Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

25 filmů, které byste letos měli vidět ve Varech


ikona
Rimsy
Bart FreundlichBéla TarrCasey AffleckDědictvíHelena TřeštíkováIvan ZachariášJim JarmuschJonah HillJulianne Moorekarlovy varyKouřkviffMartin KrejčíMatrixMlhaMrtví neumírajíPJ HarveyRamboRequiem pro panenkuSergej LoznicaSpalovač mrtvolSpider-Man:Daleko od domovaStezky slávyVetřelecYesterday
I letos přinášíme nezbytné tipy pro lepší orientaci v karlovarské nabídce. 

Před zahájením festivalového maratonu si tradičně projedeme pár kousků, na které se v karlovarském vření těšíme. Jak už je v posledních letech zvykem, v následujícím týdnu a půl se tady několikrát rozpovídám o tom, co se v lázeňském městě děje, a Cival si jistě taky neodpustí pár prosluněných komentářů. Abyste ale věděli, co se tam vyplatí neminout, proběhněte si následující tipy (které nezahrnují exkluzivní lokální premiéru Spider-Man: Daleko od domova) a nezapomeňte do diskuze napsat i svoje doporučení, co jsme trestuhodně opomněli.

Parazit, r. Bong Joon-ho: Vítěz Zlaté palmy z Cannes se představí i ve Varech. První takto oceněný korejský film ve Francii šokoval, neboť nabídl velmi podivnou směsici žánrů, která brnká na naše sociální cítění, a to při zachování černého humoru. Bude to tak dobré, jak se říká?

Po svatbě, r. Bart Freundlich: Hlavní hvězda letošního festivalu Julianne Moore uvede společně se svým manželem, režisérem Bartem Freundlichem, novinku o dvou ženách a jejich osudovém setkání.

Devadesátky, r. Jonah Hill: Cože? Jonah Hill za kamerou? Už to tak vypadá. Ve svém debutu vzpomíná na vlastní dospívání prostřednictvím příběhu puberťáka, kterého vezmou do party starší skejťáci. Nostalgie pojede naplno!

Forman vs. Forman, r. Helena Třeštíková a Jakub Hejna: Ostřílená dokumentaristka společně se svým pravidelným spolupracovníkem připravila další z dokumentárních pohledů na Miloše Formana. Těžko předjímat, v čem se bude nové nahlédnutí na našeho nejúspěšnějšího filmaře lišit od těch předchozích, ale minimálně namluvení jeho synem Petrem potěší.

Zabíjení, r. Shinya Tsukamoto: Experimentální drama o samurajích, kteří musejí opět nalézt svou čest. Autor šíleného Tetsua se vrací s antiwesternem, kde o hrdiny a pozitivní vzory bude zase jednou velká nouze.

 Pokud chcete být v obraze během Varů, sledujte nás na Instagramu

Naše doba, r. Carlos Reygadas: Oblíbenec poroty v Cannes, mexický talent Reygadas, tentokrát staví na býčích zápasech a nezkrotné lidské sexualitě. Věřme, že film o partnerské krizi dokáže tahle témata držet bezpečně daleko od sebe.

Antologie města duchů, r. Denis Côté: Svébytný Kanaďan sleduje malé městečko, které se musí vyrovnat s jednou osobní tragédií. Blíží se konec venkova, jak ho známe? Côté si s humorem sobě vlastním pohrává s duchařskými klišé i rozpínající se urbanizací.

Neviditelný život Eurídice Gusmãové, r. Karim Aïnouz: Brazilský režisér Aïnouz představuje silné ženské hrdinky v příběhu dvou sester, jež jsou sice velmi odlišné, přesto bez sebe nedokážou žít.

Budiž světlo, r. Marko Škop: Po slušném snímku Eva Nová se Škop s novinkou dostal až do hlavní soutěže letošního festivalu – jako jediná československá stopa. Rodinné drama si rýpne do současného tématu amatérského vojenství a zase jednou nám ukáže, že xenofobie je špatná.

Karel, já a ty, r. Bohdan Karásek: Jenovéfa Boková si dál buduje pozic mezi nezávislými filmaři, a se tak ve vzpomínce na loňské Chvilky opět představí v komorním vztahovém dramatu režijního debutanta.

Paměť – zrod Vetřelce, r. Alexandre O. Philippe: Fanoušci sci-fi klasiky Ridleyho Scotta by měli zbystřit, protože se v novém dokumentu dočkají nejen rozboru toho, jak první Vetřelec před čtyřiceti lety způsobil revoluci žánru, ale i zbrusu nových záběrů z archivu výtvarníka H. R. Gigera. Bude to nechutné a bude to fajn.

Bez vědomí, r. Ivan Zachariáš: Tři roky po Pustině se opět ozývá karlovarský matador Ivan Zachariáš s televizním projektem pro evropskou HBO. Uvidíme první dva ze šesti dílů špionážního seriálu ze zmatených dob podzimu 1989.

Bílý bílý den, r. Hlynur Pálmason: Mlha, hypnotická krajina, bezútěšnost, ticho. Prostě Island. Jo a jeden bývalý policajt truchlící nad ztrátou manželky začne pochybovat o tom, co je vlastně láska. Vypadá to na typický chladný sever v horkem mučených Varech.

Mrtví neumírají, r. Jim Jarmusch: Společně s premiérou v normálních kinech můžete vidět ultradivnou novinku nezávislého klasika i ve Varech. V Cannes se Jarmuschovi podařilo kritickou obec rozdělit, a zatímco dvě třetiny nemohou jeho žonglování s žánry a politickými vsuvkami přijít na jméno, menšina odvážlivců si lebedí.

Spider-Man: Daleko od domova, r. Jon Watts: První marvelovka ve Varech! Pokud si nechcete z festivalového dění odběhnout do běžného kina na nového Spideyho, speciální karlovarské projekce představí očekávanou komiksovku ještě o něco dříve než multiplexy.

Yesterday, r. Danny Boyle: Sérii filmů z běžné distribuce ještě doplňuje novinka Dannyho Boyla a Richarda Curtise, nad kterou jsme si s KarlemR bez uzardění zaslintali. Povedená pozitivní romance, která obzvlášť po tradičních festivalových plačkách přijde vhod.

Staříci, r. Martin Dušek a Ondřej Provazník: Tady opravdu těžko říct, co čekat. Dokumentaristické režijní duo se rozhodl zkusit i hranou tvorbu, na což se podařilo nalákat Jiřího Schmitzera a Ladislava Mrkvičku do rolí bývalých politických vězňů, kteří se vydají na cestu pomsty. Inu, jsme zvědaví.

Satanské tango, r. Béla Tarr: Já vím, je to nesmysl. Ani restaurovaná verze k příležitosti 25 let od vydání tohohle šíleného, sedmiapůlhodinového díla nepřitáhne do kina nikoho se zdravým rozumem. Ale zmínit ji tu prostě musím.

Světlo mého života, r. Casey Affleck: Po dvou letech se Casey Affleck vrací do Varů, tentokrát představí svůj druhý režijní zářez. V postapokalyptické syrovosti navazuje na Mortensenovu deset let starou Cestu, když jako otec putuje se svým synem zničenou krajinou.

Podivuhodná dobrodružství Paula Harkera, r. Martin Krejčí: O Martinu Krejčím se už dlouho mluví jako o obrovském talentu, a tak je jeho celovečerní debut velmi očekávaný. Příběh o chlapci, který musí překonat své nedostatky a najít sám sebe, je stejně archetypální jako ohraný, a tak jsme velmi zvědavi, jak ho Krejčí ukočíroval.

Proces, r. Sergej Loznica: Ne, tohle není další kafkovská adaptace. Loznica, střídající dokumentární i hrané polohy, tentokrát využívá 90 let starých záznamů, aby přednesl hrůzy vykonstruovaných stalinistických soudních procesů.

Takové krásné šaty, r. Peter Strickland: Neortodoxní britský divadelník opět využívá méně známých filmových proudů minulosti ke svým podivnostem. Tentokrát hrají hlavní roli jedny červené šaty a italské giallo horory, z nichž si Strickland vypůjčuje oslavu fetišismu a mix hororu a komedie.

Adam, r. Maryam Touzani: Sociální drama v arabských kulisách – ano, o tom festivaly tak často bývají. Tentokrát z Maroka přichází citlivý snímek o přátelství dvou žen v těžkých podmínkách, což (podle očekávání) nadchlo diváky v Cannes. Tak třeba uroníme slzu i my.

Mystify Michael Hutchence, r. Richard Lowenstein: Prostě dokument o hvězdě australského rocku, podivně zesnulém Michaelu Hutchencovi. Režisér Lowenstein natočil i většinu klipů jeho kapely INXS, takže ho se zpěvákem pojil i blízký osobní vztah. Co se s rockerem tělem i duší tenkrát stalo?

A Dog Called Money, r. Seamus Murphy: A ještě jedna hudební vložka. PJ Harvey není jen výraznou alternativní rockerkou, také se dost angažuje a umí inspirovat. Což dokazuje i v tomhle dokumentu, který sleduje její cestu po Afghánistánu, Kosovu a dalších válkou zbídačených místech.

A samozřejmě ty klasiky. Ke třicátému výročí sametové revoluce se dočkáme sedmičky snímků z přelomu 80. a 90. let, jež tehdejší dobu vyjadřují snad nejlépe. Mezi nimi nebude chybět Kouř, Requiem pro panenku, Čas sluhů nebo Dědictví aneb Kurvahošigutntág. Navíc si v restaurovaných verzích budeme moci vychutnat i další kultovky jako Matrix, Spalovače mrtvol, prvního Ramba, Vetřelce, Carpenterovu Mlhu nebo Kubrickovy Stezky slávy. To potěší.

A ještě k tomu výročí založení republiky - vaší pozornosti by určitě neměl utéct ani unikátní projekt Moje svoboda (v němž má producentsky i "režijně" hluboce namočeny prsty náš generál Cival), kde se na počest 30 let svobody představí 30 minutových filmů od 30 různých autorů. Od Čtvrtníčka, Svěráka a Hřebejka, přes Nesvačilovou, Geislerovou a Remundovou, až po Vodrážku, Mašína a Cabany. To bude dojemné dostaveníčko.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace