Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Nejlepší easter eggy a odkazy v Avengers: Endgame


ikona
imf
avengersavengers 4avengers: endgamemarvel
Všechny easter eggy nestihneme, ale prozradíme vám naše nejoblíbenější... 

Diskuze pod recenzí na Endgame už má několik stovek příspěvků a je z většiny zahalena spoilerovou mlhou. I z toho lze usuzovat, že většina z vás už poslední marvelovku viděla. Protože pokud náhodou patříte do druhého tábora, měli byste se tomuhle článku vyhnout širokým obloukem. Ano, budeme řešit easter eggs, velikonoční vajíčka, skryté významy a nenápadná pomrknutí. A protože je Avengers: Endgame symbolickým koncem jedné éry, je jich tu opravdu spousta. A začínají v následujícím odstavci, takže kdo nemá nakoukáno, ať definitivně odvrátí zrak.

ČLÁNEK SAMOZŘEJMĚ OBSAHUJE SPOILERY!

Abych tenhle článek nepsal až do premiéry nového Spider-Mana (ten je mimochodem oficiálním zakončením tzv. Fáze 3), rozhodl jsem se takticky vybrat jen dvacet opravdu nejhezčích easter eggů, které navíc odkazují přímo na komiksové předlohy nebo komplexnější souvislosti. Tedy žádné takové to, když Kapitán Amerika podesáté prohlásí “tohle můžu dělat celý den”, nebo když se na scéně objeví Hawkeyeova rodina nebo omlazený Michael Douglas. Dokonce ani to Rennerovo samurajské alter-ego, Ronina, nebudeme řešit, resp. budeme ho řešit částečně, protože o něm všichni věděli už z trailerů. Takže opravdu jen absolutní novinky a věci, které jsme se dozvěděli při koukání na film. Ani s tímhle sítem toho vůbec není málo a dokonce i méně znalí a ostražití fanoušci konečně pochopí, proč hardcore znalci v kině každých pět minut hýkali nadšením.

Ještě před samotným nahazováním easter eggů bych chtěl znovu připomenout, že tohle není článek, v němž budeme řešit cestování v čase, alternativní reality nebo Kapitánův zadek. Na to jsou úplně jiné diskuze, takže se do nich odeberte, protože tohle je fan service od A do Z. Proč tu je, co znamená, kdy se případně vrátí, nebo komu za ni poděkovat. Jednoduché jako facka plochým mečem.

 

Tupější Indiana Jones

Tohle je na hraně easter eggů, ale War Machine při pozorování úvodu prvních Strážců Galaxie z jiné perspektivy v podstatě označí Quilla za tupějšího Indiana Jonese. Což dokonale sedí, protože krádež jednoho z kamenů jednak připomíná Indiana Jonese a dobyvatele ztracené archy, jak Rhodes poznamená i při vcházení do chodby, která může skrývat mnoho pastí, ale hlavně tím upomínáme i na to, že se o Prattovi po premiéře prvních Strážců hodně mluvilo jako o ideálním adeptovi na reboot Indyho. Nakonec se Spielberg rozhodnul natočit ještě jeden film s Fordem, ale kde je mu konec, to ví jedině sám velký Steven.

Lokiho úskok

Dlouho jsme si lámali hlavu nad tím, jak vrátí scenáristé do hry Lokiho nebo Gamoru. Hlavně jsme tedy řešili Lokiho, protože Marvel pár týdnů před premiérou Endgame ohlásil, že bůh přetvářky a Thorův bratr bude mít na nové platformě Disney+ vlastní seriál, v němž bude cestovat napříč historií. Jak může být mrtvola takhle produktivní? Při návratu do kulis prvních Avengers jsme dostali svou odpověď. Loki neváhal, popadnul teserakt a zmizel s ním neznámo kam. A protože může cestovat úplně kamkoliv, jsou jeho možnosti opravdu neomezené. Už proto bychom s touhle modrou hračkou měli v seriálu zažít ještě hodně legrace.

Shawarma

Návrat k prvním Avengers v sobě skrývá i odkaz na tehdejší potitulkovou scénu, kdy se celí Avengers vydají na baštu. Když se nečekaně se objevivší Robert Redford zeptá, kam má superhrdinský tým namířeno, Thor odvětí, že “nejdřív oběd, potom Asgard”. Nebýt naštvaného Hulka, všechno by proběhlo podle předpokladů, ale lov kamenů nekonečna se zkomplikuje a Kapitán Amerika potká Kapitána Ameriku. Ten “původní” nepanikaří, protože v tom vidí Lokiho čáry. Ostatně právě do Stevea Rogerse se Loki z legrace mění, když s Thorem prchá z Asgardu v Temném světě. Jedna z nejméně populárních marvelovek má v Endgame víc prostoru, než by kdokoliv čekal.

Hail Hydra

Jeden z největších easter eggů v celém filmu nastane v momentě, kdy Steve Rogers nastoupí do výtahu, který jako by z oka vypadnul výtahu z Winter Soldiera. Dokonce je tu i stejné osazenstvo. Jak získat Lokiho kopí bez boje? Kapitán Amerika zareaguje velmi důvtipně, když jednomu ze známých agentů Hydry pošeptá do ucha známé heslo Hail Hydra a odnese si důležitý artefakt bez boje. Jde nejen o odkaz na starší marvelovku, ale také na nedávnou komiksovou reimaginaci Kapitána Ameriky coby dlouholetého dvojitého agenta Hydry. Ta vzbudila velké rozhořčení a nedalo se tak úplně čekat, že si z ní Marvel bude takhle rychle dělat legraci ve filmovém MCU. Klobouk dolů za ty koule a naprosto skvěle trefenou referenci.

Old Man Steve

Teď trochu přeskakujeme do samotného závěru filmu, ale když už jsme u Stevea Rogerse, nelze nezmínit jeho proměnu ve spokojeného důchodce - tak trochu v duchu Old Man Logan. I v komiksu na to došlo, když ze sebe Rogers nechal vysát supersérum a stáří i nemoci ho rychle dostihly. V tomhle případě byl důvod vrásek mnohem prozaičtější a vlastně i dojemnější. Marvel navíc konečně mohl svou omlazovací technologii použít i opačným směrem. Všichni tušili, že Kapitán Amerika největší boj svého života prohraje. On místo toho dostal druhou šanci v životní loterii a vyhrál jackpot. Samozřejmě záleží, jak na to pohlížíte a jak moc se v tom chcete rejpat. Pro nás to byl dojemný okamžik, do kterého se nevyplatí dloubat. Prostě typické “a žili spolu šťastně až do smrti”.

Kapitán Falcon

Steve Rogers v již zmíněné scéně nepřišel na lavičku krmit holuby, ale předat svému kamarádovi Falconovi štafetový kolík, resp. štafetový štít. Svět totiž potřebuje Kapitána Ameriku a Sam je ideální kandidát. Že nemá supersílu na rozdíl od Buckyho? Nezapomínejme, že Falconova zbroj se dá upgradovat skoro jako Starkovo brnění (má stejnou DNA). Někoho rozladilo, že štít nezdědil Bucky jako v dřívějších komiksech, ale dostalo se na Falcona - v návaznosti na komiksy aktuální. Ti dva budou mít naštěstí seriálovou bromanci na Disney+, a tak se dá očekávat, že se o štít stejně budou přetahovat. Pro nás to nejlepší z obou světů.

Roscoe Rogers

Steve Rogers běhá po sedmdesátých letech inkognito ve vojenské uniformě se jménem Roscoe. To je odkaz na komiksového Roscoe Simonse, jednoho z nešťastníků, který se za Kapitána Ameriku v sedmdesátých letech vydával. Nedopadlo to pro něj dobře, protože žádné skutečné superschopnosti neměl a byl tak snadnou kořistí pro odvěké Kapitánovy protivníky.

Braddock

Peggy Carter se v sedmdesátých letech jen mihne a připomene Rogersovi, o co vlastně celé ty dekády u ledu přicházel. Zároveň je ale dobré špiclovat uši a poslouchat, o čem to mluví. Že se prý nějaký Braddock už dlouho neozval? Brian Braddock je totiž Captain Britain, ostrovní obdoba Kapitána Ameriky, která své superschopnosti dostala od čaroděje. Nejmenoval se Shazam, jmenoval se Merlin. Ano, takhle cheesy sedmdesátkové marvelovky byly. A Captain Britain samozřejmě nosí na triku Union Jacka. Znamená to, že se v MCU brexit konat nebude? Takového hrdinu, zvlášť v podání sympatického Brita, bychom si nechali líbit.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (34)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace