Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: Avengers: Infinity War


ikona
KarelR
ant-manavengersavengers: infinity warblack pantherdoctor strangehulkiron mankapitan amerikamarvelprvni dojmyspider-manstrazci galaxiethor
Od prvního Iron Mana všechno směřovalo k epické Infinity War. Jak se nám líbila? 

Tentokrát to vážně nebudeme natahovat. Určitě víte, že je Infinity War obří crossover deseti filmových sérií, a že se jedná o (první) finále marveláckého filmového vesmíru. Většina lidí na tak do kina vyrazí zcela automaticky. Kdybyste si ale přeci jen nebyli jistí, tady máte naše čerstvé dojmy.

Jak to vidí KarelR

Russoovi by měli dostat metál čistě za to, že Infinity War drží pohromadě. Někdo má logicky méně prostoru, někdo víc, jako celek je to ale důkladně propojená blockbusterová jízda, u níž si nikdy neřeknete "už bych se chtěl vrátit k jiné dějové linii". Tím chci naznačit, že tu obdivuhodně šlape skoro všechno, a že se vážně jedná o realizaci snu, který jde vystopovat až k úplně prvním marvelovkám. Navíc se splnil i odvážný slib, že je hlavním hrdinou filmu Thanos. Řeči o fialovém šášulovi, co se nikdy nezvedne z křesla, by tak měly rychle utichnout, a zbyde nám jen další luxusně natočený popcornový triumf. Jo a samozřejmě velké natěšení na čtyřku!

Jak to vidí Mr. Hlad

Nedovedu si moc představit, jak by to šlo natočit líp. Třetí Avengers samozřejmě nejsou dokonalý film, ale s tímhle množstvím postav bylo jasné, že to bez kompromisů nepůjde. Naštěstí jich Russoové nedělali moc. První půlka, kdy se film k té epické řežbě teprve nadechuje, tlačí trochu moc na pilu v humoru, ale vzhledem k tomu, že na vývoj postav a nějaký komplikovanější děj tam nebyl moc prostor, ani to tolik nevadí. Něco se tam dít muselo. A pak se to začne řezat a je na co koukat, ať už jde o bitky mezi zmatenými hrdiny, co se vzájemně neznají, snahu sundat Thanose nebo epickou bitvu ve Wakandě. U Disneyho ale věděli, že hromada postav, které nemají prostor se pořádně předvést a ženou se k epickému finále, asi nebudou stačit, takže je tu Thanos.

Nejlepší a nejzajímavější záporák MCU dostal víc prostoru než většina hrdinů a budete za to rádi, protože nejde o jednorozměrného padoucha a Josh Brolin tu jako fialový titán dostojí své několik filmů budované pověsti totálního likvidátora, ale umí prodat i emocionálně vyhrocenější scény. Mohl bych chtít víc prostoru pro postavy, jejich vzájemné vztahy nebo nějaký výraznější emocionální vývoj, ale na to tu prostě nebylo místo. Takže za mě dobrý. Vlastně moc nevím, co bych na tom mohl nějak výrazněji zkritizovat. V rámci zadání „udělejte největší comicsovku všech dob“ to o moc lepší být nemohlo.

Jak to vidí Cival

Velkolepé předfinále. A povedená marvelovka, což by vám k výletu do kina mělo bohatě stačit. Máme tu krom dvou přicmrndávačů v podstatě všechny relevantní hrdiny uplynulé desetiletky Marvel Cinematic Universe, přičemž tentokrát opravdu mají o co hrát a bojovat. Alespoň naoko. Všichni mají svůj prostor, pár výraznějších momentů a nějaký ten bonmot, z toho bohužel ale vyplývá i skutečnost, že krom jejich setkávání a bojůvek tu není moc prostor pro příběh, natož nějak pečlivě vyprávěný.

Je to spíš jen série randíček s Thanosem a poznávaček různých hrdinů, co se ještě nepotkali, zprvu spíš uvolněnější, pak už trochu ostřejší a emocionálně vypjatější. Potěšující je ale skutečnost, že i když humor občas drhne a občas trochu nudí, fighty a akce jsou pokaždé řemeslně prvotřídní a baví tunou nápadů a ikonických momentů, které potěší nejen comicsové fanboye. Když se pak chytne i osudový rámec celé války o kameny a začnou padat hlavy, dostanete tučnou marvelovskou sešlost, kterou při zadání s dvaceti rovnocennými figurkami nešlo udělat o moc líp.

Jak to vidí Rimsy

Thanos dostává víc prostoru, než jsem čekal. Proč to píšu hned na začátku? Jinak se totiž většina děje ubírá přesně tím směrem, jenž se nabízel, a to dokonce i podle mě, který o tom nic neví. Takže máme zhruba dvě desítky postav, které se střídavě shlukují a zase rozdělují, aby v rozličných kombinacích a kulisách svedly souboje, jež se dosud odehrávaly jen v mokrých snech náctiletých fandů. Nutno uznat, že to mohla být mnohem větší trapárna a že nakonec vlastně všechno tak nějak sedí, přestože prim prostě hraje Thanos – aby také ne, když je na straně zla v podstatě sám, zatímco hláškujícící dobráci musejí o čas na plátně tvrdě bojovat. Kdo nemá rád marvelovské odlehčování pomocí humoru, bude hlavně v první polovině doslova zhnusen, protože neproběhne snad ani jeden dialog bez všudypřítomného špičkování, ovšem později se situace uklidní, hrdinové se dostanou do náročnějších situací a začnou epizodní řeže, v nichž o osudovost vážně není nouze. Marvel si tak může mnout ruce, protože přestože se příběhově ani filmařsky nejedná o milník, povedlo se spojit kupu sérií tak důstojným způsobem, že budou z kina odcházet spokojeni vlastně všichni. No co chtít víc?

Recenzi čekejte v nejbližších dnech.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (51)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace