Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Dva nové miliardové hity: Úžasňákovi zastíní i Jurský svět 2


ikona
Cival
avengersavengers: infinity wardámský klubdeadpooldebbie a její parťačkydisneyhereditaryincrediblesjeremy rennerjurský parkjurský svět 2marvelmáš jinez prisla boureocean´s 8pixarsolostar warstagtržbyúžasňákovi 2
Tyhle velké dvojky žadoní o trojky... 

Dlouhých čtrnáct let se čekalo, kdy Pixar už konečně spáchá sequel Úžasňákových. Pro mnohé vůbec nejlepší film pixarovské éry se na rozdíl od jiných dlouho nedočkal pokračování, i proto, že jeho duchovní otec Brad Bird zběhl ke hraným snímkům. Jenže ne natrvalo… a po povedeném Mission: Impossible 4 a megapropadáku Země zítřka se nechal na sesličku u kreslené rodinné jízdy zlákat zpátky. A vyplatilo se.

Úžasňákovi 2 se totiž stali jedním z těch filmů, jejichž věhlas nezapadl. Naopak se vystupňoval – a byla z toho monstrózní poptávka a divácký hlad, který jsme zažili před třemi lety ještě ve vyšší míře třeba u Jurského světa nebo Epizody 7. Superhrdinská rodinka se navíc mohla opřít o skvělé recenze a dlouhý čas bez relevantní žánrové konkurence, takže mohlo přijít hotové dolarové tsunami.

 

To v řeči reálných čísel obnáší 71 milionů dolarů za pátek, což je palba naprosto bezprecedentní – vždyť i megahitová Dory si připsala o prvním dni „jen“ 54 mega. Za víkend z toho pak bylo kolosálních 180 melounů, což je i v kontextu superúspěšných titulů od Pixaru naprosto suverénní rekord, který by dost dobře mohl dotlačit tohle pokračování k americké půlmiliardě a tedy i historickému zámořskému maximu (drží ho právě Dory s 481 miliony). A samozřejmě nejen mezi pixarovkami, ale mezi animáky obecně. Famózní výsledek!

KINOTRŽBY PIXAROVEK 

Pixar tak slaví krátce po Coco další ohromný úspěch, a i kdyby nebyl tentokrát korunovaný soškou Oscara nebo opentlený miliardou (což je víc než nepravděpodobné), v kronice tohohle válícího studia bude zapsán zlatým písmem. Úžasňákovi 2 mají už teď na kontě 231 milionů celosvětově - a když si k tomu připočteme výnosy z merchandisingu a mnoha dalších způsobů, jak bude znovunakopnutá značka těžit dolary (očekávejme třebas nějaký spin-offový seriál), můžeme si být jisti, že téhle superhrdinské barevné famílie se v příštích pár letech nezbavíme. A trojku čekejme nejpozději v roce 2022.

 

Trojky se pak dočká pochopitelně i dnes už naťuknutý Jurský svět. Ten si sice odbude americkou premiéru až za týden, světová kina ale začal plenit už minulý pátek a teď k tomu přidal i Čínu. A výsledek stojí za to, protože na kontě svítí už náramných 370 milionů dolarů. Právě čínský vklad, který je aktuálně na sto dvanácti milionech a který tlačí dvojku Jurského světa v říši středu nad výnosy jedničky, dává jasný štempl na další miliardovou krasojízdu.

Ale zpět do Ameriky: Debbie a její parťačky si udržely druhé místo. Při víc jak polovičních propadech si připočetly dalších dvacet melounů, díky čemuž se holky, který to chmatáctví zvládaj i bez Dannyho, přiblížily osmdesátce jen z Ameriky. Kilo odtud připluje bez větší námahy – takže projekt bude po byznysové stránce rozhodně hodnocen jako úspěch. Na ostatních trzích to taková paráda zjevně nebude, koncekonců v Česku jde víceméně o propadák, čemuž odpovídá i aktuálních 116 milionů celosvětově.

 

Na třetím fleku se pak zjevil Jeremy Renner, který místo pochybných Avengers (mrk mrk) zvolil komedii Tag. Přiznám se, že tahle taškařice s českým názvem Máš ji! mi je od první premisy hodně nesympatická, protože… mi přijde úplně dementní. Ani trailer a ani průměrné recenze mě z omylu nevyvedly, film každopádně utržil ještě celkem snesitelných čtrnáct mega. Hitovka á la Millerovi na tripu nebo Šéfové na zabití z toho nebude, ale totální fail taky ne.

Brambory loupe Solo, aktuálně na 339 milionech celosvětově. Karambol Malého sokola (hehe) už Han samozřejmě neodvrátí - globální čtyřstovku neuchvátí, ale aspoň dvoukilo z Ameriky za pár dní připluje a malilinkato potěší.

Pětka patří Deadpoolovi 2, jenž je samozřejmě o několik úrovní výš. Třístovka z Ameriky na dosah a celosvětově uspokojivých 689 milionů dolarů, které avizují brzký vznik třetího dílu. Nechme se překvapit, jak rychle to zakončení trilogie přijde a kam se v tržbách zařadí.

 

Šestý horor Hereditary si připočítal dalších sedm milionů – pokles výnosů o polovinu je na žánr uspokojivý, takže zjevně pracují spíš skvělé ohlasy kritiků a fundované veřejnosti, než zdrcující reakce běžných diváků. Průběžných sedmadvacet melounů je solidních… My teď vyhlížejme červencovou českou premiéru pod názvem Děsivé dědictví.

Na sedmém místě překvapí gangsterské drama SuperFly o poslední štaci drogového dealera. Černošská cílovka utratila přes šest milionů dolarů. Film si tak mohl připsat cenný skalp třetích Avengerů, jejichž parádnímu dvoumiliardovému tažení se Ted věnoval už během týdne s náruživostí alkoholika, co objeví luxusní lahev archivního vína. Ehm.

Desítku uzavírá námořní drama Adrift a trvalka pro divačky starších ročníků Dámský klub.

 

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden zařvou v amerických i českých kinech dinosauři. Nechme se překvapit, kolik toho Jurský svět 2 vyválčí.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (25)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace