Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: MovieZone vs. Oscaři (2020)


ikona
KarelR
1917irčanjokerkrálíček jojole mans 66malé ženymanželská historieoscarparazittenkrát v hollywoodu
Jak se nám líbila letošní devítka nominovaných filmů? 

Na letošní Oscary zatím nejde moc nadávat. Devítka nominovaných filmů je nebývale silná, neotravují v ní žádné slzopudné biografie, a dokonce se vešel i eRkový miliardový hit. Na začátku závodu to tedy vypadalo, že o vítězi ani zdaleka není jasno. Poslední týdny však jasně naznačily, že už favorita máme, tak si pojďme (jako každý rok) proběhnout všechny zúčastněné a jejich reálné šance na plešouny.

Joker (CZ premiéra: 3. října 2019)

Hodnocení: Cival 8/10, imf 8/10, KarelR 7/10, Mr. Hlad 6/10, Rimsy 7/10, Spooner 8/10, TedGeorge 7/10

Nikdo asi nepočítáte s tím, že Joker vyhraje Oscara pro nejlepší film roku, ne? I když jde o totální divácký hit, mám trochu pocit, že ho miluje hlavně Taxikářem a Králem komedie nepolíbená mladší cílovka (výjimek samozřejmě není málo!). Pointa nicméně spočívá v tom, že Akademie na Scorseseho klasiky nezapomněla a nebude moc velebit jejich následovníka, jenž se navíc v zájmu obřích tržeb nezbavil komiksových kořenů. Už ta nominace je pro Jokera obrovskou výhrou - stejně jako nevyhnutelná soška pro Joaquina Phoenixe, před nímž teď stojí nesmírně těžké rozhodnutí, zda se má upsat dvojce. V minulosti totiž obří šeky vytrvale odmítal (proto z něj není Bruce Banner ani Stephen Strange), a kdo ví, jestli na starší kolena nezačne hrát víc na jistotu.

Le Mans ´66 (CZ premiéra: 14. listopadu 2019)

Hodnocení: Cival 8/10, imf 8/10, KarelR 9/10, Mr. Hlad 8/10, Rimsy 6/10, Spooner 9/10, TedGeorge 9/10

Účast Le Mans ´66 na Oscarech je vlastně malý zázrak. Velké filmy, které finančně zklamaly, se o ceny moc často neperou. Mangoldova závodní pecka se však dočkala tak vřelých ohlasů, že tuhle nevýhodu překonala (7,8/10 na Rottenech a pořád 91% na ČSFD!), a bude se navěky chlubit alespoň hrstkou nominací. Víc toho ale od blízkého ceremoniálu nečekejte. Zvukové kategorie nejspíš ovládne 1917 a nejlepší střih bude bolestným pro Irčana nebo pro Parazita.

Manželská historie (CZ premiéra: 6. prosince 2019)

Hodnocení: Cival 8/10, imf 10/10, KarelR 9/10, Mr. Hlad 7/10, Rimsy 9/10, Spooner 9/10, TedGeorge 8/10

Netflix má letos totální nominační hody, s vítězstvími je to ale dost na štíru. A na Oscarech to nebude o moc lepší, protože Dva papežové (bohužel) nemají ani nominaci a Manželská historie bude stejně do počtu jako Irčan. Baumbachova fenomenální rozvodová odysea si tedy vyslechne pár potlesků, Laura Dern si odnese cenu za nejlepší ženskou vedlejší roli a tím to hasne. Mrzí mě to? Asi trochu jo. Vzhledem k pětioscarovému triumfu Kramerových v roce 1980 jsem totiž doufal, že to jejich právoplatný nástupce dotáhne o něco dál.

---

Jak letos vidí Oscary Rimsy:

Roma prošlapala cestičku, po které se teď může spokojeně sunout Parazit. Už z tohohle principu bych mu přál co nejvíc plešounů, a pokud se Pon Džun-ho dokáže s Noahem Baumbachem nějak férově podělit, budu nejspokojenější. Ale buďme realističtější, nekompromisnost mainstreamu se stejně jako každý rok projeví až až. Vyjma 1917, které jsme zatím neviděli, je letošní soupiska filmů s nejvíce nominacemi vcelku příjemná – snad jen Le Mans ´66 bych mezi nejlepšími filmy opravdu nepotřeboval. Ačkoli mě Joker a bohužel i Tarantino trochu zklamali, o jejich objektivních kvalitách se přít nehodlám. Vzhledem k aktuálnímu společenskému klimatu jsou nominace Malých žen v podstatě povinné, proto je potěšující, že film nijak zásadně špatný není. České stopě v Králíčkovi bych toho Oscara za výpravu přál, z fanboyovských důvodů zase fandím irčanskému duu starých bílých mužů ve vedlejších rolích. Ale nejvíc jsem stejně zvědav na to, kolik Akademiků si zvládne pustit screener v korejštině; to bude totiž zřejmě klíčový ukazatel toho, jestli přece jen poněkud zkostnatělý a vlastními pseudoproblémy zaneprázdněný Hollywood pootevře své brány světu. Za to bych byl hodně rád.

Jak letos vidí Oscary Spooner:

Když se tak koukám na mé hodnocení letošních nominovaných, znovu se mi připomíná, že byl tenhle filmový ročník neskutečný silný a plný výrazných titulů. A Oscara bych vlastně přál klidně polovině z nich. Jen ten Quentin se Scorsesem ať si raději svou děkovnou řeč šetří na jindy. Pokud bych si měl ale osobně vybrat, zda dám zlatého plešouna neskutečně silné Manželské historii, chlapáckému Le Mans ´66 nebo neustále překvapujícímu Parazitovi, byla by to hodně těžká a těsná volba. Jenže už teď je skoro jisté, že si hlavní cenu odnese film, který jsem paradoxně ještě neviděl. Ano, vzhledem k dalším vyhraným soškám si pro cenu nejspíš dojde parta okolo Sama Mendese a i já mu vzhledem k režisérovým předchozím zářezům a válečné tématice dost fandím. Velkých dobových válečných filmů je v posledních letech jako šafránu a jsem v tomto žánru rád za každý velký úspěch a evidentně kvalitní kousek. Tak doufám, že mě Mendes za pár dnů v tom kině nezklame a ten pravděpodobný Oscar bude fakt zasloužený.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace