Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 7 smutných důvodů, proč X-Menům nevyhnutelná pauza jen prospěje


ikona
TedGeorge
deadpoolhugh jackmankevin feigeryan reynoldssimon kinbergsophie turnerwolverinex-menx-men: apokalypsax-men: dark phoenix
Také máte pocit, že X-Meni už pár let přešlapují na místě? A jak vidíte jejich budoucnost? 

Bývaly doby, kdy byl každý další díl X-Menů vyhlížený měsíce a roky dopředu. Už v roce 2000 se Bryanu Singerovi úspěšně povedlo zadaptovat slavnou komiksovou sérii pro filmová plátna a první X-Meni se dočkali pochval ze všech stran. Kromě parádního castingu v čele s Hughem Jackmanem s pařáty Wolverinea, Patrickem Stewartem a jeho Charlesem Xavierem nebo Ianem McKellenem v roli Magneta, je třeba zmínit i skvělý scénář, který odpálil mutantí universum směrem ke druhému dílu, který byl… ještě lepší! Spolu s Raimiho pokračováním Spider-Mana má dodnes mnoho lidí zafixovanou dvojku X-Menů z roku 2003 jako ten vůbec nejlepší komiksový film.

 

Přeskočme teď ždímání série reprezentované třetím dílem v režii Bretta Ratnera a dvěma poněkud zbytečnými sólovkami s Wolverinem. Vesmír plný geneticky výjimečných outsiderů nenáviděných společností nějak přežil a dočkal se toho vůbec nejlepšího možného dárku – zájmu britského režiséra Matthewa Vaughna. Ten v roce 2011 přispěchal se svým prequelem X-Men: První třída a já osobně byl naprosto nadšený. Budoucnost byla namalovaná růžovými barvami a ani pokračování prequelu známé jako Budoucí minulost na tom moc nezměnilo. Už tenkrát se sice ozývaly hlasy, jestli ty hrátky s časem nebyly přece jenom trochu překombinované, ale Wolverineovo cool cestování do sedmdesátých let všechny výtky upozadilo.

 

Píše se druhý červnový týden léta páně 2019 a při pohledu na mizerně přijímanou Dark Phoenix a znovu odložené (pokolikáté už?) Nové mutanty se do úst dere otázka, jestli toho už vážně nebylo dost. Také máte pocit, že se mutantů cestujících časem a představujících mladé verze známých charakterů do budoucna obejdeme? Tak to jste na správném místě a na následujících řádcích se dočkáte hned sedmi důvodů, proč se X-Meni ocitli ve slepé uličce a proč jim následující pauza může jen prospět.

7. Tržby stojí za starou belu

Ať se vám to líbí nebo ne, o peníze jde v Hollywoodu vždy až v první řadě. X-Meni se svého nového tržebního vrcholu dočkali přesně před pěti lety, kdy Budoucí minulost celosvětově vydělala krásných 747 milionů babek. Producent Bryan Singer sebral režijní sesli Matthew Vaughnovi a diváci po celém světě byli spokojení (82% na ČSFD napodobuje i 8/10 na IMDb). Už tenkrát se sice začaly ozývat hlasy, že tohle přepisování mutantské historie žene autory do slepé uličky, ale na další díl X-Menů se těšil skoro každý. Bohužel naposledy. Apokalypsa spadla o stupeň dolů nejenom hodnocením, ale i tržbami. Těch 543 milionů vydělaných v kinech po celém světě horko těžko splatilo Foxům vysoké náklady. A byť se nedlouho po premiéře ohlásil další díl (hollywoodské lišky těch velkých značek zase tolik nemají), lidé se v souvislosti s X-Meny nově těšili především na pokračování Deadpoola.

 

Vy už se jistě právě díváte na zklamavší finanční výsledky premiéry Dark Phoenix a kroutíte hlavou nad tím, jak se kdysi prémiová foxovská značka proměnila v břemeno, které se musí odkládat a nákladně přetáčet. První čísla jasně ukazují, že tady se bude končit jenom kousek za 100 americkými miliony (pokud vůbec!) a 300 míči po celém světě. Vox populi hovoří jasně a lidé už vážně nechtěli (a nechtějí) vidět v kině další instanci téhle scenáristické nemohoucnosti. Co Noví mutanti? Ti byli před pár týdny znovu odloženi (tentokrát na rok 2020) a pokud bych si mohl tipnout, nakonec ostudně skončí na streamovací službě Hulu, kterou si podle všeho Disney šetří jako odkladiště eRkových premiér nevhodných pro jejich rodinnou službu Disney+. Oficiálně je tahle x-menovská odbočka ještě pořád PG-13, ale šílení mutanti v čele s Maisie „Aryou“ Williams jsou prý přesně na hranici mezi mládeži přístupno a pouze v doprovodu staršího brášky / rodiče.


6. Noví herci a herečky nepřesvědčili

Ne, nebudu tu znovu přehnaně hejtit Sophii Turner. Tahle průměrná herečka vážně nemůže za to, že producenty před pár lety napadlo znovu přetočit třetí X-Meny a nabídnout divákům po 12 letech další vyvrcholení příběhu nestabilní a smrtící Jean Grey. Troufnu si tvrdit, že nejnovější x-menovskou instanci by neutáhla ani zkušenější a lepší herečka v hlavní roli. Místo toho tu zmíním špatného Nicholase Houlta (díky bohu, že ten Batman neklapnul), Kodi Smit-McPheeho (mladý Nighcrawler si takový casting snad ani nezasloužil) a Jessicu Chastain (Vuk). Snad jen ten zrychlený Evan Peters alias Quicksilver baví i dnes, ale tady pevně doufám, že herec věnuje velkou část svého honoráře (po vzoru Keanu Reevese v Matrixu) mizerně placeným borcům z CGI oddělení. Málem jsem zapomněl na Olivii Munn, která v Apokalypse vážně být nemusela.

 

Vše tedy musí zachraňovat staří známí v čele s pořád perfektním Michaelem Fassbenderem v roli Magneta a Jamesem McAvoyem jako Charlesem Xavierem. Stačí se však podívat na každý druhý rozhovor, který Michael s Jamesem v posledních týdnech absolvovali, a musí vám být okamžitě jasné, že to srdíčko už tam není. Nemluvě o Jennifer Lawrence, která očividně znovu vyhodila svého PR manažera a její „tour de Press“ je tentokrát opravdu hodně bolestivá. Kdepak, castingové oddělení Foxů zodpovědné za takové majstrštyky jako angažování Patricka Stewarta a Iana McKellena, si tohle obsazení Sansy, Aryi (a dalších) za rámeček rozhodně nedá. 


5. Wolverine odešel do důchodu

Jak už jsem naznačil na předchozích odstavcích, právě Hugh Jackman podle mého názoru zachránil x-menovskou Budoucí minulost. Návrat Australana do jeho nejznámější role v plné nahotě ukázal, že na něm X-Meni stojí mnohem víc, než si studio bylo ochotno připustit. Wolverine je legenda, bez které to prostě nejde. Čert vem ty první dvě sólovky, kterými se Jackman vlastně trochu protrápil a naplno nevyužil svůj potenciál prezentovaný v týmovkách. Naštvaný rosomák disponující nejvíc cool vysunovacími adamantiovými dráty byl pokaždé největším lákadlem, kvůli němuž jsme se těšili na další X-Meny.

 

Už jeho absence (dobrá, delší cameo tam bylo) v Apokalypse bylo signifikantním ukazatelem, že to nejlepší mají X-Meni za sebou. Díky bohu, že v roce 2017 zažil režisér James Mangold svojí hvězdnou chvilku a díky povedenému Loganovi dopřál Jackmanovi víc než uspokojivé rozloučení s jeho nejslavnější rolí. Právě Logan, který se svým způsobem velmi chytře vyčlenil z klopýtajícího mutantího universa, je pro mě tím pravým ukončením dlouhé mutantí ságy. Vzpomínat se totiž má jenom na to dobré a vy jistě také vlastníte povedený Blu-ray s černobílou verzí chváleného eRkového filmu.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (43)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace