Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

MoneyZone: Napodobí nový Halloween To a přepíše rekordy?


ikona
TedGeorge
halloweenhororjamie lee curtisjason blumjohn carpenterpátek třináctéhopredatortotržby
John Carpenter a Jamie Lee Curtis se vrací ke své nejslavnější sérii. Čeká nás další tržební uragán? 

Léto to pomalu balí a už za pár dní je tu podzim. Dobrá, oficiálně začíná noční můra všech listnatých stromů až 23. září, ale pro účely mého článku to je už první zářijový týden. Čeká nás totiž další hororový, ehm, podzim. Už 7. září nás bude chtít pořádně vystrašit Sestra z jednoho rumunského kláštera. Pokud vám vadí klasické „Wanovské“ lekačky, tak se spíše těšíte na o týden později startujícího Predátora, který bude naštěstí eRko. Oba filmy by rády útočily na 100 milionů z Ameriky, a ještě o chlup vyšší číslo ze světa. Tržební kecalové všech zemí však s největším napětím očekávají start Halloweenu, který se do kin podívá vy víte kdy. Jak vysoko může pokračování kultovního hororu Johna Carpentera dojít? Pojďme si posvítit na černého koně letošního podzimu v kinech a vezmeme to pěkně od začátku.

 

 

Když šel v roce 1978 do kin první Halloween, byl to fenomén. Nezávisle financovaný horor za (už v té době směšných) 300 000 dolarů vydělal v Americe 47 mega a dalších 23 přidal ze světa. Jamie Lee Curtis si za roli přišla na prachbídných 8 000 zelených papírků a Carpenter, který se kromě režie postaral i o scénář a hudbu, dostal předem 10 klacků. Naštěstí pro něj si však vyjednal 10 % z čistého profitu, který byl samozřejmě obří.

Bylo jasné, že musí vzniknout dvojka a Johnovi se do ní moc nechtělo. V hlavě měl Mlhu, Útěk z New Yorku a další známé bijáky. Postaral se tedy „pouze“ o scénář a hudbu. Distribuce se ujalo studio Universal a režíroval Rick Rosenthal. Zase z toho byl hit. Rozpočet sice skokově vzrostl na 2,5 milionu babek, ale výsledných 25,5 melounů z amerických kin znamenalo další sukces viditelný až z vesmíru a rychlé odsouhlasení trojky. Ta už se musela obejít bez Jamie i Michaela Myerse a já ji dodnes neviděl. Pokud se však dá věřit většině odvážných diváků, je to naprosto otřesná sračka.

Nebudu vám tu teď jednotlivě vypisovat čísla, která generoval bezpočet dalších pokračování hororového fenoménu s maskovaným vrahem. Pro náš článek je důležitý fakt, že s každou další Myerovskou instancí klesala (až na výjimky) jak kvalita, tak tržby. Těch 47 mega z roku 1978 překonal až 55 americkými miliony Halloween H:20 z roku 1998. V novém miléniu značku nakrátko oživil Rob Zombie v roce 2007 (respektive 2009), ale tahle reinkarnace slavné značky nestojí za zmínku jednak kvůli průměrným kvalitám a jednak kvůli nízkým tržbám.

Když se tedy minulý rok začaly objevovat zprávy o dalším Halloweenu, nebyl jsem jediným, kdo jim nevěnoval příliš velkou pozornost. Po oznámení, že režírovat bude David Gordon Green a o scénář se (mimo jiné) postará jeho brácha do nepohody Danny McBride, jsem se na chvíli přestal těšit úplně. Chápu, že pánové proslavení především komediemi pochybných kvalit mají svoje fanoušky, ale já k nim rozhodně nepatřím. Jenomže…

Mr. Hlad tenkrát přispěchal s informací, že se v producentské (a skladatelské) roli ke svému slavnému hororovému děcku vrací samotný Carpenter. Ten se při té příležitosti nechal slyšet, že je přístupem dvojky Green / McBride nadšený a konečně se našel někdo, kdo chápe podstatu „jeho“ Halloweenu. To je všechno moc hezké, ale nikoho by stejně jedenáctý snímek ze světa Mikea Myerse zrovna dvakrát netankoval. Všechno změnila jedna fotka.

Ta se na internetu objevila 15. září 2017 a můžete na ní vidět šedinám vládnoucí Jamie Lee Curtis. Scream královna se oficiálně vrátila do své nejslavnější role a to načasování nemohlo být lepší. Svět totiž právě řešil naprosto fascinující úspěch To v kinech a lidé ještě nikdy nebyli více hororově naladění. Zároveň se objevily informace, že film bude navazovat na povedenou jedničku a všechny ostatní pochybné sequely jsou zapomenuty. Dobrá, dvě dekády starý H:20 je také kvalitní.

Ve vzduchu je od té doby cítit natěšenost a vděčnost fanoušků značky, kterým během posledních měsíců udělalo velkou radost několik (vyloženě erektivních) obrázků a hlavně… Hlavně kvalitní trailer. Na něm je jasně vidět další důležitý fakt: Produkci pro sebe urval ten největší hororový mogul nového milénia – Jason Blum. Ten dobře ví, že pocta pro pamětníky a citování slavných scén samo o sobě nestačí a diváci dnes chtějí kvalitní a děsivý horor. Něco mi říká, že se ho také dočkají.

Jistě, první reakce režiséra, studia, Jamie a dalších nemohly být rozporuplné, natož záporné. Ale jejich nadšení tentokrát vážně působí docela důvěryhodně a já bych se hodně divil, kdyby do kina zamířila rychlokvaška, která bude připomínat mizerný návrat Pátku 13. Spíše tuším další To, tedy silnou značkou disponující biják, který do kina naláká i teenagery, pro které to bude první Halloween a chtějí si zařvat u lekaček toho děsivého pána, co má masku a dlouhý nůž.

Zajímají vás první odhady tržeb, tedy tzv. „tracking“? Filištíni z webu pro.boxoffice si klasicky posvítili na twitter, facebook, instagram a další. Zároveň usoudili, že tenhle biják startující na letošní Dušičky (kdy jindy, že) nemá přímou konkurenci a potopit vyhlídky na jackpot by mohly snad jenom tragické reakce recenzentů. První odhad na otevírací víkend je tedy 50-85 mega s tím, že jejich tip je 65 melounů za první tři dny v amerických kinech.

Na tomto místě se sluší připomenout, že To mělo podobný tracking a nakonec se dočkalo otvíráku 123 mega a více než 700 celosvětově. Něco mi říká, že čerstvý Halloween přece jenom nebude taková událost jako To. Slavný horor s tím nejděsivějším klaunem z pera Stephena Kinga se mohl pyšnit precizní (a pořádně drahou) kampaní Warnerů a podle mého názoru zároveň sehrál velkou roli seriálový fenomén Stranger Things.

Halloween sice hype provází, ale nedá se srovnat s děsivým klaunem disponujícím bezpočtem červených balónků. Pokud bych si měl tipnout tržby, tak napíšu americký otvírák 75 mega, konec těsně pod 200 melouny a dalších 200 mega ze zbytku světa. To sice není taková nálož jako u výše jmenovaného hororu, ale stejně je reálná možnost na celosvětovou půl miliardu velké maso. Co by za to dal takový Predátor:Evoluce, který startuje v kinech už za pár týdnů a (bohužel pro fanoušky Shanea Blacka) vůbec se o něm nemluví.

---


Vytáhni v hospodě: Když se v roce 2017 podíval do kin rozporuplně přijímaný Alien: Covenant, zúčastnil se Danny McBride (ve filmu hraje pilota a také jsem na to úplně zapomněl) nutné Tour de Press. Ta ho mimo jiné zavedla do populárního Empire podcastu. Samozřejmě přišla řeč i na Halloween a padla otázka, jestli si Danny náhodou nezahraje samotného Michaela Myerse. Herec na to odvětil: „Bože NE! Mike má být děsivý a ne Homer Simpson“. Jménem všech hororových fanoušků mu za tuto odpověď děkuji.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (46)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace