Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Co všechno víme o deváté epizodě Star Wars?


ikona
KarelR
hra o trunyj. j. abramsrian johnsonstar warsstar wars: epizoda ixstar wars: the rise of skywalkerthe mandalorian
J. J. Abrams se vrací do předaleké galaxie, aby uklidnil situaci před kupou nových filmů a seriálů. 

Epizoda IX je potvrzená jako velké finále skywalkerovské ságy. Když se podíváte do internetových diskuzí, nejvíc ji samozřejmě řeší ti, kteří po osmičce na Star Wars rezignovali a do kina „rozhodně nepůjdou“. A není to velké překvapení, jelikož kampaň cílí právě na lidi, jimž se nápady Riana Johnsona příliš nezamlouvaly.

Když už jsem zmínil Kylo Rena – o jeho „devítkové“ lince toho víme zdaleka nejméně. V teaseru je vidět akorát sváření jeho helmy a krátký záběr z lesní bitvy (Endor?), a dá se předpokládat, že si Kylo nějak pokecá s Palpatinem. To už je však čirá spekulace, protože nikdo neví, jestli se císař vrátí jako klon, hologram, počítačový program, duch (to by mimochodem jít nemělo, ale kdo ví) nebo jako něco úplně jiného.

Plakát k prodeji hraček potvrdil, že konečně vyrazí do boje i Knights of Ren, kteří se mihli v Epizodě VII, a čekají nás také noví červení stormtroopeři. V teaseru ale tyhle prvky absentují, stejně jako kupa dávno potvrzených nových tváří (Dominic Monaghan, Richard E. Grant, Keri Russell jako lovkyně lidí Zorii).

Důvod? Jak už jsem psal na začátku, na novinky je času dost, hlavní důraz se klade na odkazování zpět. Pozorní fandové si tak mohli všimnout návratu Lukeova meče (Rey ho po osmičce spravila), medaile z konce Epizody IV (je Lukea nebo Hana?) a povstaleckého A-Wingu (po debutu v Návratu Jediho se tyhle lodě mihly jen v Posledním z Jediů), který havaruje u Star Destroyeru Prvního řádu.

Zdaleka největším throwbackem je nicméně podtitul. The Rise of Skywalker (Vzestup Skywalkera) vyvolává přesně tu záplavu otázek, v níž Abrams a spol., doufali, jelikož na první dobrou nedává smysl. Luke je pryč, Leia používá příjmení Organa, Kylo Ren je technicky Solo a Rey ke Skywalkerům po osmičce rozhodně nepatří. Máme tu tedy stejný otazník jako u Palpatina, který se – uhodli jste to správně – dozajista vyřeší až v kině.

Nejpravděpodobnější verzí je přechod Kylo Rena ke Světlé straně Síly, kolem něhož se stepuje už od Epizody VII – právě on je totiž hlavní postavou nové trilogie. Kylo si původně myslel, že se u Temné strany zacementuje vraždou otce, ta ho však dostala jen ze spárů Snokea, jehož chtěl vyměnit za spojenectví s Rey. V osmičce pak už nedokázal zabít svoji matku (a nemohl zabít svého mistra, který ho zklamal a poslal ho tak do Snokeovy náruče), takže má v devítce konečně po všech zásadních testech a nebylo by překvapením, kdyby se po vzoru uctívaného dědy Vadera vrátil ke Světlé straně Síly.

No… a nebo to celé bude úplně jinak. Všechna velká tajemství jsou stále pod pokličkou a teaser láká hlavně na přímočaré akční dobrodružství, které si střihne i honičku jako z Šíleného Maxe. Bude to stačit na to, aby se Star Wars (po rozporuplně přijaté osmičce a debaklu s Hanem Solem) opět vrátily na výslunní? Ať už to dopadne jakkoliv, v příštích letech si od celovečeráků dáme oficiální pauzu. Do předaleké galaxie se budeme vracet hlavně v seriálech (The Mandalorian, prequel Rogue One s Cassianem Andorem) a posléze dorazí nové trilogie od Riana Johnsona a tvůrců Hry o trůny, jež se vydají hodně do minulosti nebo hodně do budoucnosti.

Bude se alespoň jedna z nich odehrávat ve Staré republice? Kdo ví. Pánové se nicméně koordinují (zejména časově, o dějovém propojení zatím nepadlo ani slovo) a Lucasfilm má na další dekádu epické plány, jež Star Wars konečně rozšíří mimo dobu Skywalkerů i na velkém plátně. Na Epizodě IX toho tak ve finále nevisí zase tolik. Od aktuálního děje se totiž stejně uteče jinam a musíme doufat, že u toho KONEČNĚ bude spousta šermování se světelnými meči.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace