Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Kolik vydělaly loňské filmové hity v kinech a mimo ně?


ikona
TedGeorge
amazonavatarblu-raybrighthollywoodjason stathamkraska a zvireliam neesonnetflixOdvážná Vaiana: Legenda o konci světapixarready player onetržby
Je Blu-ray mrtvý? A jak velkou hrozbou je vlastně Netflix? Tady máte filmový rok 2017 ve zbrusu nových číslech. 

Když jsem před pár týdny napsal článek rekapitulující tržby filmů za rok 2017, pokládal jsem téma za vyčerpané. Jenomže člověk míní a MPAA mění. Tato obchodní organizace má za úkol především chránit zájmy filmových studií a troufnu si tvrdit, že ji většina MovieZone uživatelů nenávidí hlavně kvůli nepopulárnímu filmovému ratingu. Pánové a dámy prostě určují, který film je více či méně společensky závadný (rozuměj nebezpečný), a kvůli nějaké té bradavce nebo vulgaritě neváhají napařit snímku směřujícímu do kin ono slavné „eRko“, tedy hodnocení mládeži nepřístupný. Jako kdyby MPAA tušila, že ji nenávidí každý druhý kinožrout, a rozhodla se světu udělat radost. Budiž tzv. Theme Report za rok 2017, řekl její CEO Charles H. Rivkin.

Proč jsem z těch 41 stránek tak nadšený? Protože se na veřejnost dostala vyčerpávající zpráva o současném „stavu věcí filmově-tržebních“, kterou není možno jen tak zahodit jako další z řady ročenek naplněných nudnými čísly. Některá numera jsou sice všeobecně známá (hlavně ta týkající se kin), ale jiná jsou naprosto exkluzivní a dosud dostupná jenom velmi úzké skupině lidí. Napíšu to ještě jinak – v diskuzích pod mými tržebními články si často píšete o čísla rozebírající prodeje domácích nosičů včetně TOP 10 nejprodávanějších DVDček a Blu-rayů za rok 2017 v Americe. Chápete to správně, i k těm se v článku dostaneme. Ale pojďme to vzít pěkně popořádku.

Na začátku článku jsem vám sliboval TOP 10 nejprodávanějších DVD a Blu-rayů za rok 2017. Sliby se mají plnit, takže níže máte žebříček filmů pro Ameriku. Pro úplnost zároveň uvádím žebříček digitálního prodeje. Bohužel se MPAA ani v jednom případě nezmiňuje o počtu prodaných kusů. Snažil jsem se alespoň nějaká ta DVD + Blu-ray numera abstrahovat z webu The-Numbers.com. Jak už jste si možná všimli na následujících řádcích, ne vždy korespondují s umístěním v žebříčku. Rozumějte tomu prosím tak, že určující je pořadí podle MPAA. Ne vždy aktuální (a jinak těžce dohledatelná) čísla z The-Numbers berte spíše jako doplněk.


USA – kombinované prodeje DVD a Blu-ray za rok 2017 – TOP 10

1. Odvážná Vaiana – 4,4 milionů prodaných kusů (aktuální k 7.1.2018) – tržby 116 (milionů dolarů)
2. Rogue One: Star Wars Story – 4 miliony prodaných kusů (aktuální k 14.1.2018) – tržby 81
3. Wonder Woman – 4,06 milionů prodaných kusů (aktuální k 28.2.2018) – tržby 98
4. Kráska a zvíře – 4,25 milionů prodaných kusů (aktuální k 24.12.2017) – tržby 85
5. Strážci Galaxie Vol. 2 3,2 milionů prodaných kusů (aktuální k 17.12.2017) – tržby 62,5
6. Spider-Man: Homecoming – 2,8 miliónů prodaných kusů (aktuální k 24.1.2018) – tržby 50
7. Zpívej – 3,2 milionů prodaných kusů (aktuální k 10.12.2017) – tržby 62
8. Trollové – 3,4 milionů prodaných kusů (aktuální k 26.11.2017) – tržby 73
9. Auta 3 – 2,1 milionů prodaných kusů (aktuální k 21.1.2018) – tržby 49
10. Fantastická zvířata a kde je najít – 2,8 milionů prodaných kusů (aktuální k 28.1.2018) – tržby 57

Zajímavost číslo 1Ledové království prodalo v Americe k dnešnímu dni více než 21 milionů DVDček a Blu- rayů. To je skoro 400 milionů babek!

Zajímavost číslo 2 - Nějaké zisky pořád přináší fyzické půjčování filmů. Půjčovny ještě v Americe nevymřely! Nejpopulárnějším filmem bylo minulý rok Zúčtování. Vidíte správně, co se prodejů týče, tak není ani v desítce. Pokud se dá informacím od MPAA věřit, tak není dokonce ani mezi 30 nejprodávanějšími filmy na DVD/Blu-ray za minulý rok!

 
USA – digitální prodeje filmů za rok 2017 (Google, iTunes a další) – TOP 10

1. Odvážná Vaina
2. Wonder Woman
3. Rogue One: Star Wars Story
4. Trollové
5. Strážci Galaxie Vol. 2
6. Zpívej
7. Spider-Man: Homecoming
8. Logan
9. Fantastická zvířata a kde je najít
10. Doctor Strange


Nevešlo se + závěr

Není v mých silách vypsat tu úplně všechna zajímavá numera, která report obsahuje. Zájemci si ho jistě rozkliknou a prostudují. Na závěr si však neodpustím pár čísel, která se jinam nevešla. Zaujalo vás těch 446 milionů diváků platících za on-line video služby? Tak si představte, že celosvětově si více než 565 milionů lidí platí za kabelovou televizi (včetně HBO). To číslo však poslední roky pomalu klesá.

Kdo chodí v Americe do kina? Čím dál více žen. Ten poměr je čerstvě 50-50 a prý i nadále poroste ve prospěch něžného pohlaví. Nějaké konkrétní příklady? MPAA uvádí, že na Krásku a zvíře přišlo 64 % žen a 36 % mužů. Chcete opačný příklad? Osmý díl Star Wars byl očividně chlapskou záležitostí. Námi (ne)milovaná agentura vtipně uvádí, že na Posledního z Jediů přišlo 60 % mužů a 41 % žen. Ne, není to překlep. Co se věku týče, tam vedou zástupci mladší generace. Se slzou v oku souhlasím s MPAA, která je označuje jako 12-24.

Buďme pozitivní. Filmy jsou pořád suverénně nejrozšířenější forma zábavy a Hollywood to v následující dekádě rozhodně nehodlá balit. Neustále rostoucí čísla sice devalvuje těžko odhadnutelný Netflix a podobné on-line služby za paušální poplatek, ale kdyby se továrně na sny pořád nevyplatilo točit stovky nových (a drahých) filmů každý rok, tak už to nedělá. Chcete ještě jedno poslední všeříkající číslo z toho stokrát jmenovaného zdrojového lejstra? MPAA odhaduje, že pokud chce vzorová americká rodinka jít večer na zápas NHL, tak vyplázne 260 dolarů. Návštěva zábavního parku? 240 kulatých. Večer v kině? Necelých 36 babek. Tak mě neštvěte a vemte všechny příbuzné do IMAXu na Ready Player One. Stojí to za to.

---

Poznámka pod čarou: Za upozornění na report, pomoc s článkem a inspiraci děkuji MovieZone uživateli thomas. Jestli mu chcete udělat radost, tak zajděte jeho na web www.kinomaniak.cz. Nikdo jiný nevěnuje tržbám filmů startujících (nejenom) v českých multiplexech větší pozornost. Musíme si pomáhat.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (6)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace