Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Hororová renesance aneb Hollywood našel zlatý důl


ikona
TedGeorge
blu-raydvddvd tržbyhalloweenhollywoodhororjames wanjason blumparanormal activitypátek třináctéhoromantikarozpolcenýsawsestratržbyv zajeti demonuwarner bros.
Zajímá vás, jak moc továrna na sny vydělává na hororech? 

Neříkám vám žádnou novinku. Horory vydělávají každým rokem víc a víc peněz. Jsou lidé, kteří si pomalu nastupujícího trendu všimli už před dvaceti lety, když kina vzala smrští Záhada Blair Witch. Jiní vzpomínají na neuvěřitelně úspěšný debut James Wana známý jako Saw. Abych neoslovoval pouze pamětníky, tak zmíním rok staré „To“, které minulý podzim překonalo snad úplně všechny hororové rekordy a zapláclo Warnerům ztráty z Ligy spravedlnosti.

Tento článek vám suše potvrdí, že jsou horory na vrcholu popularity a navrch přihodí mnoho exkluzivních čísel, která dokumentují neskutečný růst kdysi brakového žánru. Ptáte se na zdroj? Vycházet budu ze série článků renomovaného (a mnou milovaného) filmového insidera a statistika Stephena Followse. Ten se pro čtenáře může přetrhnout a jeho čísla, která vám v následujících řádcích vyjevím, pocházejí z více než 150 zemí. V těch se za posledních 20 let (nepočítaje rok 2018) natočilo 117 134 filmů a já tímto zdravím těch pár čtenářů MovieZone, kteří je všechny viděli. Dvakrát.

Průměrně drahý se nerovná průměrně ziskový

Již dříve jsem vám na stránkách MovieZone nabízel rozebrání profitability hollywoodských blockbusterů. Došli jsme k tomu, že film s průměrným rozpočtem 150 mega ve skutečnosti stojí 417 milionů. Za vše samozřejmě může čím dál tím dražší reklama a já si dobře vybavuji vaše povytažené obočí. V lepším případě jste logicky dávali obří numera do souvislosti s účetními kouzly souvisejícími s tím, že studia často pouští ultradrahé reklamy na „svých“ televizních stanicích. V tom horším jste čísla prostě rozporovali a v poštičce mi nadávali.

Jsem nepoučitelný a zkusím náklady vs. zisk rozebrat i u hororů. Follows tentokrát neoperuje se stovkami filmů a průměruje „pouze“ 17 vybraných hororů. Ty vznikly v posledních 15 letech a měly oficiálně uvedený rozpočet 12 – 75 milionů babek. Rozhodně tu tedy neřešíme mikroskopicky levné snímky, kterých je v hororovém žánru habaděj. Začneme těmi náklady.

V průměru to z těch 17 bijáků vychází tak, že rozpočet byl 31 mega a celkové náklady na uvedení do kin dosáhly 108 milionů. Kromě těch 31 kulatých totiž musíme do závěrečného numera přidat 42 melounů za celosvětovou reklamu, 28 mega za výrobu kopií pro kina a lisování DVD a Blu-rayů. Zbytek je rozdělení profitu pro ty šťastnější zúčastněné a úroky bankám, které musí studia z nějakých záhadných důvodů platit úplně u každého většího filmu.

Pojďme k profitu. Co se kin týče, tak znovu připomínám slavnou trojici čísel 51, 39 a 25. Ta vyjadřují procentní návratku z tržeb v závislosti na zemích, kde film startuje. Konkrétně tedy z Ameriky, zbytku světa a speciální Číny. U těch 17 vzorových filmů je to v průměru 40,5 mega a kupodivu to pořád není ten největší zdroj příjmů. Tím je pořád domácí zábava (DVD, Blu-ray) a ta přispívá hororům v průměru 47 mega. Pozor, nepatří sem již výše řešený hororový průšvih jménem VOD. Tam je to numero pouhých 2,6 milionu dolarů. Další extrémně důležitým zdrojem milionů je prodej televizních práv. Mluvíme totiž o 34,5 melounech. Co se merchandisingu týče, tak tady naopak hororům pšenka příliš nekvete a jedná se o zanedbatelné stovky tisíc dolarů. Celkem jsme tedy na 125 milionech a drobných.

Když od toho čísla odečteme 108 milionů za výše rozebrané náklady, jsme na průměrném hororovém profitu 17 mega. Jistě, musíme tu brát v potaz extrémní příklady, které se do vzorového počítání plusových milionů nevešly. Tedy všechny Found footage filmy a extrémní případy levných hitů jako relativně čerstvé pecky Rozpolcený, Uteč atd. Přesto si myslím, že je tento rozbor průměrně drahého hororu zajímavý. Zvláště když si to dáte do souvislosti s mým předchozím článkem. V něm si vzal Stephen stejným způsobem na paškál hollywoodské bijáky bez ohledu na žánr a vyšlo mu, že zisk u filmu s průměrným rozpočtem 30 mega je mizerných 1,8 mega.

Závěr

Těch čísel bylo hodně, že? Jednou za čas se to však dá přežít a já ten svůj pocit, že jsou horory na naprostém vrcholu popularity, chtěl konečně podpořit i nějakým tím (snad dostatečně zajímavým) numerem. V tuto chvíli si myslím, že jsme skoro na hororovém maximu a růst musí alespoň trochu zpomalit. Jednak nejsou multiplexy nafukovací a jednak jsou chutě diváků nevypočitatelné. Své by mohly vyprávět romantické filmy, které na rozdíl od hororů ztrácejí půdu pod nohama a každý rok si ukusují čím dál menší procentní koláč ze všech snímků ten rok vyprodukovaných. Ale o tom až příště.

My (rozumějte fanoušci hororů) se teď můžeme rochnit v přehršli found footage, slasherů, duchařin, psychopatických vrahů, monster a dalších. Za všechny doufám, že nám udělá velkou radost chválený návrat Halloweenu a Hollywood pro všechny ty miliony – často bohužel nekorespondující s kvalitou bijáku – úplně nerezignuje na kvalitu. A nezapomene na všechny ty dobré režiséry, kteří horory točit nechtějí a mají teď velký problém udat svůj akční film nebo ambiciózní dobové drama. Ty totiž často stojí totiž 5 - 10x tolik než hloupý horor s teenagery, který směřuje do výroby pouze proto, že podobný film před týdnem vydělal trojnásobek rozpočtu.

---

Vytáhni v hospodě: Nejvýdělečnější horor za posledních dvacet let? Pokud pomineme statistické odchylky reprezentované Blair Witch, Paranormal Activity a podobnými found footage za deset tisíc babek, tak je to podle pana Followse Saw. Pila režírovaná Jamesem Wanem měla rozpočet 1,2 milionů dolarů, na reklamu prý tenkrát směřovalo extrémně nízké číslo, jenom v kinech vydělala 103 mega a čistý profit (včetně dalších zdrojů jako televize, domácí nosiče atd.) je tím pádem neuvěřitelných 11 000 %.

Bonusové Vytáhni v hospodě: Zajímají vás horory? Zajímají vás hollywoodské finance? Tak koukejte klikat sem a pořiďte si 200stránkový „Horror report“ z dílny Stephena. Pokud máte hluboko do kapsy, stačí vám pouhý dolar (ale vy té celestiální bytosti jistě rádi přispějete víc). Pro šílence jako já je to naprosto fantastické čtení.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace