Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Nejlepší easter eggy a odkazy v Avengers: Endgame


ikona
imf
avengersavengers 4avengers: endgamemarvel
Všechny easter eggy nestihneme, ale prozradíme vám naše nejoblíbenější... 

Diskuze pod recenzí na Endgame už má několik stovek příspěvků a je z většiny zahalena spoilerovou mlhou. I z toho lze usuzovat, že většina z vás už poslední marvelovku viděla. Protože pokud náhodou patříte do druhého tábora, měli byste se tomuhle článku vyhnout širokým obloukem. Ano, budeme řešit easter eggs, velikonoční vajíčka, skryté významy a nenápadná pomrknutí. A protože je Avengers: Endgame symbolickým koncem jedné éry, je jich tu opravdu spousta. A začínají v následujícím odstavci, takže kdo nemá nakoukáno, ať definitivně odvrátí zrak.

ČLÁNEK SAMOZŘEJMĚ OBSAHUJE SPOILERY!

Abych tenhle článek nepsal až do premiéry nového Spider-Mana (ten je mimochodem oficiálním zakončením tzv. Fáze 3), rozhodl jsem se takticky vybrat jen dvacet opravdu nejhezčích easter eggů, které navíc odkazují přímo na komiksové předlohy nebo komplexnější souvislosti. Tedy žádné takové to, když Kapitán Amerika podesáté prohlásí “tohle můžu dělat celý den”, nebo když se na scéně objeví Hawkeyeova rodina nebo omlazený Michael Douglas. Dokonce ani to Rennerovo samurajské alter-ego, Ronina, nebudeme řešit, resp. budeme ho řešit částečně, protože o něm všichni věděli už z trailerů. Takže opravdu jen absolutní novinky a věci, které jsme se dozvěděli při koukání na film. Ani s tímhle sítem toho vůbec není málo a dokonce i méně znalí a ostražití fanoušci konečně pochopí, proč hardcore znalci v kině každých pět minut hýkali nadšením.

Ještě před samotným nahazováním easter eggů bych chtěl znovu připomenout, že tohle není článek, v němž budeme řešit cestování v čase, alternativní reality nebo Kapitánův zadek. Na to jsou úplně jiné diskuze, takže se do nich odeberte, protože tohle je fan service od A do Z. Proč tu je, co znamená, kdy se případně vrátí, nebo komu za ni poděkovat. Jednoduché jako facka plochým mečem.

 

Seriálový Jarvis

Ze stejného cestování časem, tedy do zlatých sedmdesátých, pochází ještě jedno překvapení navázané na agentku Carterovou. Při rozhovoru s vlastním otcem se totiž Tony Stark setká i s Jarvisem z masa a kostí. A světe div se, hraje ho James D´Arcy, který si ho zahrál v seriálové Agent Carter. Je to historicky první přeskok z marvelovského seriálu do celovečerní nejvyšší ligy. Možná je to příznačné, protože opačným směrem se teď v rámci Disney+ bude cestovat poměrně dost. V seriálu hrál mimochodem Howarda Starka v podstatně mladším balení Dominic Cooper, který byl i v prvním díle Kapitána Ameriky. Tady se skáče v čase o pár let poté - Jarvis v podstatě nezestárnul, ale Howarda už zase hraje John Slattery, který byl ve dvojce Iron Mana, trojce Kapitána Ameriky a v prvním Ant-Manovi.

Rande se smrtkou na Vormiru

V Endgame se vrací i Red Skull a opět ho nemluví Hugo Weaving. Není jediným, kdo se do marveláckého cirkusu nevrací, v případě Natalie Portman do thorovských kulis se zase muselo využít pár záběrů z produkce Temného světa. Red Skull má zhruba stejně zajímavou roli jako minule, ale víc se dozvíme o planetě Vormir. Prý je to panství smrti a oblast, které vládnou Celestiálové. To je zjevné naťuknutí dalších mystických vod, do kterých se marvelovky mohou v budoucnu vydat. Pamatujete si na Thanosovu hlášku z potitulkové scény Avengers - o tom, že získat kameny nekonečna znamená dvořit se samotné Smrtce? Tenkrát jsme si všichni mysleli, že je to odkaz na zběsilou komiksovou zápletku, v níž vystupuje skutečná Smrtka, která je součástí marvelovského vesmíru. Jenže co když mluvil právě o podstatě kamenu duše a jeho souvislosti se smrtí? Red Skull je v podstatě takovým Cháronem v panství smrti a komukoliv, kdo na Vormir zavítá, je také ponurým průvodcem. Že by to měl Kevin Feige všechno promyšlené už tenkrát?

Instant Kill

Komiksový berserk mód pavoučího obleku byl zmíněn už v sólovém Spider-Manovi. Peter Parker ho tenkrát nechtěl zapnout, protože je slušňák a Instant Kill nevěstí nic dobrého (minimálně pro filmový rating). V Endgame ale nebylo zbytí, ostatně Peter nebyl jediný, kdo se během závěrečné bitvy dostal do úzkých (viz Thanos vyvolávající podporu ze vzduchu). Instant Kill byl jedním z efektních okamžiků akční nakládačky. Sebeobranný mechanismus je pozůstatkem DNA autonomních Iron Man obleků. Sám Peter by si ho asi do Spideyho nikdy neintegroval, ale v krizových okamžicích se podobný reflex bezesporu hodí.

Pepper to the Rescue

A když už jsme u těch obleků, máme tu konečně i Pepper Potts v plnohodnotném brnění. Někteří podle screenshotů spekulovali, že k tomu dojde už v Infinity War během bitvy ve Wakandě nebo jinde, ale byl to špatný odhad. Endgame pomalu naznačuje už během prvního rozhovoru Tonyho Starka s dcerkou Morgan a nakonec se opravdu dočkáme. Jde o oblek jménem Rescue, který Tony postavil potají. Pepper ho používala právě na rescue operace, tj. čistě defenzivně, aby dostala oběti katastrof z dosahu řádění živlů a superzáporáků. V Endgame to ale vypadá, že má oblek s ženskými křivkami i nějaké ty prskavky, kterými může záporákům ublížit. Pepper už byla hodně akční ve třetím Iron Manovi, kde i díky Extremis udělala ze nepřátel kůlničku na dříví. O superschopnosti pak přišla, ale v obleku je evidentně jako doma.

A-Force

Je to ostatně právě Pepper Potts, která stojí v čele holčičí ofenzívy proti Thanosovi. Captain Marvel, Gamora, Nebula, Wasp, Rescue, Valkýra, Mantis… a možná jsem ještě na někoho zapomněl. Na první pohled to vypadá jako trochu vyinženýrovaná scéna, která má ukázat prostředníček toxickým fanboyům, ale A-Force alias první Avengers tým složený výhradně z něžného pohlaví, skutečně existuje. Těžko říct, jestli se ho někdy dočkáme na stříbrném plátně ve vlastním celovečeráku, ale MCU se neustále rozpíná, takže nikdy neříkej nikdy.

Asgardians of the Galaxy

Na konci filmu se obtloustlý Thor přidá ke Guardians of the Galaxy a překřtí je na Asgardians of the Galaxy. My doufáme, že má Quill na palubě rotoped, ale hlavně doufáme, že se Hemsworth vážně objeví ve třetích Strážcích Galaxie. Název Asgardians of the Galaxy je pomrknutím na marveláckou komiksovou sérii, v níž se parta Asgarďanů toulá vesmírem přesně v duchu Strážců. Je to povedená sebranka - Thorova sestra Angela, syn jednoho z hrdinů, do nichž se Thor kdysi převtělil, Thorg - žába se silou Thora, která vznikla kombinací běžné žáby a úlomku z Mjölniru, a oživlé asgardské brnění Destroyer, jež si možná pamatujete jako záporáka z prvního celovečerního Thora.

Kačer Howard

Kdo má opravdu dobré oči, ten si mohl ve finální válečné vřavě všimnout jedné vskutku nečekané posily. Kačer Howard se objevil už ve Strážcích Galaxie jako součást Sběratelova doupěte. Po neplánovaném výbuchu se dostal na svobodu a od té doby se už jen čekalo, kde se tahle nechvalně proslulá postava z jednoho z největších filmových propadáků historie vlastně ještě objeví. Howard zjevně neřekl poslední slovo. Očekáváme ho na Disney+, ať už jako maskota nebo hrdinu vlastního seriálu. Nikdy není pozdě začít přepisovat historii.

….a kladivo

Na co jsme ještě zapomněli? Na scénu s pohřbem a neznámého teenagera v pozadí kašlu, protože o tom už napsal každý. Kdo sledoval záběry z natáčení a zákulisní klepy, ten o návratu děcka z třetího Iron Mana věděl, jen si nedokázal dosadit kontext a účast v konkrétní scéně. Bylo to milé pomrknutí. Stejně jako to kladivo.

Ne, nemyslím teď Stevea Rogerse vládnoucího Mjölniru. To se připravovalo od druhých Avengers, je to z komiksu známá věc a šlo spíš o vymodlenou povinnost. Já osobně jsem v ní doufal od chvíle, kdy si Thor kladivo odnesl z alternativního vesmíru. A stalo se… je mi ctí být stejný geek jako scenáristé tohohle velkolepého seriálu. A ano, šlo o okamžik srovnatelný s Thorovým příletem do Wakandy, ačkoliv obě scény fungují na první signální trochu odlišným způsobem. Ale zpátky k tomu kladivu. Samozřejmě jsem myslel onen zvuk na místě potitulkové scény. Její absenci nelze Marvelu vyčítat, naopak jen podtrhuje konec jedné éry. Je to tlustá černá čára za neuvěřitelnou sérii filmů a úspěšně dokončeným tvůrčím záměrem, jehož rozsah je obtížné plně postihnout.

Že na téhle sérii Robert Downey Jr. vydělá, bylo jasné už po premiéře prvního Iron Mana. Endgame mu přinesla rozhřešení, o kterém se sní každému herci - a je úplně jedno, jestli aspiruje na Oscary, vyprodané sály nebo obdiv odborné kritiky. Tony Stark se stal nesmrtelnou legendou. Je tedy jedině správné, že poslední tóny patří úderům jeho kladiva, těm, které to všechno začaly. Do tohoto dovětku si můžete projektovat mnohé, ale já jsem si jistý, že Marvel výjimečně nehleděl dopředu, ale nostalgicky se ohlížel. Ano, studio proslulé neustálými návraty postav, které odmítají umřít, naposledy praštilo do kovadliny a místo potitulkové scény s návodem do let budoucích, nás nechalo odejít ze sálu v laskavém nevědomí. Teď není čas přemýšlet nad tím, co bude. Zdvihněte sklenky a připijte na ty, co s námi byli a už nejsou.

A na každém konci je přece hezké, že něco nového začíná. Marvel už dost možná nevyrovná lesk uplynulé dekády, ale svými filmy ji definoval jako nikdo jiný. Netruchlete nad tím, že to teď nebude stejné. Bude to jiné a povstanou nové postavy v nových příbězích. A třeba nebudou z MCU. Komiksová horečka trvá skoro přesně dvacet let a možná se v následující dekádě dočkáme nadvlády jiného žánru. Nezbývá než si držet palce, aby ten mainstream do budoucna držel v rukou někdo podobně schopný jako Feige. Pak se totiž budou kina plnit stejně utěšeně jako doposud.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (34)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace