Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Jak J. J. Abrams a jeho Bad Robot dobyli Hollywood


ikona
TedGeorge
aliasbob igerdamon lindelofdisneyhvězdné válkyj. j. abramsjames wankevin feigelostmission: impossiblenetflixparamountstar trekstar warssteven spielbergsuper 8tom cruisetržbywarner bros.
Do kin po celém světě pomalu míří devátá epizoda Hvězdných válek. Proč si tedy trochu neposvítit na jejího režiséra? 

V minulosti jsem se na stránkách MovieZone rozepsal o režisérovi Jamesi Wanovi, producentovi Kevinu Feigem a mogulovi Bobu Igerovi. Dnes ty hollywoodské funkce zkombinujeme a výsledkem budou čtyři kratší kapitoly o J.J. Abramsovi. Všem musí být jasné, že mi výše zmíněný rozsah neumožňuje podrobně rozebírat všechny filmy a seriály, o které se J.J. ve své kariéře jen otřel. Hned na začátek tedy pro jistotu dávám na vědomí, že se Epizodám VII a IX v článku skoro vůbec nebudu věnovat. Třeba se k tomu dostaneme v budoucnu.

O čem to tedy bude? Tak trochu o všem, ale prim bude hrát hollywoodský byznys, lesk a bída studia Paramount a především Abramsova životní láska (jeho manželka Katie promine) – produkční firma Bad Robot. Tu založil už v roce 2001 a já trochu zbytečně předbíhám. Pohodlně se tedy usaďte, odšpuntujte kvalitní nápoj a ponořte se do čtení. 

Kapitola IV aneb současnost a budoucnost

Zlé jazyky by řekly, že krysy opouštějí potápějící se loď jako první. Politicky korektní redaktoři však napíšou, že Abrams už nějaký ten rok dobře viděl, že to jde s Paramountem od desíti k pěti a tím pádem je třeba zakotvit jinde. Šéfové legendárního studia to koneckonců poznali už v roce 2012. To se s velkou slávou zrealizoval další velký majstrštyk Boba Igera – tedy koupě Lucasfilmu a následné oznámení Epizody VII, kterou si měl zrežírovat právě Abrams. Studio, které mělo s Džej Džejem platnou smlouvu, neslo jeho (v té době ještě jednorázový) odchod velmi nelibě, ale nakonec kývlo, jelikož pro ně Abrams tenkrát byl režisérským a producentským „zlatíčkem“, které by bylo nevhodné naštvat. To ale mluvíme o roce 2012.

U Paramountu asi nemohli tušit, že bude posledním filmem, který pro ně režisér se smlouvou platnou do roku 2018 zrežíruje, pokračování Star Treku z roku 2013. Abych to zkrátil – když dal Hvězdným válkám v září 2017 vale režisér Jurského světa Colin Trevorrow a pár dní na to bylo oznámeno, že po něm režisérské kormidlo převezme právě Abrams, bylo úplně všem jasné, že je zle a partnerství s Paramountem je ve stavu klinické smrti. Byť se ještě pár měsíců mluvilo o tom, že bude Paramount bojovat o pokračování smlouvy s Bad Robotem, konkurence byla až příliš mocná.

Dlouho se spekulovalo, že Bad Robot zakotví u myšáka. Tomu nahrával i fakt, že si Džej Džej při námluvách s Disneym údajně velmi kápnul do noty s všemocným Igerem. Jenomže všechno je nakonec jinak a souboj o Abramsovu budoucnost nakonec vyhráli Warneři. Cítíte ve vzduchu ten háček? Bad Robot neodešel od Paramountů k Warnerům jako takovým. Odešel k WarnerMedia, což je společnost zastřešující spuštění chystané warnerácké konkurence Netflixu, Amazonu Prime a Disney+, která se bude jmenovat HBO Max.

Tahle služba nabídne legendární Přátele (doteď byli za 80 mega ročně licencovaní Netflixu a je možné, že ze začátku budou dostupní jak na HBO Max, tak na Netflixu) a k tomu dalších 10 000 hodin filmové a seriálové zábavy. Moc to ale nezastiňuje fakt, že je počáteční nabídka Disney+ a Warnerů tak chudá, že se v případě myšáka místo počtu seriálů vtipně mluví o 7 500 seriálových epizodách a v případě HBO Max (za bratru přestřelených 15 dolarů měsíčně) o „10 000 hodinách zábavy“. 

Ale zpátky k Abramsovi a Bad Robotovi. Spekulovalo se, že smlouva s WarnerMedia bude mít hodnotu půl miliardy babek, nakonec to ale bude "jen" 250 milionů dolarů. Co za těch 250 míčů získají? Bad Robota na (minimálně) 5 let a na tomto místě je třeba trochu zjednodušeně napsat, že je ta čtvrtmiliarda víc než cokoliv jiného podpisový bonus garantující, že bude Abramsova produkční společnost vyrábět filmový a seriálový obsah výhradně pro dalšího kandidáta ve hře o streamy. A je to vážně pálka, protože když se Bad Robot v roce 2006 upsal televizní divizi Warnerů (tenkrát se ještě nejmenovala WarnerMedia), tak si Abrams a spol. přišli na bonus 60 mega. 

Zase cítíte ve vzduchu ten háček? Pokud si moje oblíbené studio myslí, že si v té čtvrtmiliardě pojistilo samotného Abramse, tak je (mírně řečeno) naivní. Ten jistě v budoucnu zamíří tam, kam ho jeho příští filmový sen zanese a nějaká 250milionová smlouva s rádoby konkurencí Netflixu ho v naplnění snu nebude nijak omezovat. Docela by mi dával smysl zase nějaký „menší“ film jako bylo kdysi mezi Star Treky vložené Super 8, na jehož rozebrání ve článku také nebylo místo.

Na úplný závěr dejme znovu slovo Abramsovi: „Když se dívám na Amblin (produkční společnost založená Stevenem Spielbergem), tak si říkám, jak to Steven všechno zvládnul. Podívejte se, jak byl schopný režírovat svoje filmy a jeho dítko pořád skvěle šlapalo. Když jsem viděl, jak to zvládá, tak jsem si řekl, že je to možné. Jistě, každá společnost je jiná, ale Amblin mě inspiroval.“ Přejme Abramsovi, ať se po vzoru Spielberga v následujících letech dočká ještě mnoha (režijních nebo produkčních) pecek, které nám v kinech udělají radost. Je mu koneckonců jen 53 let!

---

Děkuji za pozornost a zamiřte do diskuze. Byť tak trochu tuším, který film to u vás vyhraje, rozepište se o vašem nejoblíbenějším Džej Džejově filmu a jako bonus přidejte i nej seriál z dílny Bad Robot.

P.S. Až po závěrečné korektuře jsem si s hrůzou uvědomil, že ve článku není ani zmínka o tom vůbec nejzásadnějším trademarku J.J. Abramse – baterce mířící do ksichtu aneb (ne) slavném lens flareu!

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace