Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

MoneyZone: Přepere Thor v kinech Justice League?


ikona
TedGeorge
dcjustice leagueliga spravedlnostimarveltémathor: ragnarok
Bude mít DC univerzum na ostudu zaděláno? A dostane Kevin Feige další velký hit do sbírky? 

Thor vs. Justice League. Marvel vs. DC. Barvičky vs. temnota. To je jenom několik přirovnání, která se v následujících týdnech budou objevovat dnem i nocí na vašich obrazovkách. Marně teď vzpomínám, kdy naposledy měly otevřít dvě tak rozdílné komiksové adaptace tak blízko u sebe. Thor: Ragnarok totiž směřuje do amerických kin už 3. listopadu a po dvou týdnech ho na fanboyovském piedestalu vystřídá právě Liga spravedlnosti. Pojďme si tedy společně rozebrat tento souboj mocných. Výsledek, ke kterému se dostanu, vás možná překvapí.

Když si v říjnu 2014 vzal slovo Zack Snyder a oznámil, že nás v roce 2017 čeká DC odpověď na Avengers, lidé slintali blahem. Přeci jenom - nacházíme se v době, kdy byla velká většina diváků spokojená s kvalitami supermanovského rebootu Muž z oceli, na Comic-conu se za nadšení všech přihlížejících oznámil opravdu velmi lákavě znějící Batman vs. Superman a lidé chtěli víc. Byť se z počátku nadávalo na obsazení Bena Afflecka do role netopýřího Zorra, brblání fanoušků brzy utichlo a svět napjatě čekal na první fotky, plakáty, teasery a trailery. Věřili jsme a hlasy varující před Snyderem jsme nebrali v potaz.

Když byl na začátku roku 2014 potvrzen třetí Thor, lidé to přešli s mírným úšklebkem. KarelR si tenkrát dokonce zívnul. Ne že by jakákoliv nová marvelovka nebyla důvodem pro zájem fanboyů sledujících release-date nové verze loutkového Tony Starka ve Wall Martu, ale po (bez přehánění) rozporuplně přijaté a pořád čerstvé dvojce boha z Asgardu, to vypadalo jako nejméně lákavé komiksové pokračování všech dob. A moc na tom nezměnilo ani představení režiséra Taiky Waititiho. Ten byl v myslích filmových fanoušků zapsán jako, cituji "Novozélanďan s divným jménem".

Pokud by snad v roce 2014 někdo naznačil, že by měl za 3 roky další Thor prohánět v tržbách Justice League, byl by prohlášen za duševně chorého a Cival by mu rozhodně nesvěřil napsání TOP 10 nejúspěšnějších a nejprůšvihovějších filmů roku. Lidé prostě tenkrát nemohli tušit, jakou paseku s komiksovou značkou Zack udělá díky jednomu jedinému filmu. Ano, tušíte správně, mluvím o premiéře Batman vs. Supermana aka Úsvitu spravedlnosti. Už název odkazoval na (o rok a půl později startující) týmovku a první měření zemských a nadpozemských sil dopadlo podle velké většiny diváků neslavně. Mnozí by řekli špatně. Já bych řekl otřesně.

Na tom místě je třeba říct, že se jistě se našla spousta diváků, kteří odcházeli z multiplexů spokojení. Ale i ti musí uznat, že mišmaš, který Zack Snyder předvedl před rokem v kinech, naštval mnohem více lidí, než kolik jich potěšil. Rozpaky jenom prohloubila v srpnu startující Suicide Squad. I ti největší fanoušci DC universa začali pochybovat, že by Liga spravedlnosti mohla útočit na tržby Avengerů. Právě v této chvíli o sobě dal poprvé pořádně vědět Ragnarok. Ne snad, že by se rok a půl před premiérou objevil první trailer, ale svět poprvé uviděl v akci režiséra Waititiho. Jím režírovaný Hon na Pačlověky byl vtipný, originální a úspěšný. Málokdo si sice dokázal představit, jak nezávislý režisér ukočíruje marvelovskou monstrprodukci, ale režírovat ten pán prostě uměl.

Pojďme se přenést do letošního roku. Jak už možná tušíte, od půlky kalendářní jednotky se nespekulovalo o ničem jiném než o Benu Affleckovi, který byl prý ve své batmanovské roli vyloženě nešťastný a Justice League měla být jeho superhrdinskou derniérou. To on sám v budoucnosti několikrát vyvrátil, ale pachuť na jazyku fanoušků už zůstala. Do rovnice si přidejte dodělávky Josse Whedona na poslední chvíli nebo nuzně přijaté trailery, a i největší fanoušci museli přiznat, že je donedávna naprosto jistá miliarda ze světových kin v ohrožení. Co na to Thor? Marvel poslal do kin první povedené trailery a vytasil největší trumf svojí kampaně - Hulka.

Ještě než se dostaneme k současnosti a prvním číslům, je třeba alespoň trochu uchlácholit (v tuto chvíli již jistě velmi smutné) fanoušky DC. V létě šla do kin Wonder Woman a byl to úspěch na všech frontách. Diváci kvitovali s povděkem chemii mezi Gal Gadot a Chrisem Pinem. Zároveň se tolik nenadávalo na již skoro trademarkový digibordel v DC filmu. Výsledkem bylo obřích 400 mega z Ameriky a podobné číslo ze zbytku světa. Prostě úspěch jako Brno a tolik potřebná živá voda do vcelku nudné kampaně warnerovského blockbusteru.

Pokračujte na další kapitolu - konečně se dostáváme k těm číslům a současnému stavu věcí.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace