Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

MEGa překvapení! Statham nedal šanci ani Cruiseovi


ikona
TedGeorge
ant-manant-man a waspblackkklansmandenzel washingtonequalizerEwan McGregorhotel transylvániejason stathamM:I:6mamma miamarvelmegmeg: monstrum z hlubinmila kunismission: impossiblemission: impossible - fallouttom cruisetržby
Prehistorický žralok vyrazil tržbami dech úplně všem. I Jasonu Stathamovi. Bude z něj nová hollywoodská superstar?  

Když jsem v pátek večer psal imfovi, že MEG: Monstrum z hlubin hlásí překvapivě vysoké 4 miliony babek z půlnoček, stavěl se k tomu rezervovaně a odmítal slavit. Jako největší fanoušek Jasona Stathama u nás (Mr. Hlad promine) totiž nemohl uvěřit tomu, že jeho oblíbenec utáhnul obří, odkládaný, a krutě předražený blockbuster. V sobotu ráno bylo jasné, že původní odhady hovořící o 20 milionovém víkendu jsou pasé. Pátek totiž připsal do šrajtofle Hollywoodem oživeného monstr-žraloka 16,5 mega. Když se před pár hodinami ukázalo, že sobotní tržby proti všem předpokladům neklesaly a víkendové odhady se ustálily na 44,5 štavnatých melounech, napsal jsem imfovi znovu. Jeho odpověď je všeříkající a já ji podepisuji: „Klobouček“.

 

Kde se vzal takový úspěch? Abych řekl pravdu, tak stejně jako celá redakce MovieZone, vlastně nevím. Celé měsíce jsme se totiž vezli na světové „hejt“ vlně, která nechápala 150 milionový rozpočet (Deadline hlásí dokonce 178!) pro béčko, kterému se při promítání traileru v kinech všichni smáli a nejeden tržební kecal viděl smysl předraženého blockbusteru jenom v Číně, která poslední dobou financuje podobné „hlouposti“ s intenzitou pandy vyhýbající se sexu.

Nejvýdělečnější filmy Jason Stathama v USA

Můj názor je, že je vedro nejenom v našich končinách, ale po celém světě. Občas jsou prostě chutě diváků nevypočitatelné a jakýkoliv tracking je nemůže správně postihnout. Výplachu chtivý plebs prostě dostal chuť na obřího žraloka, kterého chce zkrotit Jason Statham a (s čínskými partnery napůl financujícímu) studiu Warner Bros. udělali „The MEGa radost“. Při pohledu na tržby z celého světa se totiž nemohu ubránit dojmu, že nás v multiplexech za pár let potká pokračování. A to je věc, kterou před tímto víkendem nepředpokládal vážně vůbec nikdo. Proč?

 

Tak předně - k těm 44,5 americkým milionům si musíte přičíst dalších 97 mega ze světa. Celkově tedy po prvních třech dnech v kinech přepočítáváme 141,5 mega. Jistě, MEG má už za sebou čínskou premiéru (50 mega není žádný zázrak), ale před sebou ještě premiéry v Jižní Koreji, Japonsku, Austrálii, Francii atd. Není tedy od věci spekulovat o útoku na celkovou půlmiliardu celosvětově.

V Americe totiž padne kilo s jistotou Civala brečícího nad absencí KarlaR v Moviezone Live. Pokud bychom měli brát nízký sobotní pokles tržeb jako bernou minci, není od věci spekulovat o konci milionové pouti ještě o kus dál. Řekl tu někdo 130 mega v Americe a 300–350 ze zbytku světa? Ne? Tak to říkám já. Podle (v článku naposledy jmenované, slibuji) Deadline to bude znamenat plusové miliony pro všechny finančně zainteresované. Zákony Hollywoodu potom hovoří jasně: Když něco vydělá, musí vzniknout pokračování. Já jsem z toho faktu vyloženě „tumpachovej“ a nekecejte, že jste tohle žraločí tržební překvapení čekali. Nečekali.

 

Pokud tenhle šokující úspěch někdo odnesl, tak to byl na stejnou cílovku mířící Ethan Hunt alias Tom Cruise. Ten se musel spokojit se stříbrnou pozicí a těch 20 mega (propad o necelých 44 % oproti minulému víkendu) je dobře o 10 kousků větší, než se před pár dny čekalo. Jak jsem se minulý týden holedbal, že má Fallout vydlážděnou cestu za 220 miliony v Americe, tak teď si nejsem úplně jistý. Mise si sice během týdne připsala velmi slušné miliony dolarů, ale právě megažralok jí tak trochu přistřihnul křídla.

Chcete, stejně jako já, aby se šestka Mission: Impossible probila k pozici nejvýdělečnějšího pokračování „IMF ságy“ v Americe? Tak v tom případě vyhlížejte budoucí propady o 30–40 %. Jinak na ten happy end můžeme rychle zapomenout. Co se světa týče, tak tam se MEG faktor také projevil. Zatímco minulý týden jsme přepočítávali světové tržby o čtvrtinu větší, než u doposud nejvýdělečnějšího dobrodružství šílenců placených agenturou IMF, v tuto chvíli jsme v plusu už jenom 19 %.

 

Netřeba panikařit – pořád nás ještě čeká premiéra v Číně. Cruise a spol. si tam dělají ambice na 150 mega a něco mi říká, že už brzy se na internetu setkáte s fotkami hlavních hvězd pózujících na Velké čínské zdi a podobných památkách z miliardové země. Jenom pozor na ty domácí (a nám neznámé - na MovieZone logicky ignorované) premiéry, které mohou Mission: Impossible vysát nějaký ten milion. Pokud chce Ethan reálně útočit na 800 mega celosvětově, bude muset v Číně zabrat. Držme palce.

Bronz bere Medvídek Pú dělající společnost Ewanu McGregorovi. Kryštůfek Robin vydělal za poslední tři dny 12,4 melounů a klesá o necelých 50 %. To je nic moc a já si ještě jednou vysypu popel na vedrem zkoušenou hlavu. Tipoval jsem totiž konec tržební pouti mezi 80–100 miliony z Ameriky, a po tomto víkendu můžeme reálně počítat se 70–80 miliony. Proč taková změna v „Tedovských“ odhadech?

 

Jednak jsem asi přecenil áčkový Cinemascore značící spokojenou obec diváckou, a jednak zase zaúřadoval ten zpropadený žralok naháněný Stathamem. Svět teprve vyčkává s premiérami, a proto je těch 12 mimo-amerických milionů prozatím nicneříkajících. Trvám na tom, že se nejnovější adaptace dobrodružství Medvídka Pú kolem a kolem Disneymu zaplatí, ale úspěch? Zapomeňte.

Bramboru bere horor Slender Man. Na trapné legendě založený snímek byl několik let v tzv. „produkčním pekle“, než ho zachránil šéf soňácké (na děsivé horory a thrillery zaměřené) filiálky ScreenGems, Steve Bersch. V Americe z toho bylo necelých 11,5 mega za první víkend a vzhledem k rozpočtu 10 kulatých by se tím pádem nabízela cesta do ziskových vod. Jenomže web, který jsem slíbil už nikdy necitovat, tvrdí, že kvůli odkladům, přetáčkám a dalším nepěkným věcem nabobtnal rozpočet na 28–30 milionů babek a těch oficiálně uváděných 10 melounů je jenom pro uklidnění nervózních akcionářů.

 

Tracking osciloval mezi 15–20 miliony a poslední týden jsem rozhodně nebyl jediným tržebním „no-liferem“, který tušil průšvih. K tomu si připočtěte tragické recenze a vyloženě mizerný D-Cinesmascore. Ne, Slender Man se pokračování nedočká a v těžce zkoušených hollywoodských análech bude zapsaný jako promarněná hororová příležitost. Doporučuji vám podívat se na trailery. Jsou špatné a houfy lidí by na film šly snad jenom před čtyřmi lety, když si směšný Slender Man užíval virální slávy zapříčiněné dnes již vyjasněným útokem na dvanáctiletou Payton z Wisconsinu. Ve skutečnosti jí pobodaly její kamarádky. No fuj.

Pětku si pro sebe urval BlacKkKlansman, kterého přesvědčivě vychválil Rimsy a těch 10,8 milionů je vzhledem k nízkému počtu 1 500 kin slušný sukces. Spike Lee zvládnul tohle drama disponující „cool vibem“ natočit za 15 mega a vzhledem k pochvalným reakcím kam se podíváte, bych se vůbec nedivil konci za hranicí 35 milionů z Ameriky. Ve světě to sice žádná hitparáda nebude, ale s tím už "nezávislé" studio Focus Features tak nějak počítalo. Černé svědomí Ameriky si může oddechnout, jeho biják půjde do plusu.

Nejvýdělečnější filmy režiséra Spikea Lee v Americe

 

Na šestém místě vegetuje komedie Špión, který mi dal kopačky a já použiju větu, kterou miluji: „Všechno důležité jsem už napsal minule“. Mila Kunis, Kate McKinnon a režisérka Susanna Fogel  těžce zklamaly. Těch 6,6 milionů a celkových 24,5 milionů z Ameriky je vzhledem k rozpočtu 40 melounů zklamání, které Lionsgateům sice nepřivodí infarkt, ale rozhodně je naštve. Za všechny doufám, že (jak je jejich zvykem) zase předprodali práva na uvedení bijáku ve světě a tím pádem minimalizovali svoje ztráty.

Na sedmém místě zpívá svojí ABBA písničku dvojka Mamma Mii. Stačí jí k tomu dalších 5,8 mega. Jsme na necelých 104 milionech z USA, což je cirka o 2 % lepší číslo, než si ve stejné fázi svojí tržební cesty připsala jednička. Pořád tedy můžeme spekulovat o 130–140 milionech ze zámoří. Co na to svět? Nic moc zajímavého. Globálních 280 milionů značí, že půl miliarda bude a nikdo není překvapený, natož šokovaný. Připomínám, že rozpočet byl jenom 75 milionů a tahle tržební trefa byla předem tušená snad i u KarlaR, který se tržbám vůbec nestíhá věnovat kvůli přípravám pokračování svého legendárního článku.

 

Kdo si tento víkend zasloužil osmou pozici? Nikdo jiný než cool Denzel Washington elegantně vraždicí desítky lidí v Equalizerovi 2. V tuto chvíli jsme na 90 milionech z Ameriky, protože pokles o krásných 37 % znamenal dalších 5,5 mega do vděčné šrajtofle studia Sony. Zase a znovu z toho pro předposlední černošskou hvězdu (Will Smith nám ještě ukáže, dejte na mě) bude víc jak 100 mega z nejprestižnějšího filmového trhu a tím pádem se dočkáme trilogie o nájemném zabijákovi se srdcem na pravém místě. Já se do toho kina docela i těším, co vy?

Devítku má Hotel Transylsvania 3. Pokles o skoro až klasických 36 %, dalších 5 mega do pokladničky a celkových 147 melounů z USA značí, že už teď se začíná pracovat na čtyřce. Pokud tomu tak není, tak je to jenom kvůli tomu, že se výkonní producenti u Sony ještě nepodívali na globální vysvědčení hlásící 378 kulatých. Kdepak, půlmiliarda nebude konečnou a jestli se poslední hrstka (na premiéru pořád čekajících) zemí vzepne k mohutnému výkonu, nedivil bych se konečným šesti kilům.

 

No a konečně desáté místo. Na něm trůní Ant-Man a Wasp. O necelé 4 mega jsme překonali 200 milionů z Ameriky a celosvětově jsme na 450 míčích. Marvel á-la Kevin Feige musí být spokojen, protože se ještě pořád může těšit na premiéru v Číně. Ta je dozajista pošoupne na dohled k hranici 600 mega. Kdyby tenhle report psal Cival, tak mě jistě pochválí za kvalitní odhad tržeb, kterého jsem se dopustil už před měsícem.

Žebříček nejvýdělečnějších filmů v USA za poslední víkend


Příští týden se do zámořských kin podívá mizerným trailerem ocejchovaná romantická komedie Crazy Rich Asians, která startuje už ve středu. Jenomže … Proti všem předpokladům se na RottentTomatoes objevilo 28 nadšených ohlasů hlásících 100 % spokojených recenzí při průměrném ratingu 8,1/10. To je věc, která mě šokuje dost možná ještě víc, než Jason Statham aspirující na zařazení do mojí TOP 11 největších hollywoodských hvězd. Svojí trochu dostatečně hydratované pšenky ji bude chtít sebrat poslední thriller Petera Berga jménem Mile 22 a bajka o domestikaci Psa domácího startující v kinech jako Alfa. Ani v jednom případě nevěřím ve velký úspěch. Vyhraje to znovu Jason? Cival vám příští neděli řekne víc.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (23)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace