Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Jak J. J. Abrams a jeho Bad Robot dobyli Hollywood


ikona
TedGeorge
aliasbob igerdamon lindelofdisneyhvězdné válkyj. j. abramsjames wankevin feigelostmission: impossiblenetflixparamountstar trekstar warssteven spielbergsuper 8tom cruisetržbywarner bros.
Do kin po celém světě pomalu míří devátá epizoda Hvězdných válek. Proč si tedy trochu neposvítit na jejího režiséra? 

V minulosti jsem se na stránkách MovieZone rozepsal o režisérovi Jamesi Wanovi, producentovi Kevinu Feigem a mogulovi Bobu Igerovi. Dnes ty hollywoodské funkce zkombinujeme a výsledkem budou čtyři kratší kapitoly o J.J. Abramsovi. Všem musí být jasné, že mi výše zmíněný rozsah neumožňuje podrobně rozebírat všechny filmy a seriály, o které se J.J. ve své kariéře jen otřel. Hned na začátek tedy pro jistotu dávám na vědomí, že se Epizodám VII a IX v článku skoro vůbec nebudu věnovat. Třeba se k tomu dostaneme v budoucnu.

O čem to tedy bude? Tak trochu o všem, ale prim bude hrát hollywoodský byznys, lesk a bída studia Paramount a především Abramsova životní láska (jeho manželka Katie promine) – produkční firma Bad Robot. Tu založil už v roce 2001 a já trochu zbytečně předbíhám. Pohodlně se tedy usaďte, odšpuntujte kvalitní nápoj a ponořte se do čtení. 

Kapitola III aneb Star Trek 

V životě jsem snad ještě nepotkal žádného člověka, kterému by se první Star Trek režírovaný J.J. Abramsem nelíbil. Naopak, většina lidí je dodnes nadšená a film viděla ještě víckrát než já (tedy pětkrát komplet). Na tomto místě si dovolím citaci redakčního kolegy KarlaR, kterého jsem se u příležitosti sepisování tématu zeptal, jak na 10 let starý blockbuster vzpomíná: „Jednu z nejnatřískanějších sci-fi 21. století jsem viděl alespoň desetkrát. A pořád si stojím za tím, že má možná nejpůsobivější filmový otvírák všech dob!“

Ve Star Treku se tenkrát sešlo úplně všechno. Počínaje obsazením v čele s Chrisem Pinem, Karlem Urbanem, Zoe Saldanou, Zachary Quintem a dalšími, konče výbornou hudbou z dílny Michaela Giacchina. Ať hodí kamenem ten, kdo si jednou za čas nepustí kulervoucí scénu s beznadějným útokem Spocka na nepřátelskou loď. Abrams každopádně z filmu, o jehož přípravách až do prvního (samozřejmě velmi kryptického) teaseru skoro nikdo nevěděl, vykřesal jeden z nejpamátnějších blockbusterů vůbec a za to si zaslouží kudos.

Byť se to zdá neuvěřitelné, film nebyl v kinech v roce 2009 žádná obří trefa a celosvětové tržby 385 milionů při rozpočtu 150 milionů dolarů jsou dnes (i kvůli neustále rostoucím nákladům na reklamu) pokládány spíše za zklamání. Však se sami podívejte na tržby dvojky Transformers, která Paramountu o rok později při srovnatelném rozpočtu (dobrá, Bay utratil o 50 míčů víc) vydělala v kinech po celém světě 836 milionů dolarů. Pro startrekovský origin však hrály dvě věci.

Vesmírná sci-fi se jednak většiny svých tržeb (257 milionů dolarů) dočkala v Americe, kde se studiím dodnes vrací nazpět suverénně nejvyšší procento (spekuluje se, že v případě největších blockbusterů je to ještě víc než 51 %), a jednak se nacházíme ve zlatém věku domácích nosičů, kdy se DVD prodávala po celém světě po desítkách milionů dolarů a Blu-raye následované Netflixem ještě nestihly pohřbít tužby diváků po vlastnictví filmů. Ale hlavně – Paramount zoufale potřeboval franšízu a tím pádem učinil správné rozhodnutí. Dost možná se inspiroval Warnery, kteří v roce 2005 dali Christopheru Nolanovi 150 mega na Batman začíná a výsledných 373 milionů dolarů rozhodně nebylo žádným důvodem k výskání. Jenomže stejně jako v případě Abramsova originu, divákům se film líbil a existoval oprávněný předpoklad, že pokračování půjde v tržbách mnohem výš.

Budiž druhý díl, řekli si Abrams a Paramounti. V roce 2013 uzřelo světlo světa pokračování s podtitulem Do temnoty, které bohužel nikdo z nás neviděl pětkrát až desetkrát. Jistě se shodneme na tom, že do kin zamířil kvalitní film, ale něco tomu chybělo. Co o (ne)kvalitách soudí Džej Džej? Vzal to na sebe a v roce 2015 pro (bulvárem prošpikovaný a očividně na správném místě ve správnou dobu se vyskytující web Buzzfeed) řekl: „Vlastně souhlasím s Damonem Lindelofem. Neměli jsme dělat tajemno okolo toho, že je Benedict Cumberbatch Khan. Diváci nejsou hloupí a všichni to tušili od samého začátku. Lidé to věděli už od prvního traileru a já na tom zbytečném tajemství založil polovinu filmu. Byla to chyba.“

Rozpočet dvojky vzrostl na 190 milionů dolarů a na rozdíl od pokračování originu Batmana se nedočkal miliardových tržeb. Kdepak, bylo z toho „pouhých“ 467 milionů dolarů, což sice (v té době na miliardové Tranformers vlně se vezoucí) Paramounty nenutilo odepisovat miliony dolarů, ale stejně se čekala vyšší numera. Nebudu jediný, kdo si zaspekuluje, že v roce 2012 už Abrams musel trochu tušit, že scénář Star Treku: Do temnoty není z nejpovedenějších a dost možná to uspíšilo jeho rozhodnutí zběhnout k jiné obří sci-fi značce.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace