Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Letní nářez 2018: Černí koně


ikona
Mr. Hlad
alitadundeedwayne johnsonléto 2018predatorsandra bullocksicario
Velkolepá adaptace klasické mangy, návrat vesmírného lovce, další otravný popík, drsňák Dwayne Johnson a zlodějské superhvězdy  

První část letního nářezu s potenciálními megahity máme za sebou, takže je na čase podívat se na filmy, které můžou překvapit. A nebo ošklivě zklamat. Každopádně na pár z nich jsme hodně zvědaví. Uspěje návrat Predátora, ženská verze Dannyho parťáků, Dwayne Johnson ve variaci na Smrtonosnou past, nebo někdo další? Je jasné, že ne každý si zvládne z kin vybojovat tolik, aby se mohl zařadit mezi hity, pár potenciálních nářezů tu ale najdeme bez problémů. A některým z nich i hodně držíme palce.

ČTĚTE TAKÉ: LETNÍ NÁŘEZ 2018: TUTOVKY A MEGAHITY

 

The Purge: The Island (CZ premiéra: nevíme :: US premiéra: 4. července 2018)

Akčně-hororová série Očista má za sebou tři díly a ačkoliv trojka celý příběh víceméně uzavřela, pořád je tu dost prostoru pro vyprávění dalších příběhů, v nichž se lidé nahání po ulicích a vzájemně zabíjejí. Scenárista a režisér James DeMonaco asi netušil, že se mu díky jednomu chytrému nápadu povede nastartovat takhle úspěšnou značku. Kdo Očistu nezná, tak jen v rychlosti – každý rok si na jednu noc vezmou policie, hasiči i doktoři volno a neplatí žádné zákony. Takže pokud jste naštvaní na souseda za to, že vám parkuje na příjezdové cestě, máte jedinečnou šanci umlátit ho k smrti baseballkou a nejít za to do vězení. 

 

V The Purge: The Island to ale bude malinko jiné. Tentokrát totiž nevyrazíme do města plného vraždících magorů, ale podíváme se – jak napovídá název – na ostrov. A na úplný začátek. Čtvrtý film bude totiž prequel a zjistíme v něm, jak vlastně celá tahle bizarní jízda plná násilí začala. James DeMonaco tentokrát jen psal scénář a režírovat bude Gerard McMurray, který má na kontě vcelku chválené psychologické drama Burning Sands. Pecku nečekáme, úspěšný film ale asi ano. (Mr. Hlad)

Index natěšenosti: 6/10

The Nun (CZ premiéra: 12. července 2018 :: US premiéra: 13. července 2018)

Horory zažívají zlaté časy. Na jaře minulého roku musela každému poklesnout brada při sledování neuvěřitelné jízdy (na Oscary čerstvě nominované) pecky Uteč. Na podzim bourala eRkové rekordy adaptace legendární knihy To a já na něco zapomínám. O měsíc dřív se prequel Annabelle při rozpočtu 15 milionů dolarů dostal za 300 mega celosvětově a všem jasně ukázal, že filmový Conjuring vesmír rozhodně nepolevuje na síle. Takže se vůbec nemusíme divit tomu, že se na začátku letních prázdnin do kin podívá Jeptiška a asi nikdo nepochybuje o tom, že to bude další trefa do černého. Alespoň co se tržeb týče. Kvalita by však mohla být přítomna také, protože producentský dohled Jamese Wana zpravidla znamená trefu do černého.

 

O režii Jeptišky se postaral Corin Hardy, kterého možná znáte díky povedenému a bohužel pořád docela neznámému hororu Hvozd. A o co vlastně půjde? Píše se rok 1952 a do Vatikánu se donesou zprávy o tajemné sebevraždě jeptišky z rumunského kláštera. Na misi je vyslán katolický kněz (Demián Bichir) pronásledováný vnitřními démony. Společnost mu dělá jeptiška hraná mladou Taissou Farmigou. Můžeme jenom doufat, že Taissa bude mít s démonickým Valakem více štěstí než její starší sestra Vera ve dvojce Conjuringu. (TedGeorge)

Index natěšenosti: 7/10

Skyscraper (CZ premiéra: 12. července 2018 :: US premiéra: 13. července 2018)

Dwaynea Johnsona samozřejmě v redakci všichni žereme a pořád tajně doufáme, že si mezi všemi těmi komediemi (ano, sem už pomalu počítáme i sérii Rychle a zběsile) konečně střihne nějaký macatý akčňák. A Skyscraper jím mohl být, ostatně ze začátku to vypadalo, že se na nás valí další variace na Smrtonosnou past - Johnson uvězněný v mrakodrapu, odhodlaný vysvobodit svou rodinu. Co se na tomhle může pokazit? Inu, nezmínili jsme, že ten mrakodrap taky hoří a Dwayne je podobně jako v San Andreas spíš záchranář a bezpečák než plnokrevný policajt. Ale nemusí pršet, stačí když kape. V sólovkách ostatně Johnson umí zazářit i navzdory okolnostem, viz San Andreas, na který se přes všechny výtky dá koukat i kvůli jeho nevyčerpatelnému charismatu.

 

U Skyscraper nás tak zneklidňují úplně jiné věci. Hořící mrakodrapy jsou sexy už od Skleněného pekla, ale Johnsonův trhák žádnou velkoprodukcí nebude. Děj se odehrává v Číně, ale natáčí se tradičně v kanadském Vancouveru, obsazení je až na Johnsona velmi béčkové (překvapí snad jen Neve Campbell, ve stylu "ona ještě hraje?") a za kamerou stojí Rawson M. Thurber, autor hitů jako Vybíjená a Millerovi na tripu. Znamená to, že nás čeká převážně nevážná záchranářská mise, nebo si chce Thurber natočit regulérní dobrodružný film a studio mu dalo hračku, která v případě průšvihu může shořet na troud a případně ji zachrání všežravý čínský trh? Druhé variantě by odpovídalo nejen cílení na asijské publikum, ale i příprava 3D verze. My v téhle pecce vidíme mírný potenciál, který potvrdí nebo pohřbí hned první upoutávka. (imf)

Index natěšenosti: 4/10

Alita: Bojový anděl (CZ premiéra: 19. července 2018 :: US premiéra: 20. července 2018)

Battle Angel Alita byl můj nejočekávanější film někdy od roku 2007. Když se James Cameron rozhodl, že přeruší zasloužený filmařský důchod po totálním triumfu Titanicu a kdy začal žonglovat hlavně s dvěma projekty - jakousi amorfní sci-fi jménem Avatar, a pak i s adaptací oblíbené mangy, ve které napůl žena, napůl stroj, bojový anděl Alita, cupuje záporáky v ulicích futuristické megapole. Pro oprašovatele Ripleyové, Sarah Connor a věhlasu hard a hi-tech sci-fi Camerona tedy ideální látka.

 

Jenže nakonec se všechno semlelo trochu jinak a látky se chopil Robert Rodriguez, toho času spíš patlal, co promarnil svůj obří talent a tvůrčí zápal. A na prvním traileru je to vidět, protože hlavní hrdinka s obříma očima (koho sakra napadlo takhle digitálně zhnusovat fešnou herečku?) má fakt blíž ke Žraločákovi s Lávovkou než k Terminátorovi 2. Navíc i všechna akce kolem ní je až příliš sterilní a neškodná, než abychom mohli mluvit o čemkoliv jiném než vykastrované blbině pro teenagery. Tenhle projekt se zhroutil přímo před očima, skvělým produkčním podmínkám navzdory. Nevím, co by ho mohlo spasit.

Index natěšenosti: 4/10

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace