Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 7 smutných důvodů, proč X-Menům nevyhnutelná pauza jen prospěje


ikona
TedGeorge
deadpoolhugh jackmankevin feigeryan reynoldssimon kinbergsophie turnerwolverinex-menx-men: apokalypsax-men: dark phoenix
Také máte pocit, že X-Meni už pár let přešlapují na místě? A jak vidíte jejich budoucnost? 

Bývaly doby, kdy byl každý další díl X-Menů vyhlížený měsíce a roky dopředu. Už v roce 2000 se Bryanu Singerovi úspěšně povedlo zadaptovat slavnou komiksovou sérii pro filmová plátna a první X-Meni se dočkali pochval ze všech stran. Kromě parádního castingu v čele s Hughem Jackmanem s pařáty Wolverinea, Patrickem Stewartem a jeho Charlesem Xavierem nebo Ianem McKellenem v roli Magneta, je třeba zmínit i skvělý scénář, který odpálil mutantí universum směrem ke druhému dílu, který byl… ještě lepší! Spolu s Raimiho pokračováním Spider-Mana má dodnes mnoho lidí zafixovanou dvojku X-Menů z roku 2003 jako ten vůbec nejlepší komiksový film.

 

Přeskočme teď ždímání série reprezentované třetím dílem v režii Bretta Ratnera a dvěma poněkud zbytečnými sólovkami s Wolverinem. Vesmír plný geneticky výjimečných outsiderů nenáviděných společností nějak přežil a dočkal se toho vůbec nejlepšího možného dárku – zájmu britského režiséra Matthewa Vaughna. Ten v roce 2011 přispěchal se svým prequelem X-Men: První třída a já osobně byl naprosto nadšený. Budoucnost byla namalovaná růžovými barvami a ani pokračování prequelu známé jako Budoucí minulost na tom moc nezměnilo. Už tenkrát se sice ozývaly hlasy, jestli ty hrátky s časem nebyly přece jenom trochu překombinované, ale Wolverineovo cool cestování do sedmdesátých let všechny výtky upozadilo.

 

Píše se druhý červnový týden léta páně 2019 a při pohledu na mizerně přijímanou Dark Phoenix a znovu odložené (pokolikáté už?) Nové mutanty se do úst dere otázka, jestli toho už vážně nebylo dost. Také máte pocit, že se mutantů cestujících časem a představujících mladé verze známých charakterů do budoucna obejdeme? Tak to jste na správném místě a na následujících řádcích se dočkáte hned sedmi důvodů, proč se X-Meni ocitli ve slepé uličce a proč jim následující pauza může jen prospět.

4. Producenti nemají páru

Teď je třeba „vyplatit“ i neschopné producenty a scenáristy zodpovědné za směřování série. Ti evidentně netuší, co chtějí, a počínaje rokem 2014 se utápějí v podivných časových paradoxech, které nedávají smysl snad ani jim. Cestování časem je sice skoro pokaždé velmi vděčné, ale je třeba mít nějaký sofistikovanější plán, aby se člověk ve všech těch časových smyčkách neutopil. Už na konci Budoucí minulosti, když se Wolverine po letech setkal s Charlesem v jeho pracovně, jsem měl zavařenou hlavu a marně uvažoval, jaký má ten konec vlastně smysl. Nemluvě o tom, co to celé znamená pro původní trilogii zakončenou devadesáti minutovým akčním filmem od Bretta Ratnera.

 

Apokalypsa sice nepokračovala v kopání jámy známé jako cestování časem, ale zároveň ani moc nevysvětlovala, jak se změněná časová linie podepsala na X-Menech. Místo toho jsme se zničehonic ocitli v osmdesátých letech a na šachovnici se objevil zbrusu nový král, respektive faraón. Hlavním problémem přitom bylo, že se nejdůležitější postavy (Charles, Magneto, Hank, Mystique) vůbec nikam neposunuly a jejich potenciál byl zbytečně vyplýtván na další origin nezajímavé CGI postavy - tedy Apocalypse hraného Oscarem Isaacem. V roce 2016 už ti X-Meni v kinech boleli opravdu hodně.

 

3. Foxové = Disney

Jak určitě dobře víte, před pár měsíci se dotáhla do zdárného konce dlouho připravovaná fúze století a myšák pojmul lišku. Disney koupil Foxe za dechberoucích 71 miliard dolarů a jedna z prvních otázek, kterou měli všichni na jazyku, byla: „Co to bude znamenat pro X-Meny? Budou pokračovat separátně, nebo se opravdu začlení do marvelovského univerza?“. Ty úplně první zprávy byly velmi neurčité. Disney se především snažil uklidnit burzu a desítky tisíc nervózních zaměstnanců pracujících pro Foxy. Zaznělo tedy něco v tom smyslu, že Myšák nehodlá rušit již rozjeté filmové série a nějaké velké propouštění není na pořadu dne.

 

Co se propouštění týče, tak Bob Iger a spol. kecali. To už teď víme, byť je to celé oficiálně označované jako „restrukturalizace a konsolidace“. Co se foxovských filmových sérií týče, tam se odpovědi dočkáme až v příštích měsících a letech. Třeba Ridley Scott pořád plánuje pokračování svého Vetřelce (Promethea) a Blue Sky Studios se jistě nějakými animáky také brzy připomene (byť to Doba ledová už asi nadobro zabalila). Zrovna v případě X-Menů je však už víc než jasné, že bude návrat pod křídla Marvelu znamenat velký zlom v komiksové sérii. Ne, konec filmových X-Menů podle všeho nehrozí. Jenom se bude začínat zase od začátku.


2. Bude se Deadpool smát Black Pantherovi?

Pokud bychom v současnosti měli identifikovat jednu značku Foxů, která funguje na jedničku, musíme vypíchnout Deadpoola. Neúprosným studiovým systémem kdysi nechtěné dítko Ryana Reynoldse vládne kinům s mnohem větší intenzitou, než by při odkývání 58 milionů „levného“ první dílu kdokoliv předpokládal. Svěží eRkový superhrdina, který se směje sám sobě stejně intenzivně jako ve stejném vesmíru působícím X-Menům, natrefil na zlatou žílu a oba díly si při zanedbatelných nákladech přišly na fakticky totožné 780 milionové tržby.

 

Plány na deadpoolovskou týmovku X-Force sice vzaly za své a v tuto chvíli se plánuje pouze třetí díl „Poola“, ale to vůbec nevadí. Právě naopak – útrpné budování dalšího superhrdinského univerza je asi to poslední, co by svěže dětinský „červenáček“ potřeboval. Jistě nejsem jediný, kdo je zvědavý, jakým způsobem bude Reynolds prolamovat tu čtvrtou zeď v dalším díle. Přímo se nabízí mnohem intenzivnější pomrkávání na nového všemocného disneyovského páníčka, který si podle všeho nenechá rozvrátit svojí prémiovou marvelovskou značku. Představa, že se Deadpool v příštích letech potká na plátně s Thorem, je samozřejmě utopie. Ale nikde není psáno, že nebude brát v potaz existenci Avengers a divákům tím pádem nenabídne nejedno vtipné pomrknutí. Nebo že by snad opravdu došlo na nějaké to cameo?


1. Kevin Feige

Jak už říkal Hannibal v A-Teamu: „Miluju, když plány vycházejí“. Právě Kevin Feige je proslulý tím, že má (na rozdíl od producentů X-Menů) plán, který šlape jako ty nejpřesnější švýcarské hodinky. A právě fungující plán na mnoho let dopředu je něco, co X-Meni v současnosti potřebují. Bude u toho i současné obsazení a tvůrčí tým? Samozřejmě, že ne. Z Feigeho vyjádření je jasné, že v příštích letech není začleňování X-Menů do marvelovského univerza na pořadu dne. Koneckonců i (docela důvěryhodné) drby představující sled marvelovek na další roky s mutanty nepočítá.

 

Na tomto místě tedy ještě nedostanete rozhřešení. Feige se sice nechal slyšet s tím, že je nadšený návratem X-Menů pod marvelovskou střechu, zároveň však nezapomněl dodat, že to zařazení do pečlivě rozfázovaného světa ještě nějakou dobu potrvá. Přesto bych se o osud mutantů nebál. Tahle značka je až příliš známá a merchandisingem prolezlá, než aby se nechala ležet ladem déle než pět let. Pravděpodobná pauza je vlastně víc než vhodná. Diváci jsou X-Meny poslední roky očividně přejezeni, a pokud mě na tomhle odcházení slavné komiksové série něco mrzí, tak je to hlavně trpké rozloučení se s McAvoyem a Fassbenderem. Když si teď vzpomenu na osm let starou První třídu, tak se ten potenciál rozhodně nepovedlo naplnit. Škoda.

---

Vytáhni v hospodě: Budoucí minulost i Apokalypsa měly potitulkové scény, které lákaly na budoucnost x-menovského univerza. V Dark Phoenix žádná potitulková scéna není, takže se opravdu smiřte s definitivním koncem téhle série.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (43)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace