Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11 dalších zajímavých hororů, které možná neznáte


ikona
TedGeorge
devilescape roomguillermo del torohororjim micklelogan marshall-greenpatrick stewartstake landtop 11upgrade
Necelý tucet dalších hororových tipů pro nebojsy milující děsivý žánr. 

Už je to více než 8 měsíců od mé poslední TOP 11 doporučující polozapomenuté horory. Je tedy na čase doplnit seznam hororových filmů, které by měl vidět každý (žánr milující) čtenář MovieZone. Co se změnilo od posledního článku? Nebojte se, studna hororových tipů ještě zdaleka nevyschla. Akorát už nemám na moje milované horory tolik času a tak jsem o pomoc s článkem požádal redaktora MovieZone, Mr. Hlada. Ten se nenechal dlouho přemlouvat a vy už se pomalu můžete chystat ke čtení článku. Ale ještě než tak učiníte…

Je třeba si znovu zopakovat kritéria výběru. Takže ještě jednou – notoricky známé fláky jako Osvícení, Věc, V zajetí démonů a další tu nenajdete. Viděli je totiž úplně všichni a my vám s Mr. Hladem chceme doporučit biják, který vám doposud dost možná unikal. Zase párkrát zamíříme do minulosti a znovu se budeme věnovat i několika zajímavým hororovým novinkám, které se (až na jednu výjimku) bohužel okruhem vyhnuly české kinodistribuci. Tak se pohodlně usaďte, ke čtení si stylově připravte koktejl Bloody Mary a jdeme na to.

11. Ghostland (2018)

Dovolím si ještě jednu organizační vsuvku na začátek – ne, tohle vážně nejsou pohodové tipy pro celou rodinu. Horory bývají kruté, depresivní, brutální, a to všechno bez výjimky platí i o Ghostlandu. Byli jste varováni. O co jde? Dvě sestry a jejich maminka se stěhují na venkov. Zdědily tu totiž po zesnulé tetě barák. Jedna z holek miluje psaní hororových povídek a při předčítání svého příběhu se rodinka zastaví na benzínce. Tam se v novinách dočítají, že v okolí řádí vrah, ale to je kupodivu vůbec nevyvede z míry. Blíží se večer a auto konečně zastavuje u (na první pohled mírně zchátralého) domu. Je na čase vybalit se a prozkoumat dům.

Máte už v hlavě jasno, o čem tento horor bude? Tak přesně o tom není. Možná vás trochu nalákají dva krotké spoilery, které vám snad nebudou kazit zážitek. Tak za prvé – navzdory názvu se ve filmu nevyskytuje ani jeden duch. Spoiler číslo dvě? U hororů bývá dobrý zvykem, že první půlhodina je ve znamení oťukávaní a úvodní expozice. Režisér Pascal Laugier na to však hází bobek a už po nějakých 10 – 15 minutách propukne nefalšované peklo. Když už jsem zmínil režiséra – ten má velmi specifický styl založený na tom, že jde velmi často proti diváckým očekáváním, a (nikdy jsem tohle přirovnání nepoužil raději) nevadí mu jít „přes mrtvoly“. Fanoušci jeho filmů Mučedníci a Tajemný muž jistě vědí, o čem mluvím. Tahle hororová „haluz“ s nejedním twistem si vaši pozornost prostě zaslouží. (TedGeorge)

 

10. Země kůlů (2010)

Víte, jak herní fandové čas od času u nějaké hry řvou, že vypadá jako film a že Hollywood by to měl natočit? Křičelo se to u hororové pecky Last of Us a křičet se to bude nejspíš i potom, co vyjde dvojka, Hollywood však v tomhle případě herní developery předběhl. Země kůlů vznikla pár let před Last of Us, má ovšem s touhle herní klasikou hodně společného. Podíváme se do budoucnosti, kdy to s lidstvem nedopadlo dobře a po krku si jdou nejen bandy zoufalých přeživších, ale objevují se i upíří monstra. A tímhle světem putuje zabiják upírů Mistr, jenž se ujme mladého Martina, který doufá, že se mu povede utéct před tím nejhorším a najít místo, kde by byl v bezpečí.

Země kůlů stojí spíš než na klasických žánrových proprietách na skvěle napsaných a zahraných postavách. A taky na samotném světě. Dojde tu samozřejmě na brutální střety s monstry, na bleskové likvidace měst a městeček, jejichž obyvatelé nemají proti upírům šanci, i na krvavé souboje jeden na jednoho, především to je ale o hrdinech. Všechny postavy, včetně těch velmi vedlejších, jsou zajímavé, sympatické a lidské a člověk se o ně bojí. Jejich smrt, která obvykle přichází velmi náhle a mnohdy absolutně nečekaně, pak s divákem často docela zamává. Jim Mickle a jeho tým nejen že zvládají řemeslo a mají i pár hodně chytrých nápadů, ale především se jim povedlo Zemi kůlů natočit tak, že divák spolu s hrdiny skutečně věří, že za obzorem čekají lepší zítřky a bezpečí. A bude Martinovi a Mistrovi držet palce, aby se k nim nakonec dostali. (Mr. Hlad)

 

9.  Devil (2001)

V roce 2001 nebyl Guillermo del Toro zdaleka tak velká režisérská hvězda jako dnes, už se o něm však vědělo. Za sebou měl chválený Stroj času i hollywoodský debut s přerostlými šváby Mimic a pomalu se chystal na druhého Bladea a Hellboye. Svého Devila, který je u nás známý i pod názvy Princ bez království a Ďáblova páteř, ale natočil v mexicko-španělské koprodukci a s tamními herci, přesto si k němu hororoví fandové cestu našli. Pokud vy ještě ne, tak ho určitě zkuste, má totiž docela hodně blízko k režisérovu možná nejslavnějšímu filmu Faunův labyrint.

Píší se třicátá léta a ve Španělsku zuří občanská válka, po které zůstala spousta dětí bez rodičů. Patří mezi ně i desetiletý Carlos, jenž skončil v sirotčinci, na před nímž je v zemi zapíchnutá nevybuchlá bomba a jemuž vládnou jednonohá ředitelka, krutý školník a stárnoucí profesor. A taky se tu občas zjevuje duch malého kluka… Del Torovi se v Devil povedlo spojit spoustu zcela odlišných příběhů a témat. Řeší se tu dospívání, zodpovědnost, vyrovnávání se se smrtí, nadpřirozeno, zlo skrývající se v jednotlivých lidech i celé společnosti, ale i obyčejné dětské kamarádství. Navíc to celé vypadá správně bizarně „deltorovsky“. Na první pohled jde o klasickou duchařinu, velmi rychle ovšem zjistíte, že Devil je mnohem víc. Ať už po obsahové, nebo formální stránce. (Mr. Hlad)

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace