Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Proč je tak těžké přesunout velkou filmovou premiéru?


ikona
TedGeorge
alden ehrenreichavataravatar 2avengers: infinity wardisneygal gadothan solohvězdné válkyincredibleslego movietržbywonder woman
Čeho se Disney a spol. tolik bojí a kdy už je pozdě na přesunutí filmové premiéry? 

Dnes to bude bez nějakých delších cavyků na úvod a půjdeme rychle k věci. Téma je jasné a já se pokusím zodpovědět otázku, která nedá spát nejednomu čtenáři MovieZone. Co se vína týče, koukejte dopít včera otevřený Stribog z Vinařství Veverka. Jdeme na věc.

Co si budeme nalhávat, současné problémy okolo vesmírného desperáta nás (alespoň trochu) trápí všechny. Když v roce 2015 Disney s velkou pompou oznámil, že půjde v květnu 2018 do kin sólovka Hana Sola a že se o režii postarají sourozenecky působící Phil Lord a Chris Miller, lidé byli zvědaví. Někteří dokonce jásali. Režisérskou dvojku provázela pověst rebelů, kteří ve správnou chvíli dokáží zvednout prostředníček směrem k hollywoodskému establishmentu a jejich pomrkávání a boření tzv. „čtvrté zdi“ mezi filmem a diváky bylo velkou výhrou nejenom v úspěšném LEGO příběhu. Takový podvratný přístup prostě k Solovi seděl. Jenomže…

Minulý rok došlo k nechvalně známým „kreativní rozdílům“ a producentka Kathleen Kennedy se s bratry v triku rozloučila. Těžko říct, jestli jsou pravdivé zvěsti o tom, že kluci točili pomalu a neefektivně, nebo se prostě Kathleen a spol. nelíbil materiál, který jim byl předkládán na pravidelných poradách. Faktem je, že proběhla akce kulový blesk a režie Sola se na poslední chvíli ujal Ron Howard. Ten začal přetáčet a přetáčet. V tuto chvíli se pohybujeme v mělkém moři spekulací, ale některé zdroje udávají, že Ron přetočil až 80 % filmu!

Vyloženě šokující potom byly včerejší informace o dalších přetáčkách. Do premiéry zbývá nějakých 5 měsíců a štáb se na konci ledna znovu sejde, aby točil. Podle všeho to bude záležitost trvající několik týdnů, tedy žádné popocházení sem a tam a řešení návaznosti scén. Na jazyku teď jistě máte stejnou otázku jako většina filmových fanoušků: Proč to sakra Disney nepřesunul (respektive nepřesune) na Vánoce?

Ještě pořád není úplně pozdě. Disney by sice musel rušit smlouvy a tajtrlíkovat s naštvanými kinaři, ale minulost jasně ukázala, že i na poslední chvíli se může šoupat s premiérou a nemusí to nutně znamenat velký průšvih. Šestý Harry Potter s podtitulem Princ dvojí krve se necelé čtyři měsíce před premiérou dočkal posunu o 8 měsíců. Byť to tenkrát fanoušci vydýchávali pěkných pár týdnů, filmu to vůbec neuškodilo a nejenom podle mě nakonec do kin zamířila jedna z nejlepších Potterovek. Problém je, že to bylo před 8 lety a od té doby se nikomu srovnatelný husarský kousek nepodařil.

Opravdu je tedy za neochotou Disneyho přesunout premiéru na Vánoce jenom dvojka Mary Poppins, která bude startovat v multiplexech 25. prosince? Nejenom podle mého názoru jde hlavně o to, že Myšák (více než ostatní studia) velmi nerad hýbe s rozvrhy svých premiér. A když už to dělá, tak s dlouhým předstihem a pokud možno v tichosti. Stalo se to například u sedmých Star Wars, které měly jít původně do kina už v květnu 2015, ale jak už jsem psal v minulé kapitole, J.J. Abrams si na Disneym vydobyl více času a přesun na Vánoce. To stejné potkalo i Epizodu IX a zase si dupnul Abrams.

Jenomže taková rozhodnutí padají dobře dva roky před premiérou a studio se stará o to, aby se o změně data nemluvilo jako o zpoždění, ale jako o promyšlené odsunu, z něhož budou benefitovat hlavně fanoušci, kteří se dočkají té nejvíce vycizelované pecky všech dob. Prostě a jednoduše – co se Sola týče, tady je na přesun s velkou pravděpodobností pozdě. Přitom by se ty Vánoce tolik nabízely. Na začátku roku 2017 se dokonce objevilo hned několik zaručených zpráv z více či méně renomovaných webů a novin, které své čtenáře informovaly o tom, že u Disneyho došlo k rozhodnutí posunout premiéru na 13. prosinec 2018 a je jenom otázkou dní, kdy bude vše oficiálně oznámeno. Jenže skutek utek.

Svoji roli v tomto rozhodnutí jistě sehrál i relativní neúspěch Rogue One. U Disneyho se sice dočkali miliardy z kin, ale první spin-off ze světa Hvězdných válek musel zkousnout jenom průměrné reakce z kritické obce a diváci také zrovna neskákali nadšením do vzduchu. Že by právě tohle byl ten poslední hřebíček do rakve možného přesunu premiéry na Vánoce? Časově by to odpovídalo a já bych se tomu vůbec nedivil.

Další otázka je také jasná. Když Disney v roce 2015 určoval datum premiéry, proč se už tenkrát nerozhodl pro Vánoce 2018? Důvodem je, že to v roce 2015 ještě pořád vypadalo, že na Vánoce 2018 půjde do kin dvojka Avatara - a té se prostě konkurovat nedá. Nemluvě o tom, že Disney vlastní zábavní park ve stylu Pandory a úspěch Cameronova filmu je tím pádem i v jeho zájmu. Během následujících měsíců a let se sice ukázalo, že s dalším Avatarem to nebude zase tak žhavé, ale jako dílek puzzle do skládačky to za zmínku stojí.

Následující týdny a měsíce ještě budou zajímavé, už hodně dlouho totiž nebyl nějaký trailer očekávaný s takovým napětím. Chvíli to vypadalo, že se upoutávky dočkáme tento pátek, ale podle posledních zpráv to ani tentokrát nedopadne. Jisté je jenom jedno. Pokud zoufalý Disney opravdu přesune Sola jenom pár měsíců před premiérou, tak sním světelný meč KarlaR. A pokud se nakonec nebude odkládat na Vánoce 2018, ale na léto 2019, tak si dám k večeři jeho lego Malého sokola s pomazánkou. Chcete ukázat všemocným mogulům zábavního průmyslu, že kvalita může fungovat blízko sebe a není třeba odkládat a přesouvat každý týden? Tak si koukejte otevřít můj včerejší tematický článek. Díky za pozornost a mějte se dobře.

Vytáhni v hospodě: George Lucas byl prý tak uchvácen bojem svého kamaráda Francise Forda Coppoly s větrnými mlýny při natáčení Apokalypsy a Kmotra, že Hana Sola napsal podle něj. Nevím jak vy, ale já jsem najednou dostal chuť pozvat Coppolu na kafe.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace