Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Fantastická zvířata vítězí, ale kouzlo pomalu mizí


ikona
TedGeorge
animákbohemian rhapsodybradley cooperbryan singerclaire foyfantasticka zvirata a kde je najitfantasticka zvirata: grindelwaldovy zlocinygrinchharry potterj. k. rowlingj.j.abramskeira knightleylady gagamark wahlbergoverlordqueenrami malekrose byrnetržbyvdovywarner bros.
Chodí zámořští fanoušci Harryho Pottera raději na Queeny? 

Žádná sláva, přátelé. Než budu na následujících řádcích rezervovaně komentovat (ne)úspěch Fantastických zvířat, je třeba napsat následující: Pořád je to pro všechny zúčastněné kouzelníky relativně slušný víkend v kinech a především díky tržbám ze zbytku světa bych se o osud naznačených pokračování zase tolik nebál. Jenom se čekala (především v Americe) trochu větší tržební hitparáda, která měla vyústit v útok na miliardu. V tuto chvíli to vypadá, že se nepovede napodobit ani tržby prvního dílu, a to je tak trochu políček do tváře (poslední dobou možná až přehnaně) sebevědomému studiu Warner Bros.

Na první místo ve víkendových amerických tržbách to samozřejmě bez problémů stačilo. Jak by také ne, když studio rozjelo obří kampaň a chvílemi nebylo možné této 200 milionové produkci uniknout. Kdyby to celé bylo jenom o té Americe, tak bude otvírák 62 mega považovaný za průšvih. Naštěstí pro pány produkční se zase jednou spoléhá na světová čísla a Warneři poslední týdny raději tlumili očekávání predikcí 80–100 milionového víkendu v USA.

Ale asi ani oni nečekali takhle nízké zámořské číslo za první víkend. Nepodařilo se napodobit o 20 mega levnější jedničku a když se tak koukám na (občas až nenávistné) recenze kvantifikované prachbídnými 39 % na RottenTomatoes, můžeme pomalu zapomenout i na těch konečných 200 mega z Ameriky. Kdo ví, jestli Brumbál a spol. nebudou brzdit už za hranicí 170 kulatých. Kde se vzaly tak matné tržby v zámoří?

Srovnání tržeb Fantastických zvířat 1 a 2

Já osobně „viním“ hlavně silnou konkurenci. V kinech právě válí Queeni a Grinch, diváci v minulých týdnech houfně chodili na Venoma (aktuálně už více než 780 milionů celosvětově!), Halloween, Zrození hvězdy a ten materiál prezentovaný v trailerech jednoduše nelákal dostatečně hlasitě. Proč jsem na minulých řádcích jmenoval směsku blockbusterů pro všechny věkové kategorie? Protože se v plné nahotě ukazuje, že Fantastická zvířata musí stejným dílem cílit jak na stárnoucí potterofily, tak na ten zbytek diváctva, který si vybírá nějaký blockbuster hodný návštěvy. No a ten byl velkými bijáky očividně trochu přejezený.

Co se světa týče, tak 191 mega doplněných již zmiňovanými 62 míči z USA znamená globální otvírák za čtvrt miliardy. Vy se jistě všude dočtete, že je to o desítky procent více než otvírák jedničky, ale páni autoři se jaksi neobtěžovali ověřit, že první díl otevíral v menším počtu zemí bez pomoci Číny. Dvojka má za sebou i 37 milionovou premiéru v zemi s dlouhou zdí, a to jsou právě ty rozdílové milióny kterými se budou všichni zaklínat. Ne, tohle mi prostě nikdo nevymluví. Monstrózní pokračování oblíbeného filmu mělo vydělat více peněz a ta (podle mně opravdu velmi pravděpodobná) možnost, že v amerických ani světových tržbách nepřekoná jedničku, je docela nečekaný zádrhel.

Ale nejenom Mlokem Scamanderem je tržební kecal živý. Druhou pozici si bez problému drží animovaný hit podzimu jménem Grinch. Zelený padouch s věrným psem klesá o rozumných 43 % a díky dalším 38 milionům babek se chvástá více než 126 miliony ve šrajtofli. Vzhledem k tomu, že děti křičí nadšením a mluvíme tu o rodinném animovaném filmu, konec za hranicí 200 mega je v Americe fakticky jistý. Jestli to bude stačit na čtvrtmiliardu, to ukáží až příští týdny. Nesmíme totiž zapomínat na Ralfa, který už číhá za rohem.

Ještě zajímavější bude sledovat tržby ze zbytku světa. Grinch nikdy nebyl celosvětovým fenoménem. Vánoční americký kazišuk se však pomalu rozjíždí i v dalších státech a současných 25 milionů z první (menší) várky států je slušným příslibem do budoucna. Jaký to rozdíl oproti Howardově „hrané“ verzi, na kterou se chodilo jenom v Americe. Illumination spolupracující s Universaly holt umí a mě by docela zajímalo, jestli i české děti budou na Vánoce žebrat o penál se zeleným ničemou.

Bronz vyhrávají Queeni a Bohemian Rhapsody. Vše podstatné už v minulých reportech napsal Cival, a tak jenom v krátkosti k číslům. Čerstvých 15,7 mega stačí na průběžných 127 milionů, což znamená, že žánrově spřízněný biják Zrodila se hvězda je se svým finišem u dvou kil v bezpečí. Tím rozhodně nechci ubírat na působivosti tomu tažení, co Rami Malek s knírkem v multiplexech předvádí. Právě naopak – zpomalující přísun dolarů z Ameriky více než vyvažují fenomenální čísla ze světa, která učesanou a kontroverze zbavenou pohádku o rockové skupině posílají vstříc půl miliardě. Nečekal to nikdo.

Bohemian Rhapsody vs. Zrodila se hvězda

Plesnivou bramboru vypěstoval Mark Wahlberg a Rose Byrne. Instantní rodina totiž začala svojí pouť multiplexy mizernými 14,7 miliony a mě to dělá trochu potměšile radost. Už nějaký ten rok totiž nechápu, proč je (pro mě pokaždé nezajímavý) Wahlberg pořád považovaný za jednu z největších hollywoodských hvězd, která si za roli může říct 15 mega a procenta z tržeb (pozor, nikoliv z profitu!). To se ostatně projevilo i na rozpočtu, který se v případě této komedie vyšplhal na 48 milionů dolarů. Všechny prachy světa Markovi v budoucnu už nikdo nedá.

Na pátém místě trochu zklamaly filmové Vdovy. Obtěžkané rozpočtem 40 mega a spokojenými (nikoliv však nadšenými) reakcemi je 12,3 mega za první tři dny v kinech hodně slabých. Můžete totiž rovnou zapomenout na populární „Tour de Oscars“, která v minulosti zachránila tolik filmů. Režisér s tím nejvíc cool jménem Steve McQueen se bude muset spokojit s celkovými 30–40 miliony z USA a ještě o něco menším číslem ze světa. Což na konec tržební pouti v černých číslech nebude stačit.

Na šestém místě se stydí Louskáček a Disney má těch propadáků letos nějak moc. Tentokrát utopil 120 mega ve vysmívané adaptaci slavného baletu. Aktuálních 44 mega značí, že Myšák bude odepisovat desítky milionů dolarů. Naštěstí ne stovky, protože ve světě na pohádku občas nějaká ta rodinka zajde a živí tak naději na 200 mega celosvětově a alespoň částečné zachování tváře pyšného studia. Ještě že ta Mary Poppins bude hit.

Kdo oxiduje na sedmičce? Zrodila se hvězda dělá radost úplně všem. Divákům, protože je to pecka se skvělou hudbou. Bradleymu a Lady, protože se dočkají nominací na všechny filmové ceny světa. No a nakonec i studiu, které na tom trhne víc jak sto mega. V tuto chvíli jsme na 185 milionech v Americe a jenom o pár milionů nižším číslu ze světa. Chcete perličku na závěr? Web Deadline.com spekuluje, že desítky milionů dolarů vydělají jak Cooper, tak Gaga. Podepsali totiž výhodné smlouvy zaručující jím slušná procenta z (už teď obřího) profitu.

No a zbylá tři místa už jenom v rychlosti. Na osmém místě smutně postává chválený Overlord. Kolabuje totiž o 62 % a už tak mizerných 10 melounů za první víkend v kinech horko těžko přetaví na celkových 20 kulatých. Rozmlsaní diváci to asi chtěli vidět na Netflixu.

Devítku bere Dívka v pavoučí síti. Diváci usoudili, že další film s Lisbeth Salanderovou vlastně nemusí vidět a tržby tomu odpovídají. Průběžných 13 amerických milionů je pro biják za 43 mega tragédií a mě je trochu líto Claire Foy. Tu po Prvním člověku postihla další tržební pohroma a Hollywood není slepý. Navzdory níže řešenému "případu Wahlberg".

No a konečníkem tržebního reportu je Tyler Perry režírující komedie Nobodys Fool. Ta je díky dalším dvěma melounům na dostřel 30 milionům z Ameriky a to jí (v součtu s dalšími příjmy) bude stačit na nějaký ten plusový dolar. Naštěstí pro přátele dobrého vkusu to není žádný trhák

Kompletní žebříček víkendových tržeb zde

Příští víkend bude v Americe díkuvzdání a Grinchovi se postaví Raubíř Ralf. Já mu ten jeho boj zrovna dvakrát nezávidím. Sice bude mít na své straně internet, ale dva animáky takhle brzo po sobě – to málokdy dělá dobrotu. Pro povinných 25–30 mega jistě zamíří Michael B. Jordan, kterého si pod svá křídla vzal Sly. Creed 2 se v kinech jistě neztratí. To se naopak povede Robinu Hoodovi, který průšvihem smrdí už od prvního traileru, a první odhady ukazují, že nás čeká opravdu hodně velký propadák. To vám příští týden jistě napíše i Cival.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (27)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace