Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: MovieZone vs. Oscaři (2019)


ikona
KarelR
black pantherblackkklansmanbohemian rhapsodyfavoritkamoviezoneoscaroscaryromavicezelena knihazrodila se hvezda
Jak se nám líbila letošní osmička nominovaných filmů? 

Rok se sešel s rokem a máme tu další vyhlašování Oscarů. Letos to výjimečně bude napínavé, jelikož není moc jasné, kdo vyhraje. V uplynulých měsících se totiž favorizování přelévalo z jednoho filmu na druhý, a nebál bych se říct, že má rovná půlka nominovaných reálnou šanci na zlatého plešouna. Kdo se tedy bude klepat nervozitou a u koho je naopak jasné, že výhra nehrozí? Jako obvykle nabízíme menší přehled, ve kterém si nominované bijáky projdeme hezky po jednom a probereme si jejich oscarové šance.

Black Panther (CZ premiéra: 15. února 2018)

Hodnocení: Cival 8/10, imf 6/10, KarelR 7/10, Mr. Hlad 7/10, Rimsy 7/10, TedGeorge 7/10

Jak jste vyčetli z hodnocení redakce, Black Panther je za nás povedená marvelovka a... tím to hasne. Jeho účast na Oscarech je vlastně dost mimo (asi jako kdyby měli nominaci Doctor Strange nebo poslední Spider-Man), a když už bych tam měl poslat loňskou comicsovku, jednoznačně bych volil Avengers 3. Ti alespoň byli velkolepou událostí, u níž najdete pár styčných ploch s Avatarem, jenž si kdysi došel pro 10 nominací. Black Panther je proti tomu jen víceméně standardní origin, který - ano - neskutečně těží z toho, že nemá tak úplně bílé obsazení. Ne že bych tenhle vydřený úspěch Marvelu nepřál, to vůbec. Rozhodně ale doufám, že Black Panther nepřeleze nominační zónu, a že se dočká dvojky na úrovni Temného rytíře nebo Logana, která by Oscarech nebyla jen na okrasu.

BlacKkKlansman (CZ premiéra: 16. srpna 2018)

Hodnocení: Cival 8/10, imf 8/10, KarelR 6/10, Mr. Hlad 8/10, Rimsy 9/10, TedGeorge 9/10

Podle některých diváků velká pecka, podle jiných až moc velký žánrový mišmaš s parádní závěrečnou třetinou. S BlacKkKlansmanem to je krapet složitější, což je na odvážně vystavěný film Spikea Lee vlastně dobře. Tenhle pán nikdy netoužil po tom, aby se na jeho díla jednohlasně říkalo to samé, a nejspíš by ho potěšilo, že se jeho o novince dá vcelku dlouho debatovat. Jak si drama o černošském poldovi, který se přidá ke Ku Klux Klanu, povede na Oscarech? Hlavní cena by byla dost šokující, buzz je totiž na nule. Jako marketingový push je ale jeho zahrnutí rozhodně fajn, protože se BlacKkKlansman nepropaguje zrovna lehce a čím víc lidí ho uvidí, tím líp.

---

Jak letos vidí Oscary Mr. Hlad:

Upřímně? Nevím, kdo vyhraje. Ještě upřímněji? Je mi to letos úplně jedno. Nominované filmy, které jsem viděl, jsou dobré a zajímavé, ale žádný z nich tak moc, abych si přál, aby se zapsal do filmové historie. Ke každému mám pár výtek, které když se sečtou, tak jich je vlastně docela dost na to, abych se trošku styděl mluvit o filmu jako o skutečně výjimečném. Osobně si myslím, že se nakonec bude radovat Roma a Cuarónovi to přeju, protože ho mám rád a baví mě minimálně to, že si i u takhle komorního příběhu dokázal udržet vlastní osobitý režijní styl. Přesto bych se hodně rozmýšlel, jestli bych jeho poslední film chtěl vidět podruhé. Komu bych to ale přál? Popravdě Bohemian Rhapsody. Ale jen proto, že bych strašně rád viděl, jak by se všichni na pódiu vyhýbali tomu, aby poděkovali Bryanu Singerovi a přitom věděli, jak strašně trapně bude tahle snaha za pár let působit bez ohledu na to, jak to s jeho kauzami dopadne.

Jak letos vidí Oscary imf:

Favoritku jsem neviděl, ale Favorita rozhodně mám a je jím zábavná i bolestná road movie Zelená kniha. Tak trochu sázka na jistotu, když se člověk podívá na chválu sálající ze zámoří, ale papírovým koněm číslo jedna je stejně spíš černobílá Roma než tahle černo-bílá story o strastiplné cestě na divoký Jih. Když už jsme u podobných témat, určitě bych bokem držel palce i Leeho BlacKkKlansmanovi - je to jeho tradiční téma, ale zpracované svěžím způsobem, což se u Spikea v posledních letech zas tak často nevidí. A ten třetí vzadu? Black Panther je tu opravdu spíš do počtu a na ozdobu. Kdyby sošku dostal, bude to vítězství stejně fiktivní jako samotná Wakanda. Ani jedno z hudebních háelpéček mne za srdeční sval nezatahalo, ačkoliv držím palce Bradleymu režisérovi a Queeny si broukám ve sprše. A zkratkovitý Vice mne spíš naštval, takže tady pšenka nekvete. Bookmakeři tentokrát naštěstí fandí spíš mým volbám, tak uvidíme, jestli mexická uklízečka zamete s černošským pianistou.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace