, takže akorát naštval všechny fanoušky, nudil většinu ostatních diváků a… i přesto vydělal skoro čtvrt miliardy dolarů! Doteď jsem to moc nepobral, vzhledem k vyššímu rozpočtu (125 mega) se ale díky bohu nikam nepokračovalo.

9) Tomb Raider (tržby: 274,6 milionu dolarů)

Za mě asi nejpovedenější herní film vůbec má armádu odpůrců, jimž devadesátkově přímočaré dobrodružství vůbec nesedlo. No budiž, já jsem však dostal vítaně přesnou adaptaci herního rebootu, která v kinech… pohořela? Ano, dlouho to vypadalo, že je mladá Lara s tváří Alicie Vikander krokem mimo. Pánové ze Square Enix ale nakonec protlačili dvojku, která se bez dohledu Warnerů měla začít točit letos v dubnu. Správně tušíte, že je tenhle plán momentálně pasé (a začátek natáčení v létě také nezní dvakrát reálně). Snad to tedy režírující Ben Wheatley nevzdá, zrovna tady druhá šance rozhodně není od věci.

8) Lara Croft: Tomb Raider (tržby: 274,7 milionu dolarů)

Nový Tomb Raider finančně jen těsně nepřekonal původní film s Angelinou Jolie. Ten se samozřejmě dočkal pokračování, které těžce vyhořelo (stálo o dvacet mega víc a vydělalo o sto mega méně) a pohřbilo tak hranou Laru na dlouhých patnáct let. Zdaleka nejdivnější mi však u tohohle bijáku přijde nostalgie, jelikož se často setkávám s názorem, že byl původní Tomb Raider vlastně docela fajn. No… zkuste si ho pustit dneska. Podobně jako Fantastické čtyřky od Tima Storyho je to takřka nekoukatelné peklíčko!

7) Resident Evil: Afterlife (tržby: 300,2 milionu dolarů)

Čtyřka Resident Evilu je „ten díl s obří sekerou a bitkou kdesi na záchodech“. Osobně bych dal ruku do ohně za to, že tržebně hodně těžila z dobré pověsti trojky, která je nejlepším dílem série - a samozřejmě z návratu Paula W. S. Andersona. Ten už po ní sérii dojel do konce, a pokud jste z tohohle zombie vlaku nevyskočili, dobře víte, že to stálo za starou belu a šestka toho zase tolik neuzavřela. Teď se nicméně čeká na reboot, který už je tři roky zaseknutý v developement hell. A jen málokomu by asi vadilo, kdyby tam ještě nějakou dobu zůstal…

6) Ježek Sonic (tržby: 306,7 milionu dolarů)

Sonica je mi trochu líto. Ohlasy na něj totiž nejsou zdaleka tak bolestivé, jak se čekalo (červených 70% na ČSFD), jenže ho nemilosrdně přiškrtil koronavirus. Po rekordním americkém otvíráku 58 milionů dolarů (předtím vedl Detektiv Pikachu s 54 mega) se kina postupně vyprazdňovala rychleji, než je obvyklé. A doplatil na to i modrý ježour od Segy, u něhož se ani nestihlo vyřešit, jestli vlastně dostane pokračování. Můj tip? Na chvíli určitě bylo ve hře. Teď mám ale pocit, že ho nespasí ani extrémně rychlé vydání jedničky na VOD, jež nás mimochodem čeká už v úterý 31. března.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace