Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Sestra je kasovní trefa! Čekají horory zlaté časy?


ikona
TedGeorge
alphablackkklansmancrazy rich asianshalloweenhororjames wanjason stathamjennifer garnerM:I:6mark wahlbergmarvelmegmeg: monstrum z hlubinmission: impossiblemission: impossible - falloutoperation finalesearchingšíleně bohatí asiatitom cruisetržbyv zajeti demonu
Rumunské kláštery se pomalu připravují na boom cestovního ruchu 

Dovedu si představit, že v ústředí Warnerů je to teď hodně sluníčkové. Studio totiž už pátý týden v kuse vládne Hollywoodu. Po skoro až nepravděpodobném úspěchu MEGa žraloka se rochní v neustávajícím přísunu desítek milionů dolarů zajištěných Šíleně bohatými Asiaty. Třešničkou na dortu je potom poslední instance do „Conjuring Universa“, kterou jim naservíroval producent James WanSestra je se svými 53,5 miliony za první víkend v amerických kinech suverénně nejvýdělečnějším hororem ze série děsivých filmů, odstartované talentovaným Asiatem před pěti lety.

Tentokrát však Wan nerežíroval. Příležitost dostal Corin Hardy a Sestru v Rumunsku pořídil za mrzkých 22 mega. Díky překvapivým 53,5 milionům za úvodní 3 dny v kinech (skoro všichni poslední týdny tipovali o 15-20 mega nižší numero) už můžeme pomalu pokukovat po 130 míčích jenom z Ameriky. Víc z toho asi nebude, protože se přece jenom pohybujeme v hororovém žánru a tam se většinou klesá mnohem rychleji, než bývá pravidlem u jiných kousků. Ne, trvalku tentokrát opravdu nečuchám. Diváci totiž pomocí populárního Cinemascore dávají filmu průměrné céčko a kritici jsou se svými nářky kvantifikovanými 28 procenty na RottenTomatoes (průměrné hodnocení 4,9 je špatné i na horor) ještě drsnější.

Jenomže koho to zajímá, když svět sype k necelým 53 americkým melounům dalších nádherných 77. Za první víkend tedy (Dom Pérignony právě bouchající) Warneři přepočítávají 131 míčů celosvětově, a mohou usínat s blaženým pocitem, že Sestra svoji tržební pouť nezakončí na klasicky wanovských 300 melounech celosvětově. Kdepak, tady se půjde za 400. Nesmíme totiž zapomínat na fakt, že Francie, Itálie, Rusko, Jižní Korea, Japonsko a další země na premiéru hororového spin-offu teprve čekají. Bude z toho nakonec půlmiliarda? Nejspíš ne. To by si muselo sednout úplně všechno a ta výše zmíněná negativní šuškanda se na tržbách v dalších týdnech přece jenom projeví.

Celé mi to vlastně přijde docela vtipné. Zatímco Universal marně investoval stovky milionů babek do svého „proslulého“, vychtěného, a rychle odpískaného Dark Universa, Wan se před pár lety v jednom rozhovoru napůl žertem zmínil, že má rád marvelovky a dovedl by si představit hororový vesmír vycházející z jím adaptovaných případů Eda a Lorraine Warrenových. Mám takový pocit, že všechny cyniky právě přešel smích, protože Sestra jenom podtrhuje to, co Conjuring a Annabelle naznačily. Před sebou máme neuvěřitelně ziskovou hororovou sérii v rozkvětu, jejíž zástupci si fakticky pokaždé přijdou na více než 300 milionů babek celosvětově. Pouze dvojka V zajetí démonů stála 40 mega, jinak se operuje s rozpočty 6 - 23 melounů. Tím spíš je tenhle hororový triumf výjimečný.

Americké tržby Conjuring vesmíru TADY

Příští víkend sice v kinech (pravděpodobně) propadne Predátor, ale hororově pozitivní fanoušci si spraví chuť už na Dušičky, kdy se vší tržební parádou odstartuje Halloween. Co se démonického vesmíru z hlavy Jamese Wana týče, tak příští rok bychom se měli dočkat dalšího děsivého fláku s panenkou Annabelle. Tu by v následujících měsících a letech měli následovat The Crooked Man a hlavně… Hlavně třetí Conjuring. U něho zatím není vůbec jisté, jestli si ho znovu zrežíruje Wan. Já být potentát v ústředí Warnerů, tak mu co nejrychleji strčím do ruky bianco šek a těch nutných pár desítek milionů mu následně s radostí zaplatím. Jasně se totiž ukazuje, že mít ho ve své stáji je pro studio do budoucna vyloženě klíčové. 

Nejenom Valakem zápolícím s teenage-jeptiškou je však tržební kecal živý. Stříbro si pro sebe berou Šíleně bohatí Asiati. Pod náporem Sestry z toho sice není další mikroskopický „padák“ o 5-10% jako v minulých týdnech, ale přesto je dalších 13,6 melounů (po čtyřech týdnech v zámořských multiplexech!) vyloženě fenomenálních. Jsme na necelých 137 melounech a já na tomto místě jenom připomínám, že otevírací víkend téhle nebesky úspěšné komedie byl v první půlce srpna relativně střídmých 26,5 milionů babek.

Pořád sice nevěřím, že by z toho bylo (došla mi bombastická přídavná jména) 200 mega jenom z USA, ale v tomto případě je možné opravdu všechno. A to nejzajímavější je teprve před námi. Když totiž levná romantická komedie předvádí takový šokující tyjátr v Americe, co teprve předvede v Asii? Rozumíte tomu správně - premiéra romantických Asiatů fixovaných na mamon se ve většině světa teprve chystá. Dvojka tu tedy bude cobydup a za všechny doufám, že se nadržení Warneři nezblázní a nezačnou do nás prát i spin-offy s Michelle Yeoh a dalšími. Byť by to z pozice Strýčka Skrblíka sedícího na jejich pokladničce asi dávalo smutný fiskální smysl.

Bronz si pro sebe vystřílela Jennifer Garner hrající v akčním „girl-power“ filmu s divným názvem Peppermint. Těch 13,2 mega za první víkend není pro thriller s rozpočtem 30 míčů žádná hitparáda, ale zažili jsme už horší průšvihy. A dost často u nich byl i režisér Pierre Morrel. Ten se před deseti lety proslavil nářezovými 96 hodinami, které podle mého názoru vydělaly minimálně polovinu svých 225 milionových tržeb díky legendárnímu traileru se zvědavým telefonistou Liamen Neesonem. Hned potom šla Francouzova kariéra do kopru a tržebně nijaký Peppermint na tom trendu nic nezmění.

Tržby filmů s Jennifer Garner

Bramboru drží Jason StathamMEG. Dalších 6 mega do pokladničky znamená více než 130 melounů z Ameriky. Já osobně tohle numero predikoval jako to konečné hned po šokujícím otvíráku 45 míčů. Jason krotící prehistorického přerostlého žraloka však očividně míří ještě o 10-15 mega výš. Sladká pohádka pokračuje při pohledu na celosvětové tržby, kde už je půlmiliarda opravdu na dosah. Outsider, kterému ještě pár dní před premiérou nikdo nevěřil, to dokázal a docela se divím, že studio ještě neodsouhlasilo pokračování. 

Páté místo si připisuje bůh huličů Harold, respektive John Cho. Ten se nechal překecat do levného napínáku Searching a vás by to mělo zajímat hlavně kvůli tomu, že kritici chválí. Jakože opravdu hodně chválí a tím pádem před sebou zničehonic máme decentní tržební trvalku. Těch úvodních 6 mega z 1200 kin sice nebyl žádný zázrak, ale za právě končící víkend biják klesá o pouhých 25 % a současných 14 melounů se dost možná povede ještě jednou tak rozmnožit. Nic zásadního, ale vzhledem k malinkému rozpočtu to bude slušný úspěch.

Tom Cruise má rád číslo šest. Právě tuhle pozici v tržebním žebříčku ukořistil tentokrát a právě tenhle díl Mission: Impossible bude tím nejvýdělečnějším v čím dál lepší sérii. Jak v Americe, tak ve světě. V USA jsme na 212 melounech a končit budeme až za hranicí 220 kulatých. Světové tržby v případě Ethana Hunta znamená k dnešnímu dni hlavně Čína. Tam se na nejnovější dobrodružství agenta pracujícího pro IMF pořád chodí. Jinak bychom právě nepřepočítávali 727 mega celosvětově a neživili naději na osm kil. Já vím, zase jsem tu za snílka...

Sedmička patří Kryštůfku Robinovi a já jsem příjemně překvapený. Když před pár týdny „Cival dal“ a já psal MovieZone tržby naposledy, tak jsem si zoufal, že druhý víkend zaznamenal pokles o 50 % a bude z toho v USA celkově nic moc 70-80 milionů. Jenomže vrchní nepřítel včel (teď nemyslím Civala) se vzepjal na zadní a řekl ne! V tuto chvíli si biják připisuje další nízký propad a díky právě spočítaným 3 milionům babek za poslední víkend hlásí už docela slušných 91,7 mega. Není tedy od věci opatrně spekulovat o konci dolarové pouti za, pořád ještě relativně prestižní,  hranicí 100 melounů. Kdyby byla čísla ze světa zajímavější, mohla ta potenciální čtvrtmiliarda hlásit docela slušný úspěch. Takhle to ještě pořád na žádné výskání ze strany Disneyho není.

Zbylou trojku statečných si projedeme už jenom v rychlosti. Osmé místo obsazuje Operace Finále. Po průměrných trailerech jsme všichni tak nějak tušili, že nás v kinech nečeká další Mnichov. První reakce, nemilosrdně posílající film do průměrných vod, naši obavu jenom potvrdily. Mít na kontě 14 amerických mega po dvou týdnech v široké distribuci, to je vzhledem k dvojnásobnému rozpočtu trochu problém.

Kvůli devítce jsem před týdnem psal Mr. Hladovi. Nějak jsem nemohl uvěřit jeho recenzi, ve které tuhle bajku o přátelství Kopčema s vlkem vychválil. Alfa je podle něj však vážně dobrá a nezájem diváků (4 týdny v kinech, 32,5 mega celkem z USA) je tím pádem trochu smutný. Rád bych věřil, že svět tenhle tržební propadák ještě zachrání, ale je to asi stejně pravděpodobné, jako krásná žena (muž) v bikinách (slipech), která (který) vám během následujících pěti minut zaklepe na dveře. 

No a konečně desáté místo, které je v držení BlacKkKlansman. Tady je to naopak dobré, protože levný a chválený biják Spikea Leeho se drží v TOP 10 už pátý týden a současných 43 kulatých je na poměry Spikea hodně nadprůměrné numero. Vzhledem k (nejenom Rimsym) reportovaným kvalitám filmu mi to dělá docela dobře. 

Žebříček amerických víkendových tržeb zde

Příští týden se v kinech zjeví Predátor: Evoluce. První reakce jsou bohužel špatné a já se těch nízkých čísel bojím jako čert kříže. Shane Black je totiž notoricky talentovaný sympaťák a prodělat podruhé v řadě desítky milionů babek studiu se v Hollywoodu (až na výjimky) neodpouští. Své si každopádně vydělá drama Nebezpečná laskavost s Blake Lively a Annou Kendrick. Nemluvě o ambiciózním dramatu White Boy Rick, které si zrežíroval možný režisér příští bondovky, Yann Demange. Zbytek premiér nestojí za zmínku. Za zmínku však stojí blížící se MovieZone narozky -  kupte si na ně vstupenku a dočkáte se projekce Jaye a Tichého Boba. Pokecáme na baru o tržbách.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace