Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11 dalších zajímavých hororů, které možná neznáte


ikona
TedGeorge
devilescape roomguillermo del torohororjim micklelogan marshall-greenpatrick stewartstake landtop 11upgrade
Necelý tucet dalších hororových tipů pro nebojsy milující děsivý žánr. 

Už je to více než 8 měsíců od mé poslední TOP 11 doporučující polozapomenuté horory. Je tedy na čase doplnit seznam hororových filmů, které by měl vidět každý (žánr milující) čtenář MovieZone. Co se změnilo od posledního článku? Nebojte se, studna hororových tipů ještě zdaleka nevyschla. Akorát už nemám na moje milované horory tolik času a tak jsem o pomoc s článkem požádal redaktora MovieZone, Mr. Hlada. Ten se nenechal dlouho přemlouvat a vy už se pomalu můžete chystat ke čtení článku. Ale ještě než tak učiníte…

Je třeba si znovu zopakovat kritéria výběru. Takže ještě jednou – notoricky známé fláky jako Osvícení, Věc, V zajetí démonů a další tu nenajdete. Viděli je totiž úplně všichni a my vám s Mr. Hladem chceme doporučit biják, který vám doposud dost možná unikal. Zase párkrát zamíříme do minulosti a znovu se budeme věnovat i několika zajímavým hororovým novinkám, které se (až na jednu výjimku) bohužel okruhem vyhnuly české kinodistribuci. Tak se pohodlně usaďte, ke čtení si stylově připravte koktejl Bloody Mary a jdeme na to.

8. The Invitation (2015)

Nevím jak vy, ale já naprosto miluji ty „sleziny“ s dobrými přáteli u kvalitního jídla a fantastického vína. Povídá se o časech minulých a předminulých, dobrou náladou se nakazí i ten smutný pes ležící u krbu a člověku se po půlnoci nechce vypadnout od společensky unavených hostitelů. Horor / thriller The Invitation je orámovaný právě jedním takovým večerem, kdy se partička starých známých sejde v jednom hezkém baráku a vy už jistě tušíte, že se něco zvrtne. Tentokrát za to nemohou duchové ani rozzuřené zfetované Francouzky s motorovou pilou. Kdepak, největším nepřítelem je temná minulost a notně zkoušená psychika zdánlivě obyčejných lidí.

To vše pod taktovkou režisérky Karyn Kusama, kterou mnoho diváků začalo nenávidět po tragickém Aeon Flux a někteří jí vzali na milost po slušném (a pořád velmi čerstvém) thrilleru se „škaredou“ Nicole Kidman známém jako Ničitelka. Jak už je u režisérky zvykem – The Invitation rozhodně nesedne každému. Hraje se tu na psychiku a opravdu dlouhou dobu se toho moc neděje (kromě toho pití vína a klábosení). Mně tohle hororové drama však velmi sedlo a s klidným srdcem vám ho doporučím. Akorát nesmíte očekávat horor roku od hororového mistra. To by byl film totiž mnohem známější a dočkali byste se ho již v nějakém z mých předcházejících článků.

P.S. Logan Marshall-Green si po Upgradeu připisuje další kvalitní herecký výkon. Prometheus je tedy zapomenut.(TedGeorge)

 

7. Rituals (1977)

V roce 1972 natočil John Boorman klasiku Vysvobození, ve které se čtveřice kamarádů, mezi nimiž byli i Burt Reynolds a Jon Voight, rozhodli sjet divokou řeku, ale cestu jim zkřížilo pár agresivních buranů. A vylezl z toho thriller, který se dnes řadí mezi klasiku a u několika scén se nebudete cítit moc dobře ani dnes. O pět let později si však v Kanadě řekli, že by nebylo od věci rozpoutat nějaký ten teror i v domácích lesích, a tak vzniklo Rituals.

Nehodlám zastírat fakt, že Vysvobození je ve všech směrech lepší film. Pokud ale máte slabost pro příběhy o partě přátel, kteří uprostřed divočiny zjistí, že tady neplatí pravidla civilizace a že v boji o život budou zažívat a nakonec i dělat dost ošklivé věci, tak to rozhodně zkuste. Kanadská divočina umí být vcelku nepříjemná a jen pár metrů od plápolajících plamenů ohniště se ozývají podivné ruchy, kvůli nimž se člověku nespí zrovna příjemně. A pak je tu ještě něco. Když první noc hrdinům zmizí boty, je to problém. Když ovšem zmizí i jeden z nich, dochází zbytku, že tenhle výlet možná nebyl dobrý nápad. Ale bacha! Boj o život bude v tomhle případě sice sedmdesátkově naturalistický, zároveň však i dost pomalý, takže žádnou akční divočinu nečekejte. (Mr. Hlad)

 

6. Úniková hra (2019)

Já vím. V úvodních odstavcích se zaklínám tím, že vám v článku budu doporučovat polozapomenuté filmy a najednou se vytasím s takovou současnou „podpásovkou“, která české multiplexy okupovala ještě před několika měsíci. Jenomže při pohledu na těch zanedbatelných 62 000 platících diváků v českých kinech mám pocit, že mnoha lidem tahle povedená hororová jednohubka unikla. Pokud patříte mezi výše zmíněné – vězte, že Úniková hra je takovou Kostkou pro 21. století a díky slušnému scénáři (a povedené výpravě) bez problémů zvládá bavit celou svou stopáží.

Asi vám nemusím říkat, o čem tento horor je. Únikové hry jsou fenoménem posledních let a v řadách čtenářů a čtenářek MovieZone se jistě najde nespočet těch, kteří již nějakou absolvovali. Tentokrát se však něco pokazí a aktéři pozvání do hry velmi rychle zjistí, že tu půjde o život. Kdo je za vše zodpovědný? A opravdu byla tahle sebranka životních ztroskotanců, geeků, svalovců a zrzky vybraná náhodně? Dvě otázky, na které dostanete na závěr odpověď. Na závěr snad jenom zmíním, že režisér Adam Robitel (před tím mimo jiné natočil slušné pokračování duchařiny Insidious) chystá na příští rok sequel a já se při pohledu na celosvětové tržby čerstvě překonávající 155 milionů babek (rozpočet byl pouhých 9 míčů!) vůbec nedivím. (TedGeorge)

 

5.  Závod s ďáblem (1975)

Když si pořídíte přepychový karavan a vyrazíte s manželkou a dvěma přáteli na výlet, kde se chcete vyblbnout na motorkách, musíte být připraveni na všechno. Nestačí však jen hlídat obsah nádrže, jestli máte plnou lékárničku nebo jste přezuli zimní gumy. Stát se můžou i horší věci a pro hrdiny Závodu s ďáblem i dost nepříjemné. Uprostřed venkovských polí totiž zahlédli partu hodně podivných lidí v hábitech, kteří při ještě podivnějším rituálu zavraždili ženu. A pak si všimli nepohodlných svědků. Čtveřice hrdinů má teď za zadkem hromadu šílených uctívačů ďábla, nikdo jim nevěří a smrt je jim čím dál blíž.

Závod s ďáblem je béčko, ale to nejpoctivější a vůbec se za to nestydí. Navíc dovede hodinu velmi příjemně napínat a šponovat napětí, jen aby se ke konci tvůrci vytasili s parádní honičkou na vesnických okreskách, ve které dojde na souboje na střeše karavanu, házení motorek i blbnutí s brokovnicí. Peter Fonda a Warren Oates jsou navíc v hlavních rolích skvěle civilní, ačkoliv si pár drsňáků v minulosti zahráli a samotný závěr… samotný závěr je lahůdka! (Mr. Hlad)

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace