Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Letní nářez 2019: Tutovky a megahity


ikona
KarelR
avengersavengers: endgamejohn wickkeanu reevesletní nářezleto 2019quentin tarantinothe rock
Nejen marvelovkami a disneyovkami je filmový divák živ. V létě je bude doprovázet silné trio Reeves, Rock a DiCaprio. 

Nejšťavnatější období filmového roku se kvapem blíží a my si ho jako již tradičně poctivě prolustrujeme: Ať se na to podíváte z jakékoliv strany, letošní léto drtivě ovládne Disney. Avengers mají prakticky jisté dvě miliardy, Lví král a Toy Story určitě dají jednu, a i když je Spider-Man primárně od Sony, i jeho úspěch si tak trochu přivlastní Marvel Studios (a tudíž Disney). K těmhle čtyřem loženkám se pak přidaly tři bijáky, které uspějí díky hercům a režisérům. I tady však ve dvou případech figuruje silná značka, takže v létě dostaneme jen jeden megahit, který jede víceméně od nuly. O co jde? Není moc těžké to uhodnout, ale i tak budeme rádi, když se k němu poctivě pročtete.

Lví král (CZ premiéra: 18. července 2019 :: US premiéra: 19. července 2019)

První reakcí na remakeování Lvího krále je logicky kroucení hlavou, protože je původní animák tak dobrý, že žádné předělávání nepotřebuje. Z finančního úhlu pohledu (a o ten jde v Hollywoodu především) se však jedná o naprostou tutovku, u níž budou miliardové tržby jen odrazovým můstkem. Jak to? Stačí se podívat na tržby originálu, které se zastavily u 968 milionů dolarů, a na "hranou" Knihu džunglí, s níž Jon Favreau dokráčel k 966 milionům. Tohle zkrátka bude astronomický úspěch a hotovo.

Favreau si toho je dobře vědom, ani tak ale neponechal nic náhodě. Hlasovému obsazení totiž vévodí Donald Glover a Beyoncé, jimž bude dělat společnost ikonický James Earl Jones, a vedlejší role si rozebrali Billy Eichner, Seth Rogen, John Oliver nebo Keegan-Michael Key. Vyhrocené drama tak doplní i špičkový komediální talent, a vlastně je velká šance, že nový Lví král tomu starému vůbec neudělá ostudu.

Index natěšenosti: 6/10

Rychle a zběsile: Hobbs a Shaw (CZ premiéra: 1. srpna 2019 :: US premiéra: 2. srpna 2019)

Další Rychle a zběsile dorazí až příští rok, ale letos bude taky veselo. A možná i veseleji, protože Dwayne Johnson a Jason Statham se sice nejspíš bez aut neobejdou, jejich sólovka by však měla být víc o střílení a bitkách. Luke Hobbs a Deckard Shaw si sice ještě před nedávnem šli po krku, teď se ovšem objevil „nadčlověk“ Idris Elba, na kterého tajné služby nestačí - a tak se z těch dvou musí stát parťáci bez ohledu na to, jak moc se jim do toho nechce.

První upoutávka ukázala, že i tentokrát dojde na blbnutí v autech (hodně velkých), ale spíš se můžeme těšit na divočinu ve stylu Mission: Impossible, jen s větším nadhledem. Že jsou Johnson a Statham naladění na stejné vlně, víme už od posledního Rychle a zběsile, Idris Elba vypadá jako úctyhodný protivník a za kamerou bude jejich řádění šéfovat David Leitch, kaskadér přeučený na režiséra a profíka na akční filmy, který točil prvního Johna Wicka, Atomic Blonde a dvojku Deadpoola. Trailery naznačují skoro až ideální kombinaci akce, velkoleposti a hlášek jak z Tanga a Cashe. A to si rozhodně necháme líbit. (Mr. Hlad)

Index natěšenosti: 8/10

Toy Story 4: Příběh hraček (CZ premiéra: 8. srpna 2019 :: US premiéra: 21. června 2019)

Disney ždíme Pixar, co to dá, a z klenotnice vytahuje zase jednou Woodyho s Buzzem. Ohledně nich už jsme byli párkrát skeptičtí, ale už třikrát vyšlo jejich dobrodružství na výbornou, takže není divu, že to studio zkouší ještě jednou - má k tomu minimálně miliardu dobrých dolarových důvodů. A k tomu zkušenost, že tohle animované hračkářství ustálo co do kvality své sequely důstojněji než Auta, Nemo s Dory a vlastně i ti Úžasňáci.

O to víc ale zaráží, že parádní trilogii má rozvíjet zase story o ztraceném Woodym, kterého jeho parťáci hledají a zachraňují. A i když tak budou činit v parádním technickém hávu a v precizním řemeslném podání, v centru s rukodělnou hračkou Forky a v prostředí zběsilé poutě, kdovíjak vynalézavě a přesvědčivě to nevypadá. Na druhou stranu Pixar jsme podceňovali mnohokrát a ve většině případů se z nástrah a náběhů na průměrnou rodinnou ubulenost vyškrábal s grácií, leckdy podtrhnutou fanfárami a Oscarem. Snad budeme v milém šoku i tentokrát. (Cival)   

Index natěšenosti: 5/10

Tenkrát v Hollywoodu (CZ premiéra: 8. srpna 2019 :: US premiéra: 26. července 2019)

Devátý film Quentina Tarantina (prý předposlední v kariéře) jsme v lednu postavili na piedestal v žebříčku nejočekávanějších filmů letošního roku... a ani po prvním teaseru bychom na tom nic neměnili. Dokonalá šedesátková stylizace, která se odráží od parádního černobílého úvodu a graduje v pestrobarevné losangelské hýření, potvrzuje, že tohle téma k Tarantinovi sedne úplně na maximum. První upoutávka je samozřejmě mnohem méně ukecaná, než jak bude asi výsledný film, ale násilí a libové momenty nořící se pod kůži postav (DiCapriův finální úsměv je už teď legendární) se jako Tarantinovy trademarky výrazně hlásí i v rámci sexy klipového podání.  

Jak to ale bude skutečně s příběhem hollywoodské hvězdy (DiCaprio) a jejího kaskadéra (Pitt) v časech, kdy si gang šíleného Charlese Mansona brousí zuby na nebohou krasotinku Sharon Tate (Margot Robbie), to samozřejmě nevíme. Dočkáme se zase alternativní historie, nebo naopak temného mapování hollywoodského zákulisí? To nám upoutávka vůbec neprozrazuje, a tím spíš se lze těšit na druhou půlku prázdnin, kdy se pod ten líbivý obal podíváme naplno. (Cival)

Index natěšenosti: 10/10

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace