Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

13 největších otázek po osmé epizodě Star Wars


ikona
KarelR
rian johnsonstar warsstar wars: posledni z jediu
Přemýšleli jste nad tím, kam se poděl Lando a kde byl schovaný Joseph Gordon-Levitt? Tady máte odpovědi. 

Na MovieZone se tak úplně neshodujeme, jestli jsou nové Star Wars jen snesitelné nebo vynikající. V žebříčku nejlepších filmů roku to nicméně dotáhly na osmé místo, takže od nás ultimátní hejt rozhodně nečekejte. V tuhle chvíli už jste snad všichni (alespoň jednou...) vyrazili do kina. Můžeme si tedy probrat pár detailů, zajímavostí a také teorií, které by fanouškům měly vydržet až do premiéry Epizody IX.

ČLÁNEK OBSAHUJE SPOILERY!

5) Jak fungovala Lukeova projekce?

Jedním z největších překvapení Epizody VIII je Lukeův finální trik s vlastní projekcí, který prokoukne jen Leia (jako jediná se ho "dotkne" a neodnese si kostky, s nimiž Han vyhrál Malého sokola, protože ví, že nejsou pravé). Johnson při něm ale nijak zásadně nepodvádí a hází na plátno jednu indicii za druhou. Luke kupříkladu vypadá jako ve flashbacku se zničením nové Jedijské akademie (tedy jak si ho pamatuje Kylo, s nímž se naposledy viděl před 5-6 lety) a má svůj modrý meč, jenž byl akorát zničen při audienci u Snokea. Třešničkou na dortu je potom nulová interakce s okolím, takže na rozdíl od svého protivníka nezanechává rudé stopy na povrchu planety, nemá sůl na oblečení a samozřejmě se Kyla nikdy nedotkne. Neméně důležitá je pak i pointa jeho triku, která dokonale sedí k jedijské filozofii. Jak totiž v Epizodě V prohlásí samotný Yoda: "Jedi využívá Sílu k vědění a k obraně. Nikdy k útoku."

6) Vrátí se Luke jako duch?

Harrisona Forda v Epizodě IX stoprocentně neuvidíme a Carrie Fisher podle všeho také ne, Mark Hamill se ale vrátit může. Luke totiž v Epizodě VIII navázal mentorský vztah s Rey, a jak nás naučily Epizody V a VI, vidět svého učitele i po jeho smrti je docela tradice. Johnson mimochodem Lukeův návrat naznačuje už v osmičce - jeho poslední slova směrem ke Kylovi totiž zní: "Uvidíme se, chlapče". Máme tedy hned dva potenciální posluchače, kterým se trocha jedijského rozumu určitě bude hodit.

7) Proč ve filmu nebyl Lando?

Původní trilogie Star Wars má tři hlavní lidské hrdiny (Luke, Leia, Han), v Epizodě V se ale přibral ještě Lando. Comeback oblíbeného svůdníka chtěli fandové už po Abramsovi, v Epizodě VII na něj však nebylo místo. V Epizodě VIII byla situace o něco lepší, Johnson nicméně přiznal, že od tohohle nápadu nakonec ustoupil. Důvod? Jednoduše na dalšího hrdinu neměl místo. A přestože v jednu chvíli zvažoval, že by Landa využil místo del Torova DJe, stěžejní zrada by v podání starého pardála prostě nedávala smysl.

8) Kam se poděl Tom Hardy?

V listopadu jsme se dozvěděli, že si Tom Hardy zahrál v Epizodě VIII stormtroopera, který se ve výtahu začne bavit s přestrojeným Finnem. Celá situace pramení z toho, že Hux, Ren a Phasma zatajili Finnovu zradu, aby jim neutekli další stormtroopeři, takže skoro nikdo neví, že se FN-2187 obrátil proti Prvnímu řádu. Hardy má jižanský akcent a jeho hrdina s Finem vyrůstal, takže se diví, že to dotáhl na důstojníka. Celá scéna ale nakonec nikam nevedla a skončila na podlaze střižny (další stormtroopery si v ní mimochodem zahráli princové William a Harry), odkud se naštěstí dostane mezi bonusy na Blu-rayi.

9) Kdo všechno měl v Epizodě VIII cameo?

Toma Hardyho tedy ve filmu nenajdete, s trochou štěstí ale poznáte další známé tváře. Asi nejočividnější cameo má Justin Theroux, který si zahrál hledaného "lamače kódů", a naopak nejukrytější Joseph Gordon-Levitt, jenž propůjčil hlas mimozemšťanovi jménem Slowen-Lo, který na Canto Bight napráší Finna a Rose. Kate Dickie (Lysa Arryn ze Hry o trůny) pak ve filmu ztvárnila Huxovu monitorovací důstojnici, Edgar Wright a Joe Cornish vojáky Odboje a Gareth Edwards (režisér Rogue One) stojí na Craitu vedle odvážlivce, jenž olizuje sůl. To všechno je ale jen špička ledovce, který si můžete důkladně prohlédnout třeba tady.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (64)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace